Sałatka z plasterków buraka, roszponki i koziego sera z sosem pietruszkowym
Piekłam całą blachę buraków na ćwikłę i nie mogłam sobie odmówić zrobienia przy okazji pysznej sałatki z takich pieczonych buraczków. Dodatek zieleniny i sera świetnie skomponował się ze słodyczą warzywa. Zielony kwaskowo-słodki sos dopełnił całości. Większa porcja to fajna przekąska w ciągu dnia a mniejsza może być przystawką przed konkretniejszym daniem.
A wspominając buraczki to czy nastawiliście już zakwas na wigilijny barszczyk ? To już ostatnio dzwonek, ale jeszcze zdąży się ukisić jeśli postawicie go w ciepłym miejscu !
Carpaccio z buraka z roszponką, kozim serem i pietruszkowym dressingiem
czas przygotowania : 10 minut + ew. czas pieczenia buraków
składniki :
SOS - wszystkie składniki oprócz soli i pierzu umieściłam w pojemniku blendera i zmiksowałam na gładką, zieloną emulsję. Doprawiłam do smaku i ponownie zmiksowałam.
Upieczone buraki ostudziłam i obrałam ze skórki. Pokroiłam w cienkie plasterki, ułożyłam na talerzach tak żeby zachodziły na siebie. Do każdej porcji dołożyłam po garści zielonych listków roszponki i wiórków sera. Polałam sosem i posypałam odrobiną kruszonego różowego pieprzu. Pysznie i łatwo.
A wspominając buraczki to czy nastawiliście już zakwas na wigilijny barszczyk ? To już ostatnio dzwonek, ale jeszcze zdąży się ukisić jeśli postawicie go w ciepłym miejscu !
Carpaccio z buraka z roszponką, kozim serem i pietruszkowym dressingiem
czas przygotowania : 10 minut + ew. czas pieczenia buraków
składniki :
- 1-2 buraki - ja używam takich podłużnych bo są słodkie
- 2 garści roszponki
- kawałek twardego sera koziego
- SOS - kilka łyżek oleju rzepakowego
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
- garść liści natki pietruszki
- 1 łyżeczka miodu naturalnego, użyłam wielokwiatowego
- do smaku - szczypta soli, pieprz biały mielony
- do posypania - pieprz różowy kruszony
SOS - wszystkie składniki oprócz soli i pierzu umieściłam w pojemniku blendera i zmiksowałam na gładką, zieloną emulsję. Doprawiłam do smaku i ponownie zmiksowałam.
Upieczone buraki ostudziłam i obrałam ze skórki. Pokroiłam w cienkie plasterki, ułożyłam na talerzach tak żeby zachodziły na siebie. Do każdej porcji dołożyłam po garści zielonych listków roszponki i wiórków sera. Polałam sosem i posypałam odrobiną kruszonego różowego pieprzu. Pysznie i łatwo.
Mniaam, wygląda przepysznie, uwielbiam takie sałatki!!
OdpowiedzUsuńSzanowna Pani, przepis rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńOstatnio bardzo wahałam się nad użyciem buraków do jakiejś sałatki, nie miałam co do niego przekonania. Natomiast wartości odżywcze buraka wpłyneły na to, ze spróbowałam :) Na pierwszy ogień poszedł ten przepis i przyznaję, że będzie on się pojawiał w naszym menu bardzo często!