Sałatka z figami i pieczonym kurczakiem

Wpadłam po zakupy do marketu. W dziale warzywniczym natknęłam się na figi - stało kilka skrzynek, ale większość przedstawiała obraz nędzy i rozpaczy - pogniecione, część zupełnie zielona a część już gnijąca. Zaparłam się i wygrzebałam AŻ trzy sztuki nadające się do jedzenia :D Po prostu zaszalałam i kupiłam. 

Już w drodze do domu sama się z siebie śmiałam bo co ja zrobię z trzema figami ? Ale zrobiłam bo ja dzielna dziewczynka jestem :)))



składniki: 
  • 3 figi 
  • kilka/kilkanaście liści sałaty rzymskiej - wybrałam te mniejsze ze środka główki
  • pierś pieczona z kurczaka - pozostałość z pieczonego w całości poprzedniego dnia ptaszyska 
  • garść listków kolendry 

  • SOS - 3 łyżki oleju słonecznikowego 
  • 2 łyżki wody
  • 3  łyżeczki octu winnego białego
  • 3 szczypty mieszanki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
  • 1/4 czerwonej niedużej cebuli  
  • do smaku - sól morska ziołowa i pieprz mielony kolorowy
sposób przygotowania: jak już napisałam pierś z kurczaka miałam upieczoną - można też po prostu filet z kurczaka doprawić i usmażyć na patelni albo zgrillować. Mięso pokroiłam w plastry usuwając skórę.

Do słoiczka wlałam ocet, olej, wodę i miód. Dodałam zioła prowansalskie, sól i troszkę pieprzu - intensywnie wymieszałam zakręcając mocno słoiczek i mocno potrząsając przez kilka chwil. Cebulę pokroiłam w cienkie plasterki, dodałam do sosu i odstawiłam całość - przynajmniej na pół godziny. 

Sałatę opłukałam i grubsze liście pokroiłam w paski, ułożyłam na talerzach. Mniejsze listki ułożyłam dookoła. Na wierzchu położyłam kawałki mięsa i ósemki fig. Polałam sosem i posypałam listkami kolendry.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger