Szybko i smacznie. Zapiekanki z ricottą, mozarellą i kiełbaskami
Lubicie zapiekanki ? Takie zapiekane kanapki z różnymi dodatkami ? Mam nadzieję, że tak bo chcę Wam dzisiaj pokazać te, które u nas są prawdziwym hitem. Dwa rodzaje sera, suszone pomidory i kiełbaski na chrupiącej bułce - po prostu wielka pycha !
Można wykorzystać bułki nie pierwszej świeżości dzięki czemu nie zmarnują się. Z niezbyt świeżego chleba można też zrobić dużą, pyszną zapiekankę
Zapiekanki z serem, pomidorami i kiełbaskami
czas przygotowania : ok. 10 minut + ok. 15 minut pieczenia
składniki na 4 porcje :
sposób przygotowania : serek ricotta utarłam w misce z koncentratem, bazylią i przyprawą pomidorową. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Bułki przekroiłam poziomo na pół. Posmarowałam dość obficie serową pastą. Obłożyłam cienko pokrojonymi plasterkami mozzarelli i kiełbasek. Ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C aż ser się rozpuścił a bułki i kiełbaski zrumieniły. Podałam zaraz po wyjęciu z pieca z dodatkiem domowego ketchupu.
Można wykorzystać bułki nie pierwszej świeżości dzięki czemu nie zmarnują się. Z niezbyt świeżego chleba można też zrobić dużą, pyszną zapiekankę
Zapiekanki z serem, pomidorami i kiełbaskami
czas przygotowania : ok. 10 minut + ok. 15 minut pieczenia
składniki na 4 porcje :
- 2 bułki typu ciabatta albo bagietki
- ok. 250 g mozzarelli
- 3-4 kiełbaski typu frankfurterki
- PASTA - 200 g ricotty albo śmietankowego serka kanapkowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
- 3 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
- 1 czubata łyżeczka drobno posiekanej bazylii
- do smaku - sól, pieprz czarny mielony
sposób przygotowania : serek ricotta utarłam w misce z koncentratem, bazylią i przyprawą pomidorową. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Bułki przekroiłam poziomo na pół. Posmarowałam dość obficie serową pastą. Obłożyłam cienko pokrojonymi plasterkami mozzarelli i kiełbasek. Ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C aż ser się rozpuścił a bułki i kiełbaski zrumieniły. Podałam zaraz po wyjęciu z pieca z dodatkiem domowego ketchupu.
no wygląda to wspaniale :) proste danie, warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńświetne na drugie śniadanie:)
OdpowiedzUsuńz pewnością spróbuję :)
OdpowiedzUsuńJakie smakowite i kolorowe! :)
OdpowiedzUsuńNie jestem zwolennikiem fastfudów, ale tama domowa zapiekanka na bazie swoich produktów wygląda bardzo apetycznie;)
OdpowiedzUsuńtakie zapiekanki robiłam jako dziecko na bułeczkach lub jak Ty na długiej bułce..tylko kiedyś to była parówka plus pieczarka (nie zawsze) i serek ..ech..tu mamy ekstra smaki ..
OdpowiedzUsuńczy może być coś pyszniejszego ?? NIe sądze :)
OdpowiedzUsuńOd tych widoków zrobiłam się głodna! :) Niezwykle smakowicie wyglądają. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń