Domowe przetwory. Dżem truskawkowy z rabarbarem i miętą.

Rabarbar nigdy nie znajdował się na liście moich ulubionych warzyw i owoców, ale jego kwaskowy smak czasami jest pożądany. W tym przypadku dodał charakteru dżemowi truskawkowemu. Zapach wzbogaciłam o nutę mięty i całość jest naprawdę bardzo interesująca. Żarłoczek ocenił, że to jeden z najlepszych dżemów jakie robiłam a On przecież się doskonale na tym zna !

Dodatek ziół do słodkich, owocowych przetworów nadaje im nowego wymiaru - Dżem truskawkowy z ananasem i bazylią to najlepszy przykład na pyszny, nowy smak. Fajnym pomysłem jest też dodanie do owoców jakiegoś chrupkiego składnika. Wypróbuj przepis na Dżem truskawkowo-czereśniowy z migdałami.





Dżem truskawkowo-rabarbarowy z nutą mięty 

czas przygotowania :  15 minut + ok. 60 minut na odstawienie owoców
składniki :
  • 1500 g świeżych truskawek
  • 500 g rabarbaru 
  • 700 g zwykłego cukru 
  • 2 op. żelfixu 3:1 
  • duża garść liści mięty pieprzowej
Szukasz innych pomysłów na truskawki ?

sposób przygotowania : truskawki opłukałam, usunęłam szypułki a owoce pokroiłam na ćwiartki. Wymieszałam z żelifixem i 600 g cukru. Zostawiłam żeby puściły sok. Rabarbar oczyściłam, przycięłam końce, pokroiłam na nieduże kawałki. Dodałam 100 g cukru, odstawiłam. Miętę opłukałam i osuszyłam.

Do garnka przełożyłam rabarbar i smażyłam 3-4 minuty aż zaczął się rozpadać. Dołożyłam truskawki i na niedużym ogniu doprowadziłam całość do wrzenia. Gotowałam ok. 5 minut zbierając pianę jaka tworzyła się na wierzchu. Zdjęłam garnek z ognia, dorzuciłam posiekaną miętę, wymieszałam.

Gorący dżem nałożyłam do wyparzonych słoików, zakręciłam i zostawiłam do ostudzenia stawiając słoiczki do góry dnem. Z podanej ilości składników wyszło mi 6 słoików poj. 0,3 l i 3 poj. 0,15 l




14 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. mój Żarłoczek jest koneserem przetworów owocowych i jak mówi, że dobre to na pewno jest dobre ! :D

      Usuń
  2. Czy wytrzyma on do jesieni,zimy ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że wytrzyma. Ale i tak pewnie szybko go zjecie bo jest pyszny :-P

      Usuń
  3. czy konieczne jest dodawanie żel-fixu?
    jakoś nie przepadam za chemią w przetworach :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po pierwsze podczas tak krótkiego smażenia owoców i tej ilości cukru dżem bez dodatku pektyny pozostanie rzadki a po drugie nie wszystkie mieszanki tylu żelfix są chemiczne - niektóre to cukier z naturalna pektyną, trzeba czytać etykiety

      Usuń
  4. ok, ślicznie dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a czy coś się stanie strasznego jak nie dodam rabarbaru???? Bardzo mi spodobał sie ten przepis, ale u mnie już nie ma rabarbaru!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można pominąć rabarbar dając zamiast niego same truskawki, ale to będzie już inny dżem, inny smak

      Usuń
  6. A czy zamiast rabarbaru można dodać np cytrynę???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rabarbar nie służy jedynie zakwaszeniu dżemu, dodaje część masy i smak, dżem z cytryną będzie zupełnie innym dżemem, będzie miał inny smak niż ten z rabarbarem, ale oczywiście możesz go pominąć używając samych truskawek

      Usuń
  7. Pyszny dżem. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam Dominika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj też dżemu truskawkowo-ananasowego z bazylią, jest pyszny!

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger