Placuszki razowe z bananami

Ostatnio jakiś przestój w placuszkach a był czas kiedy smażyłam je niemal codziennie. Cóż, jakoś tak wychodzi, że na śniadanie weekendowe przeważnie jajka a kolacji raczej starami się nie jeść ... A te z bananem zrobiłam tak po prostu w ciągu tygodnia na deser bo coś się nam chciało :)




składniki:
  • 250 g sera białego naturalnego, takiego gładkiego
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego pitnego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła albo margaryny
  • 8 czubatych łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonej przyprawy do dań słodkich
  • 2 duże banany

  • do podania: cukier puder, cukier perlisty albo syrop czekoladowy czy klonowy

sposób przygotowania: jajka wybiłam ze skorupek oddzielając białka od żółtek. Do żółtek dodałam serek, jogurt i przyprawę do dań słodkich oraz rozpuszczony i przestudzony tłuszcz, rozmieszałam. Dosypałam mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszałam dokładnie. Białka ubiłam na sztywno dodając sól a na sam koniec cukier i jeszcze chwilę ubijałam. Białka dodawałam do masy stopniowo i wmieszałam je delikatnie, ale starannie. Banany obrałam i pokroiłam na plastry grubości ok. 1 cm.

Rozgrzałam patelnię do naleśników, taką z powłoką ceramiczną. Nie dodawałam żadnego tłuszczu. Kładłam porcje masy wielkości 1 czubatej łyżki - w dużych odległościach od siebie bo placuszki się rozleją trochę. Na każdym położyłam po 3 albo 4 plastry banana i smażyłam aż spód się zrumienił. Gdy na powierzchni placków pojawiły się bąbelki przewróciłam je łopatką na drugą stronę i smażyłam jeszcze chwilę. W ten sam sposób usmażyłam resztę - po każdej partii przecierałam patelnię zwilżonym wodą ręcznikiem papierowym.

Gotowe posypałam cukrem perlistym i odrobinę skropiłam syropem czekoladowym.


Seromaniacy

7 komentarzy:

  1. Chciałby kiedyś spróbować czyichś placków ,bo nie wiem czy swoje dobrze robię :) A teraz chciałbym spróbować właśnie teeee :)

    OdpowiedzUsuń
  2. PS Świetny odcinek "Wyjadaczy" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł z tymi kawałkami bananów, ja kiedyś robiłąm podobne, ale z bananową pulpą, pyszne były:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No dobry przepis, Pyza. Zapamiętam.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger