Sałatka liściasta z hallumi i truskawkami

Żarłoczek gdzieś tam sobie pojechał. Każdy z nas ma czasami swoje sprawy i nawet najbliższym nic do tego - tak się przed laty dogadaliśmy i staramy się szanować swoją odrębność. A ponieważ jest daleko więc mogę sobie swobodnie sałatkować. Jakieś liście i dziwny sos - ja lubię, ale u Niego to nie przejdzie więc robię takie rzeczy przeważnie tylko dla siebie. Zjadłam cały talerz takich pyszności na lunch i aż mi się humor poprawił :)






czas przygotowania :  10-15 minut
składniki : 

  • garść liści młodego szpinaku 
  • garść liści młodej botwinki
  • kilka truskawek
  • 4 - 5 plastrów sera cypryjskiego Hallumi
  • 1 łyżeczka oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego ciemnego 
  • do smaku - sól, miód, pieprz czarny mielony
  • 2 łyżeczki słonecznika łuskanego 
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

sposób przygotowania : ziarno słonecznika i siemię podprażyłam trochę na suchej patelni żeby się zezłociło.

Liście szpinaku i botwinki opłukałam i osuszyłam. Większe porwałam na mniejsze kawałki. łodyżki posiekałam.

2 - 3 truskawki zmiksowałam blenderem z olejem i octem, doprawiłam do smaku. Resztę owoców pokroiłam.

Plastry sera grubości ok. 0,5 cm położyłam na rozgrzanej patelni grillowej i smażyłam aż spód się zrumienił po czym odwróciłam i pozwoliłam przypiec się drugiej stronie. Ser nieco się rozpływał, ale przy pomocy dwóch drewnianych łopatek jakoś dałam radę - wyszły z niego prawie serowe chipsy. Plastry po usmażeniu podzieliłam na mniejsze kawałki.

Na talerz wyłożyłam liście. Posypałam je kawałkami truskawek, przełożyłam kawałkami sera. Polałam przygotowanym sosem i posypałam ziarnami oraz wcześniej posiekanymi łodyżkami.

Zjadłam od razu po przygotowaniu i bardzo mi smakowało :)

14 komentarzy:

  1. Zostało coś dla mnie?
    Ciekawie pożenione składniki.
    A z "Naszymi" to podobnie, też, gdy
    gdzieś umyka, ja sobie dogadzam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko, nie zostało bo zrobiłam i od razu zjadłam :) i tak przez lata bycia razem nauczyłam męża jeść różne rzeczy - już się tak nie krzywi na widok wielu składników, ale sałata z zielska to jeszcze nie przejdzie :)

      Usuń
    2. Muszę pamiętać,żeby dosmaczać miodem sosiki do zielska, stale zapominam i doprawiam cukrem.
      Pewnie się dziwisz ,że występuję jako Smakowe Kubki,a nie Bożena Bryk, przez chwilę byłam połączona z profilem google+ , ale mimo zachwalania nie odpowiada mi taki mariaż, więc widoczna będę jak dawniej.
      Pozdrawiam

      Usuń
    3. nic nie szkodzi, nie każdemu wszystko pasuje i to normalne - jesteśmy różni i dzięki temu ciekawi :) Ja się jakoś przyzwyczaiłam i sosy do sałatek właśnie doprawiam miodem - jakiś mi tak lepiej smakują. W tym wypadku musiałam dosłodzić bo truskawki jeszcze kwaśne

      Usuń
    4. Niestety nie udało mi się kupić Hallumi , ale kupiłam cheddar długo dojrzewający,z zieloną i czerwoną papryką,wędzony, pikantnie przyprawiony w stylu meksykańskim.
      Mam nadzieję,że dokonałam dobrego wyboru.
      Sałatka niezwykle barwna, ach te kolory!, a smak fantastyczny.Dzięki,polecam wszystkim.

      Usuń
    5. z takim cheddarem musi być pyszna sałatka ! dzięki, Bożenko za podpowiedź :)

      Usuń
  2. Uwielbiam ten ser odkąd go pierwszy raz spróbowałam. U nas w zasadzie nie do kupienia, ale przy okazji wyjazdu do Poznania kupuję.
    Zaciekawiła mnie ta botwinka, nigdy na surowo nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas też jeszcze niedawno ciężko było, ale już częściej pojawia się w różnych marketach. Botwinka surowa, młode listki, jest bardzo smaczna, tak jak liście szpinaku - na ciepło nie przepadam za nim a surowy lubię - liście dodaję całe albo porwane a łodyżki siekam

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. lubię takie sałatki "na winie" - z tego co akurat mam :)

      Usuń
  4. to może być ciekawe połączenie smaków. Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam spróbować - szczególnie przypadły mi do gustu dressingi do sałatek na bazie owoców

      Usuń
  5. Kompozycja smaków bardzo ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger