wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

piątek, 4 listopada 2011

Zapiekanka chlebowo - resztkowa

Na długi weekend jak zwykle kupiłam za dużo chleba. Zdarza mi się to, niestety, a właściwie to po prostu bardzo mało chleba jemy. Nie lubię wyrzucać żadnego jedzenia więc trzeba było coś wymyślić. Zrobiłam zapiekankę, do której  oprócz nieco już czerstwego pieczywa wrzuciłam jeszcze różne kawałki warzyw i wędlin jakie były w lodówce. Zioła i sery uzupełniły całość doskonale.


składniki:

  • chleb nie pierwszej świeżości - użyłam żytniego wieloziarnistego, pokrojonego na dość cienkie kromki - było tego dobrze ponad pół bochenka
  • ok. 300 g kawałków wędlin, głównie cienkiej kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • 1 -1,5 szklanki startych grubo warzyw - marchewka, cukinia, dynia 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • 250 g sera żółtego
  • 150 - 200 g sera typu feta
  • kilka pomidorów suszonych z oliwy
  • 1 - 2 łyżki oliwy od pomidorów
  • 1/2 pęczka koperku
  • do smaku: oregano, pieprz czarny mielony, sól morska prowansalska, pomidory suszone z czosnkiem i bazylią, pieprz ziołowy, tymianek świeży


sposób przygotowania: Kiełbasę i kawałki wędlin pokroiłam w kostkę, tak samo obraną cebulę. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i zrumieniłam wędliny, dodałam cebulę i smażyłam aż się zeszkliła. Dodałam starte warzywa - proporcje są mało istotne - u mnie było najwięcej dyni, ale możecie dodać np. samą cukinię. Chwilę razem podsmażyłam, tylko tyle żeby warzywa straciły surowość. Dodałam posiekane drobno pomidory suszone i koncentrat, resztkę ze słoiczka, i ze 3 łyżki wody, którą tenże słoiczek wypłukałam. Dosypałam po trochu przypraw oprócz soli - z tą bardzo ostrożnie bo wędliny są solone i będziemy dodawać słony ser - chwilę smażyłam razem. Na koniec dosypałam posiekany koperek i trochę tymianku.


Kilka kromek chleba posmarowałam z jednej strony lekko oliwą od pomidorów i tą tłustą stroną ułożyłam je w  naczyniu żaroodpornym do zapiekania tak żeby kromki zakryły powierzchnię  dna zachodząc na siebie. Posypałam je lekko startym serem. Na to wyłożyłam połowę masy z patelni, posypałam połową sera typu feta. Następną warstwą był znowu chleb, ale już bez oleju, na to ser żółty, reszta masy, ser feta i odrobina sera żółtego na wierzch żeby ładnie się zapiekł.

Naczynie wstawiłam na 30 - 40 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. C
Niby takie nic a było bardzo pyszne i solidne danie.

5 komentarzy:

  1. pyszne te twoej reszteczki :) idealny sposób na porządki w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebowy powiadasz? wygląda bardzo apetycznie jeszcze z chlebka nie robiłam.Trochę chlebka mam,wędliny też muszę zrobić bo aż mi ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ano zużyłam chleb którego nie zjedliśmy zanim się postarzał bo przecież nie wyrzucę, nie?

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł :) Wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne kochana...na pewno skorzystam w przyszlosci... Faktycznie proste a nie kazdy by na to wpadl od razu !

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...