Śledzie w oleju z marynowanymi kurkami i cebulą

Wyszło ciekawie - nadspodziewanie smacznie a właściwie to był eksperyment bo jeszcze takiego połączenia nie próbowałam.



składniki:
  • 2 dorodne filety śledziowe a'la matias
  • 1/2 szkl. marynowanych kurek, razem z marchewką i cebulką z marynaty
  • 1 cebula
  • olej słonecznikowy
  • pieprz mielony

sposób przygotowania:
filety były dość słone więc moczyłam je w wodzie ok. 30 minut. Osączyłam i dobrze osuszyłam ręcznikami papierowymi, pokroiłam na kawałki. Kurki osączyłam z zalewy. Cebulę obrałam i posiekałam. W naczyniu układałam warstwami kawałeczki śledzi przesypując je cebulą i grzybami. Każdą warstwę oprószałam świeżo mielonym pieprzem. Całość zalałam olejem i odstawiłam na min. 24 godziny żeby smaki się przegryzły.

4 komentarze:

  1. ale się śledziowo u ciebie ostatnio zrobiło :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. a tak mnie jakoś naszło i jeszcze nie koniec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam Panią. Dzis sprobowalam sledzi z zurawina,a po przeczytaniu informacji z Pani profilu okazuje się ,ze łacz nas dużo więcej niż tylko zamiłwanie do pichcenia i w taki sam sposób objawiający się brak cierpliwosci. Dlatego skusze sie też na sledzie z grzybkami, ktore też uwielbiam ,ale do kurek nie mam ciepliwosci, konczy sie na podgrzybkach (te jeszcze potrafie znależć).Pozdrawiam Panią serdecznie i zycze udanuch swiat i szczesliwego Nowego Roku 2013. Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, bardzo mi miło, że mnie odwiedzasz :) Cieszę się, że komuś smakują moje potrawy. Życzę Ci wszystkiego dobrego, wesołych Świąt i szczęśliwości w nadchodzącym roku :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger