Likier czekoladowo piernikowy

Na święta musi być coś dobrego do wypicia. Kieliszek albo mała szklaneczka słodkiego napitku z lodem, w ramach deseru, poprawi humor każdemu. 

Był już Szalony cielaczek, była słodka, cukierkowa Kukułczanka a teraz dołączy do nich Czekopiernik. Czekoladowy i aromatyczny, bardzo świąteczny więc koniecznie też go sobie zróbcie.



Czekopiernik - likier czekoladowo piernikowy


czas przygotowania : 10 min. + czas studzenia + czas macerowania
składniki : 
  • 125 g gorzkiej czekolady min. 70 % kakao
  • 250 ml zwykłego mleka 
  • 150 ml syropu cynamonowego, takiego do kawy i koktajli
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 60 g cukru trzcinowego muscovado
  • 300 ml wódki 40 %
  • 100 ml spirytusu 96 %

sposób przygotowania : w rondelku zagotowałam mleko z przyprawą piernikową i cukrem. Zdjęłam z ognia, dorzuciłam połamaną na kawałki czekoladę i mieszałam aż się rozpuściła.

Do pojemnika blendera wlałam syrop cynamonowy, przestudzoną mieszankę mleczno-czekoladową i zmiksowałam. Dolałam wódkę oraz spirytus, ponownie zmiksowałam. Przelałam do butelek i odstawiłam na przynajmniej kilka dni żeby smaki się przegryzły. 





9 komentarzy:

  1. Czym moge zastapic syrop cynamonowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz dodać taką samą ilość mleka i dosypać łyżeczkę mielonego cynamonu albo ugotować syrop z wody i cukru + dosypać cynamon

      Usuń
  2. Ale to SMACZNIE wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi pysznie, ile wychodzi z jednej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile czasu może stać taki likier?

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana Smaczna Pyzo zrobiłam ten likier ściśle wg Pani przepisu a ten wariat mi zastygł w butelkach. Co robić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. butelkę wstawić do wysokiego naczynia z bardzo ciepłą, wręcz gorącą wodą - oczywiście musi być w temperaturze pokojowej, bo wyjęta prosto z lodówki może pęknąć. Kiedy likier się rozpuści zlać go i rozcieńczyć alkoholem

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger