Domowe pieczywo. Bułeczki pszenne z suszonymi pomidorami.

Upiekłam pachnące, pyszne bułeczki. Są puszyste, mięciutkie i mają piękny kolor dzięki dodatkowi pomidorów.  Smakują mi same, ale będą dobrą podstawą kanapek z serem czy wędliną. Mam nadzieję, że Wam też będą smakowały.


Przepis powstał na bazie receptury od Pawła chociaż po moich kombinacjach nie bardzo są podobne do oryginału :)  Bułeczki piekliśmy w ramach wspólnej akcji blogerów "Wypiekanie na śniadanie"

Zobacz też przepis na Bułeczki czosnkowo-ziołowe



Bułeczki pszenne z suszonymi pomidorami


czas przygotowania : ok. 3 godzin
składniki :
  • 550 g mąki pszennej typ 650 
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 310 ml wody 
  • 10 g soli 
  • 20 g cukru 
  • 10 g mieszanki przyprawowej- suszone pomidory, czosnek i bazylia 
  • 75 g suszonych pomidorków koktajlowych w oliwie 
  •  
  • 2 łyżki oleju do posmarowania przez pieczeniem 

Jak zrobić bułeczki z suszonymi pomidorami?  

Mąkę przesiałam do miski. Drożdże roztarłam w dużym kubku z cukrem, dwiema łyżkami mąki i połową wody. Odstawiłam na 10 minut żeby zaczęły pracować. Do mąki dodałam mieszankę suszonych pomidorów, czosnku i bazylii oraz sól. Wlałam zaczyn i resztę wody. Zaczęłam wyrabiać ciasto. Trzeba to zrobić przez 15-20 minut żeby później bułeczki były pulchne. Po 10-ciu minutach zagniatania dodałam pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory z zalewy - nie odsączałam ich zbyt dokładnie więc do ciasta dostało się ok. 2-3 łyżek oleju i nie dodawałam już innego tak jak było podane w przepisie podstawowym. Ciasto wyrabiałam jeszcze kilka minut i odstawiłam w przykrytej misce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 części i z każdej uformowałam podłużną bułeczkę. Ułożyłam je luźno na blasze do pieczenie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką i spryskałam ją nieco wodą żeby bułki nie wyschły. Zostawiłam na ok. godzinę żeby bułki się napuszyły.

Wyrośnięte bułeczki nacięłam wzdłuż bardzo ostrym nożem i przy pomocy pędzelka posmarowałam wierzch olejem. Blachę wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 25 minut w temp. 200 st. C. Po upieczeniu pozwoliłam bułeczkom ostygnąć na blasze.


10 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda i zapewne smakuje przepysznie muszę spróbować coś takiego upichcić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobienie domowych bułeczek nie jest trudne - wymaga tylko nieco cierpliwości przy wyrabianiu ciasta

      Usuń
  2. Wspaniały dodatek do tych i tak już pysznych bułek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie ci te bułki wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Iza, pięknie wyszły Twoje bułeczki. Dodatek pomidorów nadał im pięknej barwy. Dodatek czosnku i bazylii - uwydatnił smak. Dziękuję za wspólne pieczenie. Danusia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjnie wyglądają te bułeczki :) Dziękuję za wspólne pieczenie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuje za wspólne pieczenie :) bułeczki wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger