Torcik "mleczna kanapka"

Biszkopt kakaowy z mlecznym kremem - delikatny, puszysty, przepyszny :) Bardzo przypomina takie batoniki ze sklepu o nazwie "mleczna kanapka" i stąd nazwa.

Z najlepszymi życzeniami dla mojego Żarłoczka bo jutro świętuje :)



składniki: 
  • CIASTO - 6 niedużych jajek 
  • 165 g zwykłego cukru 
  • 100 g mąki pszennej tortowej 
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 3 g proszku do pieczenia 
  • 1 g soli 
  • 20 g kakao naturalnego 
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej 
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  •  
  • NASĄCZENIE - 4 czubate łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej 
  • 200 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki cukru 
  •  
  • KREM - 200 g śmietanki kremówki 30 %
  • 600 g twarożku waniliowego, użyłam Presidente
  • 1 łyżeczka żelatyny + 4 łyżki wody 
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  •  
  • POLEWA - 180 g gorzkiej czekolady, min. 65 %
  • 25 g masła 
  • 50 g śmietanki kremówki 30 %
  •  
  • czekoladowa, cukrowa posypka


sposób przygotowania: CIASTO - Mąki przesiałam razem z solą, proszkiem i kakao. Jajka wybiłam do miski, ubiłam z cukrem i pastą waniliową na bardzo puszystą, białawą masę - cukier ma się zupełnie rozpuścić.  Dodałam przesiane składniki sypkie i delikatnie, ale starannie, wmieszałam je łyżką. Gdy już nie było grudek mąki dolałam olej i ponownie, krótko, wymieszałam. Masę wylałam do tortownicy śr. 26 cm posmarowanej tylko na dnie odrobiną masła i wysypanej tartą bułką. Piekłam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu okroiłam brzegi i wyjęłam ciasto z formy odwracając je do góry spodem - dzięki temu będzie równe. Zostawiłam do wystudzenia a następnie przekroiłam poziomo na 2 blaty.

NASĄCZENIE - kawę i cukier rozpuściłam w wodzie. Oczywiście można zrobić napar z kawy naturalnej, ale miałam akurat taką. Można też dodać do kawy nieco alkoholu - likieru kawowego albo spirytusu, ale ja nie dodawałam. Przekrojone, wystudzone blaty nasączyłam równomiernie kawą. Jeden włożyłam na dno tortownicy - tej same w której się piekł tylko oczywiście umytej :)

KREM - żelatynę rozpuściłam w gorącej wodzie. Zimną śmietankę ubiłam na sztywno z cukrem, dodałam twarożek i pastę waniliową, zmiksowałam. 1 - 2 łyżki masy dodałam do żelatyny i rozmieszałam a następnie przełożyłam do całości masy - zmiksowałam. Odłożyłam kilka łyżeczek do przybrania. Masę, tę większą część, wyłożyłam na pierwszy blat w tortownicy, wyrównałam, przykryłam drugim blatem lekko dociskając. Odstawiłam do lodówki na godzinę żeby masa stężała.

POLEWA - czekoladę połamałam na kawałki, wrzuciłam do miseczki a tę ustawiłam na rondelku z gorącą wodą. Dodałam masło i śmietankę, rozpuściłam całość i wymieszałam na jednolitą masę.

Wyjęłam ciasto na paterę. Wierzch polałam lekko ciepłą czekoladą. Posypałam czekoladową posypką a gdy polewa czekoladowa zastygła przybrałam rozetkami z odłożonej wcześniej masy kremowej.

Polewa na zdjęciu całego ciasta jest matowa bo ciasto stało w lodówce a czekolada tego nie lubi - kiedy chwilę postało czekolada zmiękła i zrobiła się bardziej błyszcząca :)



25 komentarzy:

  1. Ależ pięknie wygląda ta "spływająca" po torciku polewa czekoladowa... Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, równiutkie, wyszło idealnie. Mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super wyglada!:) Mniam uwielbiam mleczna kanapke wiec pewnie i to ciasto przypadloby mi do smaku:))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Droga Pyzo ciasto wykonałam .Jest smaczne,mniam .Tyle ,że jak przewróciłam ciasto po wyjęciu z pieca to została się ''skóreczka''na deseczce,ale to nic.Minimalna warstwa się przylepiła na szczęscie.Ciacho równiutkie ,ładniutkie i smaczniutkie.Dziękuję serdecznie Pyzulko.Lila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lila, i tak zwykle ścinam tę wierzchnią skórkę żeby krem czy marmolada którą smaruje ciasto lepiej się trzymała

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. pytasz o pastę waniliową ? zamiast 1 łyżeczki takiej pasty możesz użyć ziarenek zeskrobanych z wnętrza 1 laski wanilii albo 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Może też być cukier waniliowy, ale taki z prawdziwą wanilią - dodałabym go 2 - 3 łyżeczki

      Usuń
  6. Witam.Jestem tylko ciekawa czy rzeczywiscie tak biszkopt ci wyrasta??W innych przepisach jest ubijanie oddzielnie białek a tu jaja całe.Wiec prosze o odp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dawno temu właśnie ubijanie razem całych jajek poradził mi cukiernik - powiedział, że oni w cukierni nie bawią się w oddzielanie. Trzeba tylko naprawdę dobrze je ubić - cukier musi się zupełnie rozpuścić a masa jajeczna powinna być prawie biała i bardzo puszysta. Robię tak teraz z każdym biszkoptem i do zwykłego nie dodaję nawet proszku do pieczenia a pięknie rośnie. W tym przepisie dodałam bo ciasto było nieco cięższe - z kakao i olejem

      Usuń
    2. Dziekuje ci bardzo własnie jutro zabieram sie do zrobienia tego ciasta bo w sobote mamm gosci i mam nadzieje ze wyjdzie mi tak samo ślicznie jak tobie.

      Usuń
    3. koniecznie napisz jak wyszło !

      Usuń
    4. Potwierdzam, nawet zwykłym ręcznym mikserem można ubijać całe jajka, trwa to ok. 7-9 minut, aż masa nie będzie skapywała z palca.
      Pyzo, mam inny problem, nie mogę dostać serka President, więc używam innego, niestety masa nie krzepnie na sztywno, tak do krojenia, czy w przepisie nie powinno być więcej żelatyny?
      Pozdrawiam
      Ella Cz.

      Usuń
    5. podałam ilość taką jaką podałam - śmietana ubita na sztywno a serek president jest taki gęsty że można go kroić - nie chciałam dać zbyt dużo żelatyny żeby masa ni była sztywna ... może faktycznie z innym serkiem, rzadszym, masa będzie zbyt luźna

      Usuń
  7. Izo - piękne zdjęcie - takie dopracowane i ..... Naprawde bardzo mi się podoba:)

    A ciasto super też:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pierwsze mi się już nie podoba - krzywo wyszło i ten duży talerz jednak nie pasuje - może z czasem wymienię :D ale dzięki :)

      Usuń
  8. Bardzo podoba mi się ta zastygnięta polewa , świetnie to wygląda :)
    Po drugie: bardzo fajny blog!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda cudownie. Jutro muszę zabrać się za robienie tortu na urodziny Mojego S. Ważne bo 5 urodziny, może podkradnę...

    OdpowiedzUsuń
  10. a ja kradne na jutro twoj przepis na kanapke z tym ze troszke poszachraje i wrzuce krem kinder bueno:)

    OdpowiedzUsuń
  11. A czy zamiast twarożku moze byc mascarpone??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. marcarpone ma nieco inną konsystencję i jest bardziej tłuste, ale w sumie możesz spróbować podmienić...

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger