Szybki łosoś z warzywami na makaronie
Dzisiaj proste, szybkie i kolorowe danie z łososiem. Chrupkości dodały migdały, ale warzywa też nie smażyły się długo więc pozostały jędrne. Całość konkretnie doprawiona, z makaronem i sałatą była pysznym obiadem.
czas przygotowania : ok. 20 minut
składniki :
sposób przygotowania : wstawiłam wodę na makaron. Zanim się zagotowała przygotowałam rybę i warzywa. Wykorzystałam kawałek świeżego łososia, filet bez skóry. Pokroiłam go w dość dużą kostkę i przełożyłam do miski. Dodałam sos sojowy, sos chili, sos rybny, sok z cytryny i skórkę. Wymieszałam. Papryki oczyściłam z nasion, pokroiłam w kostkę. Cukinię, razem ze skórką pokroiłam w grube półplastry.
Do gotującej się wody dosypałam sól i makaron. Gdy się gotował na dużej patelni stopiłam masło. Na rozgrzane wyłożyłam kawałki zamarynowanej ryby i migdały, smażyłam na mocnym ogniu 3 minuty aż się zrumieniły. Dodałam paprykę i cukinię, oprószyłam wszystko przyprawą ognistą, pieprzem i odrobiną soli i dosłownie chwilkę poddusiłam pod przykryciem - tylko tyle żeby warzywa straciły surowość.
Ugotowany makaron odcedziłam. Na talerze wyłożyłam porwaną na kawałki endywię, porcje makaronu i ryby z warzywami. Można makaron wrzucić na patelnię z rybą, wymieszać i dopiero nałożyć. Podałam od razu po przygotowaniu - szybko i smacznie :)
Robiąc zdjęcie jakoś nie mogłam się oprzeć dodaniu nieco świątecznych dekoracji - a co tam ! W sklepach też już sezon na bombki i różne świecidełka :D
czas przygotowania : ok. 20 minut
składniki :
- ok.250 g świeżego łososia
- 1/3 strąka papryki żółtej
- 1/3 strąka papryki czerwonej
- 1/2 niedużej cukinii
- 2 garści migdałów blanszowanych
- 1 łyżeczka sosu chili
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2-3 szczypty otartej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- kilka liści cykorii endywii
- ok. 250 g makaronu - u mnie kolorowe świderki
- do smaku - sól, pieprz czarny mielony, przyprawa ognista
sposób przygotowania : wstawiłam wodę na makaron. Zanim się zagotowała przygotowałam rybę i warzywa. Wykorzystałam kawałek świeżego łososia, filet bez skóry. Pokroiłam go w dość dużą kostkę i przełożyłam do miski. Dodałam sos sojowy, sos chili, sos rybny, sok z cytryny i skórkę. Wymieszałam. Papryki oczyściłam z nasion, pokroiłam w kostkę. Cukinię, razem ze skórką pokroiłam w grube półplastry.
Do gotującej się wody dosypałam sól i makaron. Gdy się gotował na dużej patelni stopiłam masło. Na rozgrzane wyłożyłam kawałki zamarynowanej ryby i migdały, smażyłam na mocnym ogniu 3 minuty aż się zrumieniły. Dodałam paprykę i cukinię, oprószyłam wszystko przyprawą ognistą, pieprzem i odrobiną soli i dosłownie chwilkę poddusiłam pod przykryciem - tylko tyle żeby warzywa straciły surowość.
Ugotowany makaron odcedziłam. Na talerze wyłożyłam porwaną na kawałki endywię, porcje makaronu i ryby z warzywami. Można makaron wrzucić na patelnię z rybą, wymieszać i dopiero nałożyć. Podałam od razu po przygotowaniu - szybko i smacznie :)
Robiąc zdjęcie jakoś nie mogłam się oprzeć dodaniu nieco świątecznych dekoracji - a co tam ! W sklepach też już sezon na bombki i różne świecidełka :D
łosoś, makaron i warzywa - moja ulubiona trójka razem :) w tej wersji jeszcze nie jadłam, trzeba to nadrobić, bo brzmi i wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo proste i smaczne danie
UsuńWyglada smakowicie. Uwielbiam lososia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Beata
i ja pozdrawiam !
Usuńwygląda pysznie, no i te dekoracje świąteczne, mmmm :)
OdpowiedzUsuńno wiem, podkusiło mnie już i wyciągnęłam trochę świątecznych akcentów
Usuńzrobiłam pychota mąż wszystko wyjadł...dziękuję pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało
Usuń