Domowy fast-food. Hot-dog z kapustą i cebulą.
To danie kojarzy się z szybką, ale bardzo niezdrową przekąską. Czy tak musi być ? A może znajdzie się jakiś sposób żeby hot-dogi były zdrowsze ? Oświadczam, że tak ! Smaczne bułki, kiszona kapusta i parówki albo kiełbaski dobrej jakości tzn. z mięsa a nie odpadów. Bo takie też są na rynku, trzeba tylko czytać etykiety. Do tego prawdziwy, pomidorowy ketchup bez żadnych konserwantów. Można ? Można !
Bułki do hot-dogów najlepiej upiec samodzielnie. Ten przepis nadaje się doskonale także do bułek do domowych hamburgerów.
Hot-dogi z kapustą kiszoną i cebulą
czas przygotowania : ok. 20 minut
składniki :
- 4 bułki do hot-dogów
- 4 cienkie parówki albo kiełbaski
- ok. 250 g kiszonej kapusty
- 2 łyżki ketchupu
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oleju
- do smaku - sól, kminek mielony, papryka mielona słodka i ostra
- ketchup do polania
sposób przygotowania : kapustę pokroiłam i przełożyłam do rondla. Dolałam kilka łyżek wody i dusiłam ok. 15 minut pod przykryciem aż zmiękła. Zdjęłam pokrywkę i podgrzewałam dalej, mieszając, aż odparował cały płyn. Dodałam ketchup i doprawiłam do smaku papryką mieloną oraz kminkiem.
Cebule obrałam, pokroiłam w półkrążki. Wrzuciłam na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyłam aż zmiękła i zrumieniła się. Doprawiłam solą.
Bułki do hot-dogów przekroiłam wzdłuż na pół, ale nie do końca - bułka ma pozostać w jednym kawałku, ale tak żeby dała się rozłożyć jak książka. Położyłam je brzegu grilla miąższem do dołu i podgrzałam. Opiekłam też parówki żeby były gorące i rumiane - jeśli macie takie w osłonkach to należy je najpierw zdjąć.
Do środka bułek nałożyłam na całej długości po trochu duszonej kapusty. Na kapustę cebulę i parówki a całość polałam ketchupem. Jemy od razu, póki ciepłe, i delektujemy się pysznymi hot-dogami !
Fajny sposób na hot doga :) a z tą czarnuszką wygląda po prostu rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Olinka - Smakowy Raj
Olinko, bułki są posypane czarnym sezamem a nie czarnuszką :)
UsuńNie jem takich rzeczy,chociaż oglądając filmy nie raz miałam ochotę na hot doga z kapustą i cebulką.Twoje wyglądają smakowicie.Jedna uwaga-cebulka powinna być skarmelizowana dla równowagi.I bez takiej ilości keczupu... Oczywiście kwestia smaku.Ślinka mi cieknie.. :)
UsuńJaka powinna być cebulka i ile użyć ketchupu to ja decyduję robiąc swoje hod-dogi. Jak piszesz - to kwestia smaku, ale mimo wszystko ślinka Ci cieknie :)
Usuńwyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńpyszne połączenie...coś podobnego sprzedała jedna z piekarni w Lublinie
OdpowiedzUsuńBrzmi super z kapustka,ale... Przy smazeniu cebuli polecam dodac cukier zamiast soli! Nie za duzo oczywiscie,ale tak podsmazona cebulka bedzie o wiele smaczniejsza,pieknie sie skarmelizuje i bedzie fajnie wspolgrala z kwasno-slona kapusta kiszona. Reszta przepisu bez zastrzezen ☺
OdpowiedzUsuńPozwolisz, że pozostanę przy swoim przepisie. Nie ma powody dosładzania tej cebuli ani odrobiną cukru bo podczas smażenia i tak robi się słodkawa
Usuńtylko nie ketchup
OdpowiedzUsuńA dlaczego nie? Taki domowej roboty jest pyszny!
Usuń