Domowe przetwory. Dżem truskawkowy z rabarbarem i miętą.
Rabarbar nigdy nie znajdował się na liście moich ulubionych warzyw i owoców, ale jego kwaskowy smak czasami jest pożądany. W tym przypadku dodał charakteru dżemowi truskawkowemu. Zapach wzbogaciłam o nutę mięty i całość jest naprawdę bardzo interesująca. Żarłoczek ocenił, że to jeden z najlepszych dżemów jakie robiłam a On przecież się doskonale na tym zna !
Dodatek ziół do słodkich, owocowych przetworów nadaje im nowego wymiaru - Dżem truskawkowy z ananasem i bazylią to najlepszy przykład na pyszny, nowy smak. Fajnym pomysłem jest też dodanie do owoców jakiegoś chrupkiego składnika. Wypróbuj przepis na Dżem truskawkowo-czereśniowy z migdałami.
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z nutą mięty
czas przygotowania : 15 minut + ok. 60 minut na odstawienie owoców
składniki :
sposób przygotowania : truskawki opłukałam, usunęłam szypułki a owoce pokroiłam na ćwiartki. Wymieszałam z żelifixem i 600 g cukru. Zostawiłam żeby puściły sok. Rabarbar oczyściłam, przycięłam końce, pokroiłam na nieduże kawałki. Dodałam 100 g cukru, odstawiłam. Miętę opłukałam i osuszyłam.
Do garnka przełożyłam rabarbar i smażyłam 3-4 minuty aż zaczął się rozpadać. Dołożyłam truskawki i na niedużym ogniu doprowadziłam całość do wrzenia. Gotowałam ok. 5 minut zbierając pianę jaka tworzyła się na wierzchu. Zdjęłam garnek z ognia, dorzuciłam posiekaną miętę, wymieszałam.
Gorący dżem nałożyłam do wyparzonych słoików, zakręciłam i zostawiłam do ostudzenia stawiając słoiczki do góry dnem. Z podanej ilości składników wyszło mi 6 słoików poj. 0,3 l i 3 poj. 0,15 l
Dodatek ziół do słodkich, owocowych przetworów nadaje im nowego wymiaru - Dżem truskawkowy z ananasem i bazylią to najlepszy przykład na pyszny, nowy smak. Fajnym pomysłem jest też dodanie do owoców jakiegoś chrupkiego składnika. Wypróbuj przepis na Dżem truskawkowo-czereśniowy z migdałami.
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z nutą mięty
czas przygotowania : 15 minut + ok. 60 minut na odstawienie owoców
składniki :
- 1500 g świeżych truskawek
- 500 g rabarbaru
- 700 g zwykłego cukru
- 2 op. żelfixu 3:1
- duża garść liści mięty pieprzowej
sposób przygotowania : truskawki opłukałam, usunęłam szypułki a owoce pokroiłam na ćwiartki. Wymieszałam z żelifixem i 600 g cukru. Zostawiłam żeby puściły sok. Rabarbar oczyściłam, przycięłam końce, pokroiłam na nieduże kawałki. Dodałam 100 g cukru, odstawiłam. Miętę opłukałam i osuszyłam.
Do garnka przełożyłam rabarbar i smażyłam 3-4 minuty aż zaczął się rozpadać. Dołożyłam truskawki i na niedużym ogniu doprowadziłam całość do wrzenia. Gotowałam ok. 5 minut zbierając pianę jaka tworzyła się na wierzchu. Zdjęłam garnek z ognia, dorzuciłam posiekaną miętę, wymieszałam.
Gorący dżem nałożyłam do wyparzonych słoików, zakręciłam i zostawiłam do ostudzenia stawiając słoiczki do góry dnem. Z podanej ilości składników wyszło mi 6 słoików poj. 0,3 l i 3 poj. 0,15 l
O matko ale musi on być dobry...
OdpowiedzUsuńmój Żarłoczek jest koneserem przetworów owocowych i jak mówi, że dobre to na pewno jest dobre ! :D
UsuńWygląda pysznie.Pozdrawiamy.
OdpowiedzUsuńCzy wytrzyma on do jesieni,zimy ??
OdpowiedzUsuńOczywiście, że wytrzyma. Ale i tak pewnie szybko go zjecie bo jest pyszny :-P
Usuńczy konieczne jest dodawanie żel-fixu?
OdpowiedzUsuńjakoś nie przepadam za chemią w przetworach :(
po pierwsze podczas tak krótkiego smażenia owoców i tej ilości cukru dżem bez dodatku pektyny pozostanie rzadki a po drugie nie wszystkie mieszanki tylu żelfix są chemiczne - niektóre to cukier z naturalna pektyną, trzeba czytać etykiety
Usuńok, ślicznie dziękuję za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńa czy coś się stanie strasznego jak nie dodam rabarbaru???? Bardzo mi spodobał sie ten przepis, ale u mnie już nie ma rabarbaru!!!!
OdpowiedzUsuńmożna pominąć rabarbar dając zamiast niego same truskawki, ale to będzie już inny dżem, inny smak
UsuńA czy zamiast rabarbaru można dodać np cytrynę???
OdpowiedzUsuńrabarbar nie służy jedynie zakwaszeniu dżemu, dodaje część masy i smak, dżem z cytryną będzie zupełnie innym dżemem, będzie miał inny smak niż ten z rabarbarem, ale oczywiście możesz go pominąć używając samych truskawek
UsuńPyszny dżem. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam Dominika
OdpowiedzUsuńSpróbuj też dżemu truskawkowo-ananasowego z bazylią, jest pyszny!
Usuń