Mięso. Kluski. Klopsiki z jagnięciny zapiekane ze szpeclami, serem i pomidorami.
Na obiad były klopsiki ze zmielonej jagnięciny, zapieczone z kluskami i sosem serowo-pomidorowym. Dość szybkie a na pewno mało pracochłonne danie z piekarnika dla kilku osób. Ja nie miałam dużo pracy a Żarłoczki zadowolone bo kluchy z mięsem to ich ulubiony zestaw.
Do klopsików można wykorzystać jakieś inne mięso jeśli nie macie jagnięciny a szpecle zastąpić makaronem więc nie wymigujcie się pisząc, że nie macie składników. Ja wykorzystałam gotowe, kupne kluski - można też zrobić i zapiec domowe Galuszki
Zobacz przepis za pyszną Zapiekankę pasterską czyli jagnięcinę z warzywami pod ziemniaczaną pierzynką.
Szpecle zapiekane z jagnięcymi klopsikami, serem i pomidorami.
czas przygotowania : ok. 60-70 minut
składniki :
Kluski wrzuciłam do wrzącej, osolonej wody i gotowałam mniej więcej 3/4 czasu jaki podany był na opakowaniu - mają być niedogotowane i pozostać twardawe. Odcedziłam. W rondlu rozgrzałam olej, zeszkliłam drobno pokrojoną cebulą. Dosypałam mąkę i smażyłam kilka chwil mieszając po czym dolałem zimne mleko. Mieszając doprowadziłam do wrzenia. Dodałam suszone pomidory, koncentrat, gotowałam 2-3 minuty. Zdjęłam z ognia, dosypałam starty ser i wymieszałam. Na koniec doprawiłam do smaku a następnie dorzuciłam podgotowane kluski i wymieszałam żeby dobrze pokryły się sosem.
Kluski z sosem przełożyłam do przygotowanego wcześniej, wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyłam surowe klopsiki. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, piekłam 30-40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypałam całość jeszcze garścią sera żółtego.
Podałam na gorąco, z sałatką ze świeżych pomidorów.
Do klopsików można wykorzystać jakieś inne mięso jeśli nie macie jagnięciny a szpecle zastąpić makaronem więc nie wymigujcie się pisząc, że nie macie składników. Ja wykorzystałam gotowe, kupne kluski - można też zrobić i zapiec domowe Galuszki
Zobacz przepis za pyszną Zapiekankę pasterską czyli jagnięcinę z warzywami pod ziemniaczaną pierzynką.
Szpecle zapiekane z jagnięcymi klopsikami, serem i pomidorami.
czas przygotowania : ok. 60-70 minut
składniki :
- KLOPSIKI - ok. 400 g mielonej jagnięciny z udźca
- 1 nieduża cebula
- garść koperku
- 2 łyżki bułki tartej
- 100 ml mleka
- 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego z bazylią
- 1 mała łyżeczka soli
- KLUSKI - 500 g suchych klusek typu szpecle albo makaronu świderki, rurki czy wstążki
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 150 g startego sera żółtego Gouda
- 2 łyżki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego z bazylią
- do smaku - sól, papryka mielona
- do formy - 1 łyżeczka masła
- 2-3 łyżki bułki tartej
- do posypania - garść startego sera żółtego Gouda
Kluski wrzuciłam do wrzącej, osolonej wody i gotowałam mniej więcej 3/4 czasu jaki podany był na opakowaniu - mają być niedogotowane i pozostać twardawe. Odcedziłam. W rondlu rozgrzałam olej, zeszkliłam drobno pokrojoną cebulą. Dosypałam mąkę i smażyłam kilka chwil mieszając po czym dolałem zimne mleko. Mieszając doprowadziłam do wrzenia. Dodałam suszone pomidory, koncentrat, gotowałam 2-3 minuty. Zdjęłam z ognia, dosypałam starty ser i wymieszałam. Na koniec doprawiłam do smaku a następnie dorzuciłam podgotowane kluski i wymieszałam żeby dobrze pokryły się sosem.
Kluski z sosem przełożyłam do przygotowanego wcześniej, wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyłam surowe klopsiki. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, piekłam 30-40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypałam całość jeszcze garścią sera żółtego.
Podałam na gorąco, z sałatką ze świeżych pomidorów.
wygląda rewelacyjnie:) świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńZamiast spamować i nieudolnie reklamować kiepską firmę radzę przeczytać wpis gdzie wyraźnie napisałam, że mięso może być inne. Następny taki spam wywalę do kosza.
OdpowiedzUsuń