Domowe pieczywo. Bułeczki pszenne z suszonymi pomidorami.
Przepis powstał na bazie receptury od Pawła chociaż po moich kombinacjach nie bardzo są podobne do oryginału :) Bułeczki piekliśmy w ramach wspólnej akcji blogerów "Wypiekanie na śniadanie"
Zobacz też przepis na Bułeczki czosnkowo-ziołowe
Bułeczki pszenne z suszonymi pomidorami
czas przygotowania : ok. 3 godzin
składniki :
- 550 g mąki pszennej typ 650
- 20 g świeżych drożdży
- 310 ml wody
- 10 g soli
- 20 g cukru
- 10 g mieszanki przyprawowej- suszone pomidory, czosnek i bazylia
- 75 g suszonych pomidorków koktajlowych w oliwie
- 2 łyżki oleju do posmarowania przez pieczeniem
Mąkę przesiałam do miski. Drożdże roztarłam w dużym kubku z cukrem, dwiema łyżkami mąki i połową wody. Odstawiłam na 10 minut żeby zaczęły pracować. Do mąki dodałam mieszankę suszonych pomidorów, czosnku i bazylii oraz sól. Wlałam zaczyn i resztę wody. Zaczęłam wyrabiać ciasto. Trzeba to zrobić przez 15-20 minut żeby później bułeczki były pulchne. Po 10-ciu minutach zagniatania dodałam pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory z zalewy - nie odsączałam ich zbyt dokładnie więc do ciasta dostało się ok. 2-3 łyżek oleju i nie dodawałam już innego tak jak było podane w przepisie podstawowym. Ciasto wyrabiałam jeszcze kilka minut i odstawiłam w przykrytej misce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 części i z każdej uformowałam podłużną bułeczkę. Ułożyłam je luźno na blasze do pieczenie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką i spryskałam ją nieco wodą żeby bułki nie wyschły. Zostawiłam na ok. godzinę żeby bułki się napuszyły.
Wyrośnięte bułeczki nacięłam wzdłuż bardzo ostrym nożem i przy pomocy pędzelka posmarowałam wierzch olejem. Blachę wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 25 minut w temp. 200 st. C. Po upieczeniu pozwoliłam bułeczkom ostygnąć na blasze.
Mmm, wygląda i zapewne smakuje przepysznie muszę spróbować coś takiego upichcić.
OdpowiedzUsuńzrobienie domowych bułeczek nie jest trudne - wymaga tylko nieco cierpliwości przy wyrabianiu ciasta
UsuńWspaniały dodatek do tych i tak już pysznych bułek:)
OdpowiedzUsuńpolecam bo są pyszne :)
UsuńŚwietnie ci te bułki wyszły :)
OdpowiedzUsuńIza, pięknie wyszły Twoje bułeczki. Dodatek pomidorów nadał im pięknej barwy. Dodatek czosnku i bazylii - uwydatnił smak. Dziękuję za wspólne pieczenie. Danusia :)
OdpowiedzUsuńDziekuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wyglądają te bułeczki :) Dziękuję za wspólne pieczenie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuje za wspólne pieczenie :) bułeczki wyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń