Ciasto miodowe z morelami

Morele, pachnące słońcem kulki... Zawsze je uwielbiałam choć rzadko trafiały do deserów czy dań bo najchętniej zjadam je po prostu same, na surowo.  Tym razem kupiłam więcej żeby choć kilka móc wrzucić do ciasta.




czas przygotowania : ok. 80 minut 
składniki : 
  • 100 g masła 
  • 120 g miodu rzepakowego 
  • 3 żółtka 
  • 150 g mąki pszennej typ 500
  • 35 g mąki kukurydzianej 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • skórka otarta z połowy cytryny 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 3 białka 
  • szczypta soli 
  • 10 ładnych moreli
  • 3 - 4 łyżki dżemu morelowego 
  • 3 czubate łyżki tartych migdałów

  • do formy - 1 łyżeczka masła 
  • 2-3 łyżki tartych migdałów

sposób przygotowania : naszykowałam tortownicę śr. 22 cm - dno i boki posmarowałam masłem. Wysypałam tartymi migdałami.

W czystej, szklanej misce ubiłam na sztywno białka z dodatkiem soli, odstawiłam. Miękkie masło włożyłam do innej misy i miksowałam ok. pół minuty. Dodałam lekko płynny miód, miksowałam do połączenia a następnie dodawałam po 1 żółtku i po każdym miksowałam znów po ok. pół minuty. Wlałam sok z cytryny, dorzuciłam skórkę. Stopniowo dodawałam mąki przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia, cały czas ucierając na małych obrotach. Gdy składniki dobrze się połączyły odstawiłam mikser. Dodałam 1/3 piany z białek i delikatnie, ale starannie wmieszałam ją do gęstego ciasta. Potem tak samo wmieszałam resztę piany.

Ciasto wyłożyłam do naszykowanej formy, wyrównałam wierzch i posypałam go 2-ma łyżkami tartych migdałów. Na powierzchni ułożyłam koliście połówki moreli - przecięciem do dołu - lekko wciskając je w ciasto. Piekłam ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C

Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika a gdy lekko przestygło także z formy. Dżem morelowy przetarłam przez sito i podgrzałam w rondelku dodając z łyżeczkę wody. Gorącym posmarowałam dokładnie całą powierzchnię i boki jeszcze ciepłego ciasto. Brzegi posypałam pozostałymi tartymi migdałami.


Przepis na ciasto, z moimi modyfikacjami, pochodzi z książki Domowe wypieki (The encyclopedia of Baking) wydawnictwa Olesiejuk

 

14 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda niezwykle apetycznie, na pewno zagości na moim stole! Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam taką generalną obserwację, że morele nie cieszą się zbyt dużą popularnością jako ciasta do wypieków... Ja sama odkryłam je dopiero ubiegłego lata. Wcześniej tak jak Ty, wcinałam wyłącznie na surowo :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czy ja wiem ? bardziej popularne są dżemy i konfitury z moreli, ale to doskonałe owoce do ciasta :)

      Usuń
  3. Cudowne ciasto po prostu gdybym sie dosiadla obawiam sie,ze zjadla bym cale;)Justyna

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne ciacho:) niezwykle apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Iza ciekawe ciasto. Morele, migdały i miód :) . No i otworzyłaś mi oczy na to, że moja akcja już została sklonowana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ano widzisz jak to jest z tymi akcjami.... niby fajnie robić tylko przez blog a jednocześnie na agregatorze raczej dwie nie miałyby racji bytu.... ja nie ogarniam...

      Usuń
  6. Bardzo ,Bardzo apetyczne ciasto -czy można łączyć smaki - morelowy dżem z mandarynkami?Czy takie smaki się pogodzą ? też mam pytanie o dżem brzoskwiniowy z mandarynkami -czy też się te smaki pogodzą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że bardzo się pogodzą bo brzoskwinie, szczególnie dojrzałe, bywają bardzo słodkie i mdłe a mandarynki dodadzą im kwaskowości i podbiją smak

      Usuń
  7. Dziękuję bardzo serdecznie -słonecznej pogody w sercu życzę

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger