Gofry belgijskie z Liège
Gofry belgijskie to bardzo kaloryczny deser. Maślane, bardzo słodkie, ale takie pyszne, że ciężko poprzestać na jednym. Według mnie najlepiej smakują same, ale można je podać z dodatkami. Byle te dodatki nie były słodkie więc lepiej przyszykować kwaskowe, świeże owoce czy bitą śmietanę, ale niesłodzoną. Na pewno wielu z Was będzie zdziwionych widząc listę składników a konkretnie ilości masła i cukru. Ale zapewniam, że tak właśnie ma być chociaż jeśli ktoś chce niech zredukuje ilość dodanego cukru o połowę - też powinny wyjść pyszne.
Gofrom można nadawać różne smaki. Mogą być słodkie albo wytrawne w smaku. Zobacz przepis na gofry z marcepanem.
Gofry to rodzaj pulchnych, grubych wafli. Ponoć pochodzą właśnie z Belgii. Mam nawet w swojej kulinarnej "karierze" epizod, podczas którego przez chyba 4 godziny w szkolnym dniu Unii Europejskiej piekłam gofry na stoiku belgijskim dla całej bandy gimnazjalistów. Gofrownica rozgrzała się do czerwoności.
Gofry z Liège różnią się od innych kształtem i karmelową słodyczą ciasta. Nie są prostokątne i równe, ale mają zaokrąglone, często nieregularne brzegi bo na formę nakłada się kuliste porcje masy. nie wypełniając całej foremki. Specyficzny smak to zasługa cukru dodanego w postaci grubych granulek, który karmelizuje się podczas pieczenia nadając też chrupkości skórce.
Na te gofry namówili mnie znajomi blogerzy w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie".
Gofry belgijskie z Liège
czas przygotowania: 10 minut + czas wyrastania ciasta + czas pieczenia
składniki na 20-22 sztuki:
Jak zrobić belgijskie gofry?
Drożdże rozkruszyłam i rozmieszałam dokładnie w leciutko podgrzanym mlekiem. Mąkę wsypałam do miski, dodałam sól i wanilię. Wlałam rozrobione drożdże oraz roztrzepane jajko i żółtka. Zagniotłam miękkie, ale dość zwarte ciasto. Wyrabiałam je kilka minut a następnie odstawiłam pod przykryciem na ok. 30 minut żeby podrosło.
Do wyrośniętego ciasta dodałam miękkie masło w kawałkach i ponownie wyrobiłam wgniatając tłuszcz. Robiłam to ręcznie bo ciepło dłoni pozwala masłu lepiej wtopić się w masę. Ciasto znów odstawiłam na ok. 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie wsypałam cukier perlisty i dokładnie wymieszałam.
Rozgrzałam maksymalnie gofrownicę. Na formy nakładałam porcje ciasta w formie kulki wielkości jajka kurzego, niezbyt dużego. Gofry piekłam ok.5-6 minut, ale czas zależy od mocy urządzenia. Powinny być mocno rumiane.
Po upieczeniu gofry przekładałam na kratkę żeby odpoczęły kilka minut i nieco ostygły a dopiero później podawałam. Można też upiec je wcześniej a przed podaniem odgrzać wstawiając ułożone na blasze do średnio nagrzanego piekarnika na 3-5 minut.
Źródło przepisu KLIK
Gofry różnej maści upiekli także:
Nina - Gotuj Sam
Kasia - Mia cucina
Matleen - Słodkie okruszki
Magia w kuchni
Gofrom można nadawać różne smaki. Mogą być słodkie albo wytrawne w smaku. Zobacz przepis na gofry z marcepanem.
Gofry to rodzaj pulchnych, grubych wafli. Ponoć pochodzą właśnie z Belgii. Mam nawet w swojej kulinarnej "karierze" epizod, podczas którego przez chyba 4 godziny w szkolnym dniu Unii Europejskiej piekłam gofry na stoiku belgijskim dla całej bandy gimnazjalistów. Gofrownica rozgrzała się do czerwoności.
Gofry z Liège różnią się od innych kształtem i karmelową słodyczą ciasta. Nie są prostokątne i równe, ale mają zaokrąglone, często nieregularne brzegi bo na formę nakłada się kuliste porcje masy. nie wypełniając całej foremki. Specyficzny smak to zasługa cukru dodanego w postaci grubych granulek, który karmelizuje się podczas pieczenia nadając też chrupkości skórce.
Na te gofry namówili mnie znajomi blogerzy w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie".
Gofry belgijskie z Liège
czas przygotowania: 10 minut + czas wyrastania ciasta + czas pieczenia
składniki na 20-22 sztuki:
- 325 g mąki pszennej typ 450
- szczypta soli
- 135 g mleka
- 35 g świeżych drożdży
- 1 średnie jajko
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z jednej, niedużej laski wanilii
- 200 g masła
- 250 g cukru perlistego
cukier dodajemy dopiero na sam koniec do wyrośniętego ciasta |
kuliste porcje gęstego ciasta nakłada się na środek formy |
gdyby ktoś nie wiedział jak wygląda cukier perlisty to bardzo proszę |
Jak zrobić belgijskie gofry?
Drożdże rozkruszyłam i rozmieszałam dokładnie w leciutko podgrzanym mlekiem. Mąkę wsypałam do miski, dodałam sól i wanilię. Wlałam rozrobione drożdże oraz roztrzepane jajko i żółtka. Zagniotłam miękkie, ale dość zwarte ciasto. Wyrabiałam je kilka minut a następnie odstawiłam pod przykryciem na ok. 30 minut żeby podrosło.
Do wyrośniętego ciasta dodałam miękkie masło w kawałkach i ponownie wyrobiłam wgniatając tłuszcz. Robiłam to ręcznie bo ciepło dłoni pozwala masłu lepiej wtopić się w masę. Ciasto znów odstawiłam na ok. 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie wsypałam cukier perlisty i dokładnie wymieszałam.
Rozgrzałam maksymalnie gofrownicę. Na formy nakładałam porcje ciasta w formie kulki wielkości jajka kurzego, niezbyt dużego. Gofry piekłam ok.5-6 minut, ale czas zależy od mocy urządzenia. Powinny być mocno rumiane.
Po upieczeniu gofry przekładałam na kratkę żeby odpoczęły kilka minut i nieco ostygły a dopiero później podawałam. Można też upiec je wcześniej a przed podaniem odgrzać wstawiając ułożone na blasze do średnio nagrzanego piekarnika na 3-5 minut.
Źródło przepisu KLIK
Gofry różnej maści upiekli także:
Nina - Gotuj Sam
Kasia - Mia cucina
Matleen - Słodkie okruszki
Magia w kuchni
robiłam te gofry nie raz i przyznam, że bija na głowę wszystkie pozostałe! uwielbiam drożdżowy smak ciasta, i tę karmelowo-cynamonowa skorupkę jaka na nich się wytwarza... i ten zapach... kiedyś sprzedawano takie w podziemiach przy dworcu centralnych, ale to były czasy!
OdpowiedzUsuńsmak jest świetny a zapach podczas pieczenia powalający
Usuńo właśnie zobaczyłam, że u Ciebie sa bez cynamonu tylko z wanilią :) ja roiłam z cynamonem :)
OdpowiedzUsuńmożna dodać cynamon jeśli ktoś bardzo chce, ale trzeba wtedy uważać z przypieczeniem żeby nie nabrały gorzkiego posmaku
UsuńTo musi być pyszne, chętnie wypróbuję, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńBajka! :)
OdpowiedzUsuńUżywasz jakiejś specjalnej gofrownicy? Jak zapobiec przyklejaniu się gofrów do gofrownicy? Często mam z tym problem...
nie, mam zwykłą domową gofrownicę na dwa większe gofry. Przy tych gofrach nic nie przywiera bo ciasto zawiera dużo masła, ale przy innych można po prostu smarować olejem przed wlaniem ciasta, przy pomocy pędzelka oczywiście
UsuńDziękuję za wspólne wypiekanie gofrów.
OdpowiedzUsuńCudownie wygladaja! Musza byc nieziemskie w smaku. Licze kalorie, wiec tym razem wybralam lzejsza wersje, ale na pewno kiedys je upieke)
OdpowiedzUsuńDziekuje za wspolne wypiekanie))
Śliczne i na pewno smaczne - uwielbiam gofry , dziękuję za wspólne wypiekanie ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie. Gofry pyszne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
O mamuniu, to dopiero musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńZrobię takie następnym razem :)
Idealne na drugie śniadanie, mam zamiar właśnie ich spróbować :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie je robię, mam nadzieję że będą tak samo pyszne jak Twój sernik krakowski. Już tylko taki tobie żaden inny.
OdpowiedzUsuń