Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym
Smocza zupa, jak już kilka razy pisałam, to jedna z moich ulubionych zup. Ma być gęsta, koniecznie a właściwie tylko z domowymi ogórkami kiszonymi żeby była odpowiednio, czyli mocno kwaśna. Uwielbiam właśnie taką. I musi pachnieć koperkiem oraz czosnkiem.
Dzisiejsza wersja jest nie tylko bardzo pyszna, ale także szybka do przygotowania. Oczywiście pod warunkiem, że macie gotowy bulion. Koniecznie spróbujcie!
Zupa ogórkowa trochę inaczej
czas przygotowania: ok. 15-20 minut
składniki:
Jak przygotować gęstą i pyszną zupę ogórkową z mlekiem kokosowym?
Do garnka wlałam bulion i wsypałam przepłukany ryż. Gotowałam na małym ogniu ok. 10 minut. Dorzuciłam pokrojonego w pół plasterki pora, gotowałam jeszcze kilka minut po czym zmiksowałam. Dodałam tarte ogórki, mleko kokosowe i posiekany koperek. Zagotowałam i doprawiłam do smaku solą oraz białym pieprzem. Już po zdjęciu z ognia dorzuciłam jeszcze bardzo drobno posiekany czosnek żeby nie stracił swojego aromatu, ale jeśli nie przepadacie za czosnkiem to po prostu go pomińcie.
Podając skropiłam zupę już na talerzu odrobiną oleju sezamowego i posypałam listkami koperku.
Zupa wyszła gęsta, rozgrzewająca i bardzo smakowita. Macie ochotę na porcyjkę?
Dzisiejsza wersja jest nie tylko bardzo pyszna, ale także szybka do przygotowania. Oczywiście pod warunkiem, że macie gotowy bulion. Koniecznie spróbujcie!
Zupa ogórkowa trochę inaczej
czas przygotowania: ok. 15-20 minut
składniki:
- ok. 1,5 szkl. lekkiego bulionu z kurczaka i warzyw
- garść suchego ryżu - użyłam jaśminowego, ale może być dowolny
- kawałek pora, ok. 10 cm, tylko biała część
- 1 słoiczek tartych ogórków kiszonych albo 2-3 ogórki kiszone
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 pęczek koperku
- 1-2 ząbki czosnku
- do smaku - sól, biały pieprz mielony
- dodatkowo - olej sezamowy
Jak przygotować gęstą i pyszną zupę ogórkową z mlekiem kokosowym?
Do garnka wlałam bulion i wsypałam przepłukany ryż. Gotowałam na małym ogniu ok. 10 minut. Dorzuciłam pokrojonego w pół plasterki pora, gotowałam jeszcze kilka minut po czym zmiksowałam. Dodałam tarte ogórki, mleko kokosowe i posiekany koperek. Zagotowałam i doprawiłam do smaku solą oraz białym pieprzem. Już po zdjęciu z ognia dorzuciłam jeszcze bardzo drobno posiekany czosnek żeby nie stracił swojego aromatu, ale jeśli nie przepadacie za czosnkiem to po prostu go pomińcie.
Podając skropiłam zupę już na talerzu odrobiną oleju sezamowego i posypałam listkami koperku.
Zupa wyszła gęsta, rozgrzewająca i bardzo smakowita. Macie ochotę na porcyjkę?
Pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować zrobić tych Twoich ogórków kiszonych na zupę :)
Pani prawie zawsze zamieszcza to , o czym myślę lub na co mam ochotę, telepatia........., pozdrawiam. Basia
OdpowiedzUsuńcudowna zastawa stołowa - taka ludowa, starodawna, a jaką ja choruję od dawna!
OdpowiedzUsuńPyszna zupa, z chęcią spróbuję takiej nowatorskiej wersji.
też chorowałam na te angielskie talerze i udało mi się kilka zdobyć dzięki Ulcik z Krakowa
UsuńJeśli można, to ja poproszę, chociaż późna pora. Apetyczna zupa w pięknym otoczeniu. Cała Ty!
OdpowiedzUsuńHenryka, ależ niespodzianka, że się odzywasz! i odzywaj się częściej bo stęskniłam się bardzo :)
UsuńLubię zupę ogórkową , w wersji z mleczkiem kokosowym nie znam , ale chętnie wypróbuję . Twoja zupa wygląda zachęcająco i jak zawsze pięknie podana . Pozdrawiam Ludmiła
OdpowiedzUsuńZupa przepyszna, a do tego robi się ją szybko. Często u nas gości i nigdy nie mamy dość. Gratuluje rewelacyjnego pomysłu!
OdpowiedzUsuń