Jak wykorzystać kurki ? Dania z kurkami
Ważne jest żeby kurki dobrze oczyścić - przyda się do tego nożyk z pędzelkiem. Opłukując je starajcie się robić to jak najszybciej żeby nie nasiąknęły wodą bo ta wypłucze z nich dużo smaku. Smażąc czy gotując kurki nie męczcie złotych grzybków zbyt długo - nie zmiękną a staną się łykowate i niesmaczne. Jeśli chcecie część kurek zamrozić to koniecznie je obgotujcie albo przesmażcie na odrobinie tłuszczu - mrożone na surowo zwykle gorzknieją i potem mogą zepsuć całe danie.
Skoro już byliśmy na grzybobraniu i mamy zebrane, oczyszczone kurki to czas przyrządzić z nich coś smakowitego !
Kurczak duszony z ryżem i kurkami
Zupa krem z cukinii i kurek
Żółta szakszuka z kurkami
Kluski dyniowe z sosem kurkowym
Kluski kalafiorowe z kurkami i serem
Zupa z kiszonych kurek na wędzonce
Pulpety drobiowe w sosie kurkowym
Makaron cukiniowy z kurkami
Chleb pszenno-orkiszowy z kurkami
Nalewka kurkowy. Kurkówka
Kurki kiszone w solance
Kurki marynowane w oleju, po włosku
Sałatka z kiszonymi kurkami i zielonymi warzywami
Kurki duszone z czosnkiem i pietruszką
Kasza jaglana z warzywami i kurkami
Zupa jarzynowo-kurkowa po podlasku
Zupa kurkowa z sokiem marchewkowym
Zupa krem z kukurydzy, z kurkami i serem
Kartoflanka z kurkami
Zupa jarzynowa z kurkami i kluseczkami
Zupa grzybowa z mieszanki świeżych grzybów
Zupa kurkowa z charakterem
Pieróg z sowy z kurkami
Kurka na placyku
Kluseczki marchewkowe z kurkami
Tarta z serkiem i kurkami
Makaron muszle zapiekany z kurkami i serem
Szare pierogi z kurkami
Risotto z kurkami
Jajecznica z kurkami i szczypiorkiem, na maśle
Jajecznica z kurkami i boczkiem
Jajecznica z kurkami i cebulą, na maśle
Omlet z kurkami i serem pleśniowym
Omlet z leśnymi ptaszkami
Bób z kurkami
Fasolka szparagowa z kurkami
Kurki z kolorowymi warzywami
Placki z kukurydzy i kurek
Pstrąg z kurkami
Kurze udka z farszem kurkowo-jarzynowym
Kurczak smażony z kurkami
Gulasz z indyka z kurkami
Kurczak pieczony z młodymi ziemniakami i kurkami
Udka faszerowane kurkami, pieczone z ziemniaczkami i marchewką
Klopsiki wieprzowe ze świeżymi grzybami
Schab duszony z kurkami
Babeczki ziemniaczane z kurkami
Ziemniaczane łódeczki z farszem kurkowo-orzechowym
Cukinia zapiekana z farszem kurkowym
Placki ziemniaczane z sosem kurkowym
Spaghetti z kurkami
Cukinia zapiekana z kurczakiem i kurkami
Pasta z kurek i moreli
Kurki marynowane słodko kwaśne
Sałatka z kaszy jęczmiennej z marynowanymi kurkami
Kolorowa sałatka z marynowanymi kurkami
Sałatka makaronowa z marynowanymi kurkami
Małe pizze z kurkami
Pieróg z kaszą gryczaną i kurkami
Grzyby pasteryzowane na zimę
Ciąg dalszy nastąpi ....
Och, jestem pod wrazeniem:-)
OdpowiedzUsuńTania
Dzisiaj mam w suszarce 3 pięterka kurek, sporo miałam pracy z nimi. Czyściłam szczoteczką do zębów 9nową dość ostrą)...ciekawe do czego je będe używać. mam zamiar zmielić je na mączkę i dodawać do sosów i zup. Podobno są smaczne tak doprawione....
OdpowiedzUsuńPolecam tówniez suszenie pewnych kapeluszy kani, po wysuszeniu zmielić na miałko i mam gotowy dodatek do sosów i zupy grzybowej bo kania ma znakomity aromat. Przechowywać w słoiku wyprażonym w piekarniku i sparzoną wrzątkiem, wytartą na suchutko nową zakrętką. Ważne by nie bylo dostępu wilgoci...serdecznie pozdrawiam
Jeszcze nigdzie nie znalazłam tak wielu propozycji na jeden temat! Gratuluję i zabieram się za dokonywanie wyboru - bo teraz to już nie wiem na co mam największą ochotę ! 😉
OdpowiedzUsuńJeśli tylko będzie wystarczająca liczba grzybów to da się wypróbować wiele pomysłów. U nas na razie słabo z grzybami, wciąż sucho...
Usuń