Mąka, mak i białka czyli Babka piegusek

Babki , mazurki , serniki - czas zacząć myśleć o wypiekach na Wielkanoc. Mam kilka sprawdzonych przepisów na tę okazję, ale przydadzą się nowości. Dzisiaj piegus czyli babka z makiem. Pomysł na upieczenie w weekend tego ciasta podrzuciła Magda.

To fajny przepis do wykorzystania wtedy gdy zostaną Wam białka po zużyciu samych żółtek do innych wypieków. Receptura jest prosta, wykonanie też a piegowata babka będzie smakowała nie tylko w święta.

Zobacz także inny pomysł z wykorzystaniem nadmiaru białek czyli Keks na białkach




Babka piegusek na białkach 

czas przygotowania : 15 minut + 40 minut pieczenia + czas na wystudzenie
składniki : 
  • 200 ml białek jaj czyli ok. 6 sztuk
  • 1 szczypta soli
  • 125 g masła 
  • 180 g zwykłego cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 150 g mąki tortowej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 50 g maku, suchego i zmielonego


sposób przygotowania : białka o temperaturze pokojowej wlałam do miski i ubijałam razem z solą. Gdy piana była już prawie sztywna dodałam 3 łyżki cukru i ubijałam dalej kilka chwil aż zesztywniała mocno a cukier się rozpuścił.

W drugiej misce utarłam na puszystą masę miękkie masło z resztą cukru zwykłego i cukrem waniliowym. Nie przerywając miksowania dodawałam po łyżce połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na tym etapie ciasto zaczęło przypominać kruszonkę więc miksując dalej dodałam 1/3 piany. Gdy składniki się połączyły dosypałam resztę mąki, zakręciłam jeszcze kilka razy i wyłączyłam mikser. Mieszając dalej łyżką dołożyłam resztę piany w dwóch ratach - każdą trzeba delikatnie ale starannie wmieszać. Na koniec dosypałam suchy mak i wymieszałam.

Formę do babki z kominem wysmarowałam cienko masłem i wysypałam bułką tartą. Na dno wyłożyłam gęste ciasto, wyrównałam powierzchnię. Piekłam 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjęłam formę z piekarnika, ale babkę zostawiłam w niej aż przestygła.

Ostudzoną babkę można oprószyć cukrem pudrem albo polać lukrem - wedle uznania.


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam pieguska tylko piekę go w keksówce . :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można piec w dowolnej foremce :) w każdej będzie pyszny !

      Usuń
  2. uwielbiam pieguska:) świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja piekę bez maku i wszyscy kochamy tę (tą?) babeczkę :)Niesamowicie pyszna.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger