Kremowy żurek z czosnkiem

Żur czy żurek albo barszcz biały jest u nas nie tylko na święta. Sama nastawiam zakwas bo wtedy wiem co jemy. No i żadnych torebkowych proszków do tego bo i po co? Są warzywa, jest kiełbasa, jest zakwas więc będzie pyszna zupa.



składniki:
  • 2 sztuki kiełbasy polskiej surowej
  • 6 kiełbasek białych, cienkich, parzonych
  • 2 szkl. zakwasu na żur
  • 2 marchewki
  • 1/2 pietruszki - korzeń
  • kawałek selera korzeniowego wielkości małego jajka
  • por - kawałek ok. 10 cm
  • 1 cebula
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 - 4 kulki ziela angielskie
  • 2 łyżeczki majeranku otartego
  • kilkanaście sztuk jajeczek przepiórczych
  • ok. 100 g śmietany 18%
  • 5 łyżeczek chrzanu tartego
  • 1 łyżeczka masła
  • do smaku: sól, pieprz mielony
  • kilka gałązek natki pietruszki i koperku

sposób przygotowania:
Warzywa obrałam i opłukałam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Wrzuciłam do garnka razem z surową kiełbasą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zalałam wrzącą wodą tak żeby składniki były przykryte i gotowałam na malutkim ogniu ok. 10 min.. Dołożyłam kiełbaski parzone i gotowałam jeszcze 10 min.. Odcedziłam wywar. W między czasie obrałam cebulę i pokroiłam ją w drobną kostkę razem z 1 ząbkiem czosnku. Zeszkliłam je na maśle. Podsmażoną cebulkę dodałam do wywaru. Dosypałam majeranek i gotowałam 5 min.. Następnie wlałam zakwas na żur i zagotowałam. Dodałam białe warzywa czyli pietruszkę i selera, i zmiksowałam. Śmietanę zmieszałam z odrobiną soli, posiekaną resztą czosnku i chrzanem, dodałam do zupy i ponownie zmiksowałam. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś chciałby jeszcze bardziej kremową, gęstszą wersję to można do wywaru dodać 2 - 3 ziemniaki, ale trzeba je ugotować w nim przed dodaniem zakwasu.

Gotowaną marchewkę pokroiłam w ozdobne krążki, kiełbasę polską w plasterki a białe kiełbaski w skośne, małe kawałki. Jajeczka przepiórcze ugotowałam na twardo i obrałam gdy wystygły.

Żur podałam z plasterkami kiełbasek, połówkami jajek, krążkami marchewki i posypany obficie posiekaną zieleniną.


13 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowy żurek, czy barszcz biały, robię regularnie, na zmianę z innymi zupami. Zgłodniałam patrząc na niego! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności, kocham taki kremowy, czosnkowy żurek ale dodaję jeszcze udka wędzone, nadają niepowtarzalnego aromatu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też uwielbiam domowy żurek. Szukam przepisu na zakwas, jak robisz swój domowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po prostu zalewam mąkę żytnią wodą i dodaję przyprawy a potem robi się sam , postaram się niedługo wrzucić przepis

      Usuń
  4. Marchewka w żurku to profanacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proponuję złożyć zawiadomienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa

      Usuń
  5. Zamiast zakwasu na żurek zrobiłam zakwas na barszcz biały:-( będzie smakować żurek na zakwasie z mąki orkiszowej? Ps. Bardzo fajny blog...przepisy jak u mamy:-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak naprawdę to nie ma większego znaczenia dla smaku zupy czy zakwas będzie na mące żytniej, pszennej czy orkiszowej, ważne żeby był dobrze ukiszony a potem żur dobrze doprawiony

      Usuń
  6. a czemu trzeba zalać wrzątkiem? Właśnie zalałam zimną wodą będzie straszna bieda jak tak zostanie?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger