Ciasteczka z orzechami laskowymi

Piekę przed świętami kruche ciasteczka w różnych smakach i formach bo towarzystwo u nas mało popierniczone. Rzadko przygotowuję pierniczki ponieważ nie bardzo ma kto potem je jeść. Ale orzechy czy cynamon to też świąteczne zapach i smaki więc orzechowe ciasteczka już gotowe i polecają się na święta.

Upieczcie je sobie koniecznie bo są bardzo kruche i smaczne. Ja jednego dnia zagniotłam ciasto a następnego dopiero piekłam i w sumie, nie licząc leżakowania, roboty z nimi może pół godziny więc naprawdę warto !



czas przygotowania : ok. 30 minut + schłodzenie ciasta

składniki:
  • 110 g mąki pszennej typ 550
  • 110 g mąki pszennej krupczatki
  • 110 g orzechów laskowych tartych albo mielonych
  • 100 g cukru pudru 
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/6 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 g cukru waniliowego
  • 150 g masła
  • 3 żółtka ze średnich jajek

sposób przygotowania : sypkie składniki wsypałam do miski, dodałam kawałki zimnego masła i roztarłam rękami - można posiekać, ale ja wtedy mam bajzel w całej kuchni więc rozcieram w dużej misce. Jak nie było już widocznych kawałków masła a konsystencja masy przypominała mokry piasek dodałam żółtka i zagniotłam, zawinęłam w folię i odłożyłam do lodówki na godzinkę. Tzn. miały poleżeć godzinę, ale coś się wydarzyło i piekłam je w końcu dopiero następnego dnia. Rozwałkowywałam po kawałku i wykrawałam foremką. Piekłam ok. 12 minut w temp. 180 st. C, ale to oczywiście zależy od grubości i wielkości ciastek.

Jeśli wolicie mniej słodkie ciasteczka to nie dodawajcie całego cukru - moje wyszły dość słodkie. Można je zostawić bez niczego a można też odrobinę polukrować lukrem utartym z cukru pudru i niewielkiej ilości gorącego mleka a następnie posypać kruszonymi orzechami.

Ponieważ mają otworki więc można je zawiesić na choince - zawieszki zrobię z kolorowych wstążek.

9 komentarzy:

  1. No te ciasteczka to muszę zrobić na sobotę.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie ! są pyszne :)

      Usuń
    2. Ile PAni tych ciasteczek wyszło?? pytam, bo przepis fajny i zastanawiam sie nad podwójna porcją
      pozdrawiam
      Bernadetta

      Usuń
    3. wyszło mi ok. 60 sztuk, ale są "dziurawe" więc jeśli wycinać pełne jakieś pewnie wyjdzie mniej

      Usuń
  2. Pysznie wyglądają!! A jeśli orzechowe to zawsze mi smakują :)

    Ja dziś też coś powykrawam, ale chyba będą to ciastka żurawinowe.

    Jednak Twój przepis zapisuję :* na później......

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglądają, ciekawy kształt:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dużo przepisów przetestowałam z Twojej strony ,są niezawodne.W sobotę upiekłam te ciasteczka,to prawda są pyszne , wszystkie zjedzone . Muszę piec znów - z przyjemnością to zrobię warto,oj warto.Polecam.Alicja.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger