Deser. Truskawki. Jajka. Owoce zapiekane pod koglem moglem

Deser z owoców zapiekanych pod pierzynką z kogla mogla jest stareńki jak świat. Pamiętam go z dzieciństwa bo Babcia zapiekała tak latem świeże leśne jagody a zimą gruszki z kompotu. Kiedyś sama też go robiłam, ale jakoś od dawna nie gościł na naszym stole. Kilka dni temu na warsztatach kulinarnych organizowanych przez Russell Hobbs przypomniano mi o nim więc ja postanowiłam przypomnieć go też moim domownikom.

Taki deser robi się naprawdę szybko i można wykorzystać różne owoce. Najlepiej sprawdzają się te jagodowe albo z kompotu bo całość zapieka się krótko więc twardsze po prostu nie zdążą zmięknąć. Jeśli nie próbowaliście jeszcze takiego deseru zróbcie go koniecznie - jest pyszny !

A jeśli masz więcej truskawek to może upieczesz Truskodzianki



Owoce zapiekane w koglu moglu

czas przygotowania : 25 minut
składniki na 6 porcji :
  • ok. 300 g świeżych truskawek
  • 2 małe banany 
  • ok. 1/2 szkl. borówek amerykańskich 
  • 4 żółtka 
  • 1 całe jajko (jajka średnie)
  • 6 lekko czubatych łyżek cukru
  • skórka otarta z połowy cytryny 
  • 1 łyżka soku z cytryny 


sposób przygotowania : włączyłam piekarnik nastawiając go na 200 st. C. Świeże owoce umyłam, osączyłam. Z truskawek usunęłam szypułki i jagody poprzekrawałam na ćwiartki. Wymieszałam z borówkami, mrożonymi bo takie akurat miałam, i skórką otartą z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Mieszankę rozdzieliłam sprawiedliwie do sześciu naczyń do zapiekania - mogą to być żaroodporne miseczki, kamionkowe naczynia czy nawet filiżanki jeśli mamy pewność że wytrzymają wysoką temperaturę. Między owoce jagodowe powtykałam plasterki obranych i pokrojonych bananów.

Do miski wbiłam jedno całe jajko i 4 żółtka, wsypałam cukier i mikserem ubijałam kilka minut na puszysty kogel mogel. Masa powinna zwiększyć swoją objętość kilkukrotnie i stać się wyraźnie jaśniejsza. Na koniec dolałam sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijałam. Zamiast cytryny można dodać ziarenka zeskrobane ze środka laski wanilii, ale cytryna lepiej przełamuje słodycz masy jajecznej.

Koglem moglem polałam owoce w naczyniach ustawionych na blasze. Nie wypełniałam naczyń po brzegi bo pianka urośnie. Blachę wstawiłam do gorącego piekarnika. Zapiekałam 10-12 minut aż wierzch pierzynki jajecznej zaczął się rumienić. Podałam prawie zaraz po wyjęciu z pieca, ale trzeba ostrzec jedzących, że zarówno naczynia jak i ich zawartość są bardzo gorące.


9 komentarzy:

  1. pyszności:) świetny pomysł na deser, na penwo wykorzystam w weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żałuję, że u mnie w domu nie przygotowywanego takiego deseru. Nigdy go nie jadłam, choć ubijane żółtka z cukrem jadałam dosyć często.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł!! Trzeba spróbować, tym bardziej, że lubimy kogel-mogel :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przypomniałaś mi o tym prostym, ale jakże smacznym deserze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam kiedyś coś podobnego i pamiętam, że pyszne było:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś cudownego :) Odkryłam ten deser stosunkowo niedawno, i zakochałam się od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Owoce zapiekane :) smaczne i proste. Póki co przepisy z bloga nie zawodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a na wierzch gałka lodów :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger