Sernik z brzoskwiniami

Ten przepis dostałam jakieś 20 lat temu od klientki, pani Bogusi. Najpierw poczęstowała mnie nim z okazji swoich imienin zachwalając, że jest bardzo prosty a ciasto zawsze świetnie wychodzi. Bardzo mi smakował więc wyprosiłam dokładną recepturę. Potem piekłam ten sernik wielokrotnie i rzeczywiście zawsze się udawał a do tego wszystkim smakował więc podzielę się nim także z Wami. Kruchutkie ciasto a do tego słodkie brzoskwinie w kremowej, serowej masie - pychota !

Lubisz serniki ? Zobacz koniecznie przepis na Sernik cytrynowy i Sernik jak zebra - są równie pyszne !




Łatwy sernik z brzoskwiniami 

czas przygotowania : 25 minut + czas pieczenia + czas chłodzenia
składniki : 
  • CIASTO - 240 g mąki pszennej krupczatki 
  • 80 g mąki pszennej tortowej 
  • 15 g cukru pudru 
  • 10 g proszku do pieczenia 
  • 1 szczypta soli 
  • 200 g masła 
  • 4 żółtka

  • MASA SEROWA - 1 kg sera białego mielonego - może być z wiaderka, ale gęsty
    (używam marki Tesco albo President)
  • 160 g zwykłego cukru 
  • 3 jajka 
  • 80 g masła 
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej 
  • skórka otarta z połowy cytryny 
  • 1 duże tzw. rodzinne op. budyniu waniliowego (64 g) albo 1 op. Sernixu albo 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • PIANA - 4 białka 
  • 1 łyżka cukru waniliowego drobnego
  • 1 szczypta soli
  •  
  • dodatkowo - 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie (850g)
    ew. cukier puder do oprószenia
     

sposób przygotowania : CIASTO - do miski wsypałam obie mąki, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodałam pokrojone na małe kawałki zimne masło i roztarłam rękami aż nie było widać kawałków tłuszczu. Dodałam żółtka i zagniotłam ciasto. Ok. 1/5 zawinęłam w folię i schowałam do lodówki a większą częścią wylepiłam dno i boki tortownicy śr. 24 cm wyłożonej najpierw papierem do pieczenia. Formę z ciastem też odstawiłam do lodówki.

MASA SEROWA - ser z cukrem i jajkami wymieszałam mikserem, ale na małych obrotach żeby nie napowietrzyć za bardzo masy. Dodałam roztopione masło, pastę waniliową, skórkę i proszek budyniowy - dokładnie wymieszałam żeby nie było grudek. Masę wylałam na naszykowany, schłodzony spód. Na wierzchu rozrzuciłam pokrojone na nieduże kawałki osączone dokładnie brzoskwinie.

Z białek jaj ubiłam sztywną pianę dodając szczyptę soli i cukier waniliowy. Rozprowadziłam ją mniej więcej równą warstwą na masie serowej z brzoskwiniami. Wierzch posypałam pokruszoną, odłożoną wcześniej, porcją surowego ciasta. Można to ciasto zetrzeć na jarzynowej tarce.

Sernik wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piekłam 60 minut przy grzaniu góra/dół. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik, ale sernik zostawiłam w nim aż wystygł. Razem z formą odstawiłam na noc do lodówki żeby dobrze stężał i się schłodził.


24 komentarze:

  1. DZIĘKUJĘ ZA TEN PRZEPIS...to chyba SERNIK jakiego szukałam od dawna...smak jedynie wspomnieniem jest...ale receptura wygląda że to właśnie TEN którego szukam :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prosty przepis sernik naprawdę wychodzi świetny !

      Usuń
  2. Witam.A cóż to jest"pasta waniliowa"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pasta waniliowa to wanilia, jej pachnące ziarenka, zatopione w czymś o konsystencji pasty a właściwie żelu. Produkt bardzo wygodny w użyciu i naturalny, odrobinkę słodzony, ale bez innych dodatków - 1 łyżeczka takiej pasty to tak jakby ziarenka zeskrobane z jednej laski wanilii. Można ją kupić w wygodnych zakręcanych buteleczkach i ma tę zaletę, że nie wysycha jak waniliowe laski

      Usuń
  3. mozna uzyc tzw quarku?

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik naprawde bardzo pyszny!!! Zrobilam na imieniny, wszystkim bardzo smakowal. Dlugo szukalam dobrego przepisu na sernik z brzoskwiniami. Ciesze sie bardzo ze zajrzalam tutaj. Dziekuje!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. A gdzie mozna kupic ta paste waniloiowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najłatwiej poszukać w sklepach internetowych z dodatkami cukierniczymi i produktami do wypieków, jeśli chodzi o stacjonarne to znalazłam tylko w Almie

      Usuń
  6. Mozna uzyc czegos innego zamiast pasty waniliowej? Jakis zamiennik? Jak nie dodam tej pasty to cos sie stanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można użyć zwykłej wanilii a raczej ziarenek zeskrobanych z jej środka. Jedna łyżeczka pasty to ziarenka z jednej laski wanilii. Rezygnować nie polecam bo wanilia nadaje sernikowi cudownego aromatu :)

      Usuń
  7. A dlaczego nie można napowietrzyć masy serowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dlatego, że sernik podczas pieczenia urośnie, ale po wyjęciu z piekarnika opadnie i będzie nieładnie wyglądał

      Usuń
  8. Nie jestem amatorką serników ale córcia lubi więc czasem robiłam, do momentu kiedy właśnie "całkowicie usiadł" teraz już wiem dlaczego!!! Dziękuję za cenną radę. Moja mama robiła na kakaowy cieście wcześniej zmrożonym i potarkowanym, takie wspomnienie dzieciństwa. Sobotnia ogromna blacha z kuchni gazowej pachnącego sernika... Teraz upiekę na święta.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik jest genialny. Polecam! !! 😁👍

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspanialy przepis pani Izo. Czy boki tortownicy tez wykladamy papierem do pieczenia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. boki tortownicy wylepiam ciastem wysoko więc nie trzeba ich wykładać papierem

      Usuń
  11. mega..... mmmm

    OdpowiedzUsuń
  12. Do tej pory nic mi z serników nie wychodziło. Ostatnia próba będzie z Pani przepisu bo kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kochana Pani Izo! Mój pierwszy w życiu sernik upiekłam właśnie z Pani przepisu. Wyszedł przepyszny! Bardzo Pani dziękuję, że dzieli się Pani takimi znakomitościami! Przepis łatwy, szybki i przyjemny. Zrobiłam do pracy na imieniny. Został pochłonięty eksresowo. Mimo, że przez roztargnieniroztargnienie zapomniałam dodać masło do masy serowej. Bałam się, że będzie suchy ale nic z tych rzeczy. REWELACJA!Chętnie skorzystam z innych Pani przepisów. Niby nic a tyle radości! Pozdrawiam ��

    OdpowiedzUsuń
  14. Dobry Wieczór :) Pani Izo nie mam mąki krupczatki czy mogę w takim razie zrobić ciasto kruche tylko z mąki tortowej ? Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można użyć mąki tortowej albo luksusowej

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger