Śledzie z ogórkiem konserwowym

Żarłoczek zamówił wielki słój swojego ulubionego śledzia w oleju, ale ja wolę śledzie bardziej kwaśne. Pomyślałam sobie, że w połączeniu z ogórkami konserwowymi mogą smakować dobrze. Jak wymyśliłam tak zrobiłam - śledzie postały 2 dni i przeszły słodko kwaśną zalewą, która nadała im fajnego smaku. Chrupiące dodatki też świetnie pasują. Bardzo mi ta wersja zasmakowała i na pewno zrobię ich więcej - polecam !

Zobacz przepis na Śledzie z marynowanymi kurkami i przepyszną, wyjątkową Sałatkę śledziową



czas przygotowania : 10 minut + ew. czas moczenia śledzi + czas oczekiwania żeby całość się przegryzła

składniki : 
  • 3 ładne płaty śledziowe a'la matjas
  • 1 cebula czerwona 
  • 3-4 ogórki konserwowe 
  • ok. 1/2 szkl. zalewy octowej od ogórków 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka białej gorczycy 
  • 1 czubata łyżka posiekanego świeżego koperku 
  • do smaku - pieprz mielony

sposób przygotowania : płaty śledziowe opłukałam - jeśli są bardzo słone to trzeba trochę wymoczyć, ale to już musicie sami sprawdzić. Śledzie pokroiłam na kawałki.

Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Tak samo pokroiłam ogórki konserwowe, razem ze skórką. Dodałam do warzyw gorczycę, koperek, trochę  pieprzu, olej i zalewę od ogórków - wymieszałam dokładnie. W słoiku układałam warstwami, lekko dociskając łyżką, kawałki śledzi i mieszankę pozostałych składników - na wierzchu mają być warzywa a całość powinna być przykryta płynem. Słoik zakręciłam i odstawiłam do lodówki na 2 dni. Po tym czasie są gotowe do jedzenia.


11 komentarzy:

  1. Witam:) Ja też takiego śledzika robię, dodaję jeszcze grzybki marynowane i ewentualnie zielony groszek.. Wychodzi taka sałatka. Super:) Agata

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna róża z ogórka.
    uwielbiam domowe śledzie, ale takich jeszcze nie jadłam. chociaż połączenie wydaje mi się bardzo udane, a nawet klasyczne :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie bardzo proste i jednocześnie pyszne, za śledziami w oleju nie przepadam :)

      Usuń
  3. Robiłam po raz pierwszy teraz w Święta, wyszły przepyszne. Bardzo dziękuję za tak prosty i pyszny przepis. Serdecznie pozdrawiam i Życzę wszystkiego dobrego w Nowym ROKU :) Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można użyć innego oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, można, najlepiej jakiegoś delikatnego w smaku i zapachu oleju tłoczonego na zimno

      Usuń
    2. Dziękuję :) spróbuję w te święta zrobić taką rybkę bo przepis wygląda na prosty a samo danie apetycznie

      Usuń
  5. Witam, czy mogą poleżeć dłużej, jesli zrobię je jutro to będą dobre na Święta?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że w lodówce wytrzymają do świąt

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź :) Pozdrawiam i życzę Zdrowych, Wesołych Świąt.
      Agnieszka

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger