Sałatka pod znakiem kwiatka
Lato to pora kiedy dostępnych jest dużo jadalnych liści, kwiatów, świeże warzywa i owoce. To czas lekkich albo bardziej pożywnych sałatek, dań które cieszą nie tylko brzuchy ale też oczy bo składnikami można malować kolorowe obrazki. Wystarczy trochę zieleniny, coś kolorowego, na to prosty sos z oliwy, soku z cytryny i musztardy Dijon - najpierw przyjemnie na coś takiego popatrzeć a potem można ze smakiem pałaszować :)
Sałatka z polędwiczkami panierowanymi i kwiatami nasturcji
składniki:
sposób przygotowania: żółtko wymieszałam z mlekiem, sosem sojowym i chili - obtoczyłam w takiej mieszance polędwiczki i zostawiłam na pół godzinki żeby nią nasiąkły. Następnie opanierowałam je lekko w bułce tartej i usmażyłam na niewielkiej ilości oleju, ostudziłam.
Sok z cytryny zmieszałam z solą i miodem, dodałam wodę, oliwę i musztardę - wymieszałam w słoiczku bo tak mi najwygodniej - można go zakręcić i bezpiecznie wstrząsać a jeśli zrobię za dużo sosu to po prostu odstawiam go w tymże słoiku do lodówki.
Sałaty opłukałam i dobrze osączyłam. Rozłożyłam porcje na talerze większe liście rwąc na kawałki i przekładając je plasterkami pokrojonych polędwiczek. Łodyżki od liści amarantusa posiekałam i dosypałam do sałaty. Dodałam kwiaty nasturcji a całość skropiłam sosem. Podałam od razu po przygotowaniu żeby liście i kwiaty nie zwiędły.
Sos do takiej czy podobnych sałatek robię z dodatkiem oryginalnej musztardy Dijon , którą można kupić w sklepie AleDobre.pl - jest gładka, odpowiednio ostra i pełna smaku, doskonale rozprowadza się w oliwie tworząc pyszny emulsyjny sos, Nadaje się do przyprawiania wielu dań i powinna znaleźć się w każdej lodówce. W sprzedaży jest kilka rodzajów musztardy tej firmy - każdy dobierze sobie taką jaka mu najbardziej pasuje - słodszą albo bardziej ostrą.
Sałatka z polędwiczkami panierowanymi i kwiatami nasturcji
składniki:
- 4 polędwiczki z kurczaka - to te fileciki od spodu piersi kurczęcia
- 1 żółtko
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu chili słodkiego
- 1 łyżeczka mleka
- bułka tarta
- olej do smażenia
- 4 - 6 liści sałaty dębowej
- duża garść roszponki
- duża garść młodych pędów amarantusa
- kwiaty nasturcji
- sos - 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka letniej wody
- ok. 1 , 5 łyżeczki soku z cytryny
- 3/4 łyżeczki musztardy Dijon
- 1/3 łyżeczki miodu wielokwiatowego
- szczypta soli
sposób przygotowania: żółtko wymieszałam z mlekiem, sosem sojowym i chili - obtoczyłam w takiej mieszance polędwiczki i zostawiłam na pół godzinki żeby nią nasiąkły. Następnie opanierowałam je lekko w bułce tartej i usmażyłam na niewielkiej ilości oleju, ostudziłam.
Sok z cytryny zmieszałam z solą i miodem, dodałam wodę, oliwę i musztardę - wymieszałam w słoiczku bo tak mi najwygodniej - można go zakręcić i bezpiecznie wstrząsać a jeśli zrobię za dużo sosu to po prostu odstawiam go w tymże słoiku do lodówki.
Sałaty opłukałam i dobrze osączyłam. Rozłożyłam porcje na talerze większe liście rwąc na kawałki i przekładając je plasterkami pokrojonych polędwiczek. Łodyżki od liści amarantusa posiekałam i dosypałam do sałaty. Dodałam kwiaty nasturcji a całość skropiłam sosem. Podałam od razu po przygotowaniu żeby liście i kwiaty nie zwiędły.
Sos do takiej czy podobnych sałatek robię z dodatkiem oryginalnej musztardy Dijon , którą można kupić w sklepie AleDobre.pl - jest gładka, odpowiednio ostra i pełna smaku, doskonale rozprowadza się w oliwie tworząc pyszny emulsyjny sos, Nadaje się do przyprawiania wielu dań i powinna znaleźć się w każdej lodówce. W sprzedaży jest kilka rodzajów musztardy tej firmy - każdy dobierze sobie taką jaka mu najbardziej pasuje - słodszą albo bardziej ostrą.
Lubię takie kwiatowe propozycje :)
OdpowiedzUsuńCiekawie się prezentuje sałatka kwiatowa,jednak nadal bardziej lubię podziwiać kwiatki niż je zjadać.Pozdrowionka....
OdpowiedzUsuńBasiu, ale warto czasami spróbować czegoś innego - kwiaty nasturcji mają lekko rzodkiewkowy posmak, są pyszne
OdpowiedzUsuńNo może jak ktoś mnie takim daniem poczęstuje to się przekonam ;).
OdpowiedzUsuńPóki co podglądam blogi kwiatożerców... ;).
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo mnie intryguje ta sałata dębowa. Jak ona smakuje?
OdpowiedzUsuńBo nasturcje to wiadomo:)
smakuje jak zwykła sałata - ja przynajmniej nie widzę różnicy poza wyglądem
Usuń