Domowy fast-food. Hot-dog z kapustą i cebulą.

Nie tylko dzieci lubią hot-dogi czyli bułki z parówkami. Świadczy o tym popularność tej potrawy na stacjach benzynowych czy w barach.

To danie kojarzy się z szybką, ale bardzo niezdrową przekąską. Czy tak musi być ? A może znajdzie się jakiś sposób żeby hot-dogi były zdrowsze ? Oświadczam, że tak ! Smaczne bułki, kiszona kapusta i parówki albo kiełbaski dobrej jakości tzn. z mięsa a nie odpadów. Bo takie też są na rynku, trzeba tylko czytać etykiety. Do tego prawdziwy, pomidorowy ketchup bez żadnych konserwantów. Można ? Można ! 

Bułki do hot-dogów najlepiej upiec samodzielnie. Ten przepis nadaje się doskonale także do bułek do domowych hamburgerów.



Hot-dogi z kapustą kiszoną i cebulą 

czas przygotowania : ok. 20 minut
składniki :
  • 4 bułki do hot-dogów
  • 4 cienkie parówki albo kiełbaski
  • ok. 250 g kiszonej kapusty
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju

  • do smaku - sól, kminek mielony, papryka mielona słodka i ostra
  •  
  • ketchup do polania

sposób przygotowania : kapustę pokroiłam i przełożyłam do rondla. Dolałam kilka łyżek wody i dusiłam ok. 15 minut pod przykryciem aż zmiękła. Zdjęłam pokrywkę i podgrzewałam dalej, mieszając, aż odparował cały płyn. Dodałam ketchup i doprawiłam do smaku papryką mieloną oraz kminkiem.

Cebule obrałam, pokroiłam w półkrążki. Wrzuciłam na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyłam aż zmiękła i zrumieniła się. Doprawiłam solą.

Bułki do hot-dogów przekroiłam wzdłuż na pół, ale nie do końca - bułka ma pozostać w jednym kawałku, ale tak żeby dała się rozłożyć jak książka. Położyłam je brzegu grilla miąższem do dołu i podgrzałam. Opiekłam też parówki żeby były gorące i rumiane - jeśli macie takie w osłonkach to należy je najpierw zdjąć.

Do środka bułek nałożyłam na całej długości po trochu duszonej kapusty. Na kapustę cebulę i parówki a całość polałam ketchupem. Jemy od razu, póki ciepłe, i delektujemy się pysznymi hot-dogami !


10 komentarzy:

  1. Fajny sposób na hot doga :) a z tą czarnuszką wygląda po prostu rewelacyjnie :)
    Pozdrawiam :)
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olinko, bułki są posypane czarnym sezamem a nie czarnuszką :)

      Usuń
    2. Nie jem takich rzeczy,chociaż oglądając filmy nie raz miałam ochotę na hot doga z kapustą i cebulką.Twoje wyglądają smakowicie.Jedna uwaga-cebulka powinna być skarmelizowana dla równowagi.I bez takiej ilości keczupu... Oczywiście kwestia smaku.Ślinka mi cieknie.. :)

      Usuń
    3. Jaka powinna być cebulka i ile użyć ketchupu to ja decyduję robiąc swoje hod-dogi. Jak piszesz - to kwestia smaku, ale mimo wszystko ślinka Ci cieknie :)

      Usuń
  2. wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne połączenie...coś podobnego sprzedała jedna z piekarni w Lublinie

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi super z kapustka,ale... Przy smazeniu cebuli polecam dodac cukier zamiast soli! Nie za duzo oczywiscie,ale tak podsmazona cebulka bedzie o wiele smaczniejsza,pieknie sie skarmelizuje i bedzie fajnie wspolgrala z kwasno-slona kapusta kiszona. Reszta przepisu bez zastrzezen ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozwolisz, że pozostanę przy swoim przepisie. Nie ma powody dosładzania tej cebuli ani odrobiną cukru bo podczas smażenia i tak robi się słodkawa

      Usuń
  5. tylko nie ketchup

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger