Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym

Smocza zupa, jak już kilka razy pisałam, to jedna z moich ulubionych zup. Ma być gęsta, koniecznie a właściwie tylko z domowymi ogórkami kiszonymi żeby była odpowiednio, czyli mocno kwaśna. Uwielbiam właśnie taką. I musi pachnieć koperkiem oraz czosnkiem.

Dzisiejsza wersja jest nie tylko bardzo pyszna, ale także szybka do przygotowania. Oczywiście pod warunkiem, że macie gotowy bulion. Koniecznie spróbujcie!




Zupa ogórkowa trochę inaczej

czas przygotowania: ok. 15-20 minut
składniki: 
  • ok. 1,5 szkl. lekkiego bulionu z kurczaka i warzyw
  • garść suchego ryżu - użyłam jaśminowego, ale może być dowolny
  • kawałek pora, ok. 10 cm, tylko biała część
  • 1 słoiczek tartych ogórków kiszonych albo 2-3 ogórki kiszone
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 pęczek koperku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • do smaku - sól, biały pieprz mielony
  • dodatkowo - olej sezamowy

Jak przygotować gęstą i pyszną zupę ogórkową z mlekiem kokosowym?

Do garnka wlałam bulion i wsypałam przepłukany ryż. Gotowałam na małym ogniu ok. 10 minut. Dorzuciłam pokrojonego w pół plasterki pora, gotowałam jeszcze kilka minut po czym zmiksowałam.  Dodałam tarte ogórki, mleko kokosowe i posiekany koperek. Zagotowałam i doprawiłam do smaku solą oraz białym pieprzem. Już po zdjęciu z ognia dorzuciłam jeszcze bardzo drobno posiekany czosnek żeby nie stracił swojego aromatu, ale jeśli nie przepadacie za czosnkiem to po prostu go pomińcie. 

Podając skropiłam zupę już na talerzu odrobiną oleju sezamowego i posypałam listkami koperku.

Zupa wyszła gęsta, rozgrzewająca i bardzo smakowita. Macie ochotę na porcyjkę?


8 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda.
    Będę musiała spróbować zrobić tych Twoich ogórków kiszonych na zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani prawie zawsze zamieszcza to , o czym myślę lub na co mam ochotę, telepatia........., pozdrawiam. Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowna zastawa stołowa - taka ludowa, starodawna, a jaką ja choruję od dawna!
    Pyszna zupa, z chęcią spróbuję takiej nowatorskiej wersji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też chorowałam na te angielskie talerze i udało mi się kilka zdobyć dzięki Ulcik z Krakowa

      Usuń
  4. Jeśli można, to ja poproszę, chociaż późna pora. Apetyczna zupa w pięknym otoczeniu. Cała Ty!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Henryka, ależ niespodzianka, że się odzywasz! i odzywaj się częściej bo stęskniłam się bardzo :)

      Usuń
  5. Lubię zupę ogórkową , w wersji z mleczkiem kokosowym nie znam , ale chętnie wypróbuję . Twoja zupa wygląda zachęcająco i jak zawsze pięknie podana . Pozdrawiam Ludmiła

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupa przepyszna, a do tego robi się ją szybko. Często u nas gości i nigdy nie mamy dość. Gratuluje rewelacyjnego pomysłu!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger