Bułki pszenne pełnoziarniste z małymi ziarenkami
Wcale nie chce mi się dzisiaj gotować a Żarłoczek dotrze dopiero na kolację. Obiadu więc nie będzie, ale będą pyszne domowe bułeczki, które każdy zje sobie tak jak lubi najbardziej - ja pewnie z samym masłem albo serem a On z wędliną. Już pachnie w całym domu !
czas przygotowania : 10 min. przygotowanie + ok. 2 godzin wyrastanie + 25 min. pieczenie
składniki :
sposób przygotowania : mąki przesiałam do miski. Drożdże roztarłam z 2-ma łyżeczkami cukru i czubatą łyżką mąki, dolałam letnią wodę i odstawiłam na 15 minut.
Do miski z mąką dodałam sól, resztę cukru, płatki lniane i sezam. Gdy drożdże się spieniły wlałam je do suchych składników. Dodałam olej i wbiłam jajko.Wyrabiałam ciasto kilka minut a następnie przykryłam miskę pokrywką i zostawiłam na ok. godzinę żeby ciasto podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte zagniotłam i podzieliłam na 9 części. Czemu akurat na tyle ? Ano dlatego, że wygodnie taką ilość ułożyć na blasze - 3 rzędy po 3 bułki :D Z kawałków ciasta uformowałam okrągłe bułeczki i lekko je spłaszczyłam. Ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach bo jeszcze urosną. Każdą nacięłam ostrym nożem na krzyż - w sumie to nie wiem po co bo po wyrośnięciu prawie tych nacięć nie było widać . . . Przykryłam ściereczką i zostawiłam na kolejne 30 minut żeby się napuszyły.
Wyrośnięte bułki posmarowałam mieszanką żółtka i mleka, posypałam ziarenkami. Piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, grzanie góra/dół. Ostudziłam wyjmując na kratkę.
Bułki wyszły całkiem duże więc możecie sobie zrobić z podanych składników np. 12 sztuk nieco mniejszych.
czas przygotowania : 10 min. przygotowanie + ok. 2 godzin wyrastanie + 25 min. pieczenie
składniki :
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 220 g mąki pszennej luksusowej
- 5 łyżeczek cukru
- 30 g świeżych drożdży
- ok. 220 ml wody
- 3/4 łyżeczki soli
- 20 g płatków lnianych
- 20 g sezamu
- 60 g oleju rzepakowego
- 1 małe jajko
- do posmarowania - żółtko rozmieszane z 1 łyżeczką mleka
- do posypania - sezam, siemię lniane
sposób przygotowania : mąki przesiałam do miski. Drożdże roztarłam z 2-ma łyżeczkami cukru i czubatą łyżką mąki, dolałam letnią wodę i odstawiłam na 15 minut.
Do miski z mąką dodałam sól, resztę cukru, płatki lniane i sezam. Gdy drożdże się spieniły wlałam je do suchych składników. Dodałam olej i wbiłam jajko.Wyrabiałam ciasto kilka minut a następnie przykryłam miskę pokrywką i zostawiłam na ok. godzinę żeby ciasto podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte zagniotłam i podzieliłam na 9 części. Czemu akurat na tyle ? Ano dlatego, że wygodnie taką ilość ułożyć na blasze - 3 rzędy po 3 bułki :D Z kawałków ciasta uformowałam okrągłe bułeczki i lekko je spłaszczyłam. Ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach bo jeszcze urosną. Każdą nacięłam ostrym nożem na krzyż - w sumie to nie wiem po co bo po wyrośnięciu prawie tych nacięć nie było widać . . . Przykryłam ściereczką i zostawiłam na kolejne 30 minut żeby się napuszyły.
Wyrośnięte bułki posmarowałam mieszanką żółtka i mleka, posypałam ziarenkami. Piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, grzanie góra/dół. Ostudziłam wyjmując na kratkę.
Bułki wyszły całkiem duże więc możecie sobie zrobić z podanych składników np. 12 sztuk nieco mniejszych.
Witam i Serdecznie dziękuję za Przepis Pyzuniu..wyglądają tak smakowicie że muszę je koniecznie zrobić ..Pozdrawiam Serdecznie często korzystam z Twoich porad i przepisów ..Krystyna
OdpowiedzUsuńKrysiu, są pyszne - pięknie wyrosły więc są puszyste i nic nie straciły na świeżości od wczoraj
UsuńAż zapachniało mi takimi bułeczkami. Ma Pani świetny blog i przepiękne zdjęcia! Gratuluje!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za miłe słowa :) bułeczki łatwizna - koniecznie upiecz sobie takie ! Pozdrawiam :)
Usuń