Lekkie danie na wiosnę. Konkurs

Dawno nie było konkursu, prawda? Już to nadrabiam. Zadanie jest bardzo proste a można wygrać ciekawą książkę.

Mamy wiosnę, piękną porę roku. Po zimie, w czasie której zwykle mniej się ruszamy i rozleniwiamy trochę, często przybywa nam nadprogramowych kilogramów. Zimą jemy też bardziej pożywne i treściwsze dania, ale wiosną na takie często wcale nie mamy ochoty. Na moim talerzu jest teraz więcej surówek i staram się gotować nieco lżej. Nie chodzi nawet o konkretną redukcję kalorii i wielkie odchudzania. Po prostu mam większą ochotę za talerz lekkiej sałatki niż ciężką zapiekankę.



W planowaniu lżejszego menu może pomóc książka Konrada Gacy "Kuchnia fit", w której znajdziecie wiele przepisów na różne posiłki. Nie są to dania jakie zaleca autor w czasie intensywnego odchudzania, ale takie prawie zwyczajne, dla każdego. 


Mam nadzieję, że Wy też teraz robicie więcej lekkich dań i zechcecie pochwalić się nimi, podzielić ze mną przepisami. I to będzie właśnie Wasze zadanie konkursowe. Żeby wziąć udział w konkursie wystarczy w komentarzu dodać przepis, pomysł na jakieś wiosenne danie. Może to być zupa, sałatka, przekąska a nawet koktajl. Byle było wiosennie i lekko - pokażcie jak to rozumiecie i jak zmienia się Wasze menu na wiosnę. Bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem konkursu, który znajduje się niżej.

Serdecznie zapraszam do udziału! 


REGULAMIN KONKURSU :

1) Konkurs organizuję ja czyli Pyza, zaczyna się dzisiaj, 18 kwietnia, a trwać będzie do 24 kwietnia b.r. włącznie.
2) Zwycięzców wybiorę sama, subiektywnie, wybór nie podlega dyskusji. Nagrody funduje autor książki. Po wybraniu zwycięzców i otrzymaniu od nich danych teleadresowych przekażę je agencji Synertime obsługującej autora a ta wyśle paczki w ciągu 14 dni roboczych. Wysyłka tylko w granicach RP.

3) Nagrody w konkursie są 3, równorzędne i jednakowe - są to książki autorstwa Konrada Gacy "Kuchnia fit"
4) W konkursie może wziąć udział każdy kto ma na to ochotę i wykona zadanie konkursowe. Ilość zgłoszeń od jednej osoby nie jest ograniczona. Można dodawać przepisy nowe a także napisane i prezentowane wcześniej jeśli są zgodne z tematem konkursu.
5) Aby wziąć udział w konkursie (wykonać zadanie) należy zostawić komentarz pod tym postem o konkursie - w komentarzu powinien znaleźć się opis Waszego dowolnego, lekkiego dania, najlepiej z przepisem. Komentarz konkursowy powinien być podpisany, imieniem i nazwiskiem albo nickiem, i nie zawierać linków do własnego bloga czy strony www - takie wpisy będą kasowane !

6) Komentarze ze zgłoszeniami konkursowymi jednej osoby nie mogą następować bezpośrednio po sobie. W jednym komentarzu może być jeden przepis - takie z kilkoma w jednym wpisie nie będą publikowane.
7) Bardzo mile widziane zdjęcia ilustrujące przepis, które możecie przysyłać na mail - izapyzakulinska@gmail.com albo przez wiadomość prywatną w profilu bloga na FB a ja zamieszczę je w specjalnym albumie i podlinkuję tutaj. Nie wolno wklejać samodzielnie zdjęć konkursowych na tablicy fanpagu bloga Smaczna Pyza.
8) Nadsyłane zdjęcia nie muszą być wykonane specjalnie na potrzeby konkursu. Nie jest wymagana żadna karteczka z napisem.

9) Przepis nie musi być autorski, ale powinien być spisany Waszymi własnymi słowami. Teksty skopiowane z sieci będą usuwane. Zdjęcie ilustrujące musi być autorstwa osoby zgłaszającej. Osoby dopuszczające się kopiowania cudzych treści i przyłapane na tym zostaną wykluczone z zabawy.   
10) Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na blogu, w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu.
11) Laureaci zobowiązani są podać dane potrzebne do wysyłki w ciągu 7 dni kalendarzowych od dnia, w którym zostaną podane wyniki -  po tym czasie nagroda zostanie przyznana innej osobie.

12) Ponieważ konkurs jest bardzo łatwy więc organizatorzy zastrzegają sobie możliwość odwołania go jeśli napłynie znikoma ilość zgłoszeń. Za taką uznaje się liczbę poniżej 25 zgłoszonych odpowiedzi. 

91 komentarzy:

  1. Szynka z warzywami w galarecie:
    Składniki:
    szynka drobiowa
    groszek konserwowy
    jajka
    marchewka
    kukurydza konserwowa
    1l bulionu
    1 op. żelatyny (u mnie 40g)
    Wykonanie:
    Szynkę, ugotowane jajka, ugotowaną marchewkę kroimy w kostkę. Kukurydzę i groszek odcedzamy z zalewy. Żelatynę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. W dużej salaterce układamy warstwy warzyw zalewając każdą warstwę bulionem z rozrobioną żelatyną, aż do wyczerpania składników.
    proste, pyszne, zdrowe i ... niskokaloryczne :))

    Helena Świderska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za przepis, piękna galareta :) zdjęcie w albumie - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/964938396872421/?type=3&theater

      Usuń
  2. Witam serdecznie,
    takich dań w moim manu jest wiele... Ale zacznijmy może od jednego z ulubionych z cukinią w roli głównej, czyli popularne leczo w odmienionej, dietetycznej wersji. Bardzo raduje podniebienia moje, moich bliskich i znajomych :) Zdjęcie prześlę później, a teraz czas na przepis:
    Składniki:

    1/2 zielonej cukinii
    2-3 pomidory malinówki
    1/2 czerwonej cebuli
    2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
    sól i pieprz do smaku
    spora szczypta bazylii (przyprawa) + kilka świeżych listków
    2 łyżki wody
    1/2 łyżki oliwy z oliwek

    Przygotowanie:

    Cebulę kroimy drobną kostkę i obsmażmy na oliwie z oliwek. Następnie dorzucamy pokrojoną w grubą kostkę cukinię. Smażymy na małym ogniu do miękkości, mieszając. W międzyczasie sparzamy pomidory, obieramy je ze skórki i kroimy drobno (lub po prostu gnieciemy). Dodajemy do cukinii i cebulki. Dodajemy wszystkie przyprawy i wodę. Jeszcze chwilę mieszamy, następnie przykrywamy pokrywkę i dusimy parę minut. Przed podaniem próbujemy, by ewentualnie doprawić według uznania. Przepis na pojedynczą porcję. W razie potrzeby powiększamy proporcjonalnie do ilości osób.

    Idealne danie na lekki obiad, czy kolację, a także jako dodatek do ziemniaków, itp. Można je porównać do odchudzonej wersji leczo.

    Smacznego i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za zgłoszenie i czekam na zdjęcie!

      Usuń
    2. Zdjęcie właśnie wysłałam.
      Życzę miłej niedzieli

      Usuń
    3. już jest w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/965663136799947/?type=3&theater

      Usuń
  3. NAPÓJ Z POKRZYW I CYTRUSÓW: 30 gałązek pokrzyw (najlepsze są młode pokrzywy jeszcze przed kwitnieniem, zbieramy jedynie górną część o długości do 20 cm, najlepiej oczywiście z dala od zanieczyszczeń)
    3 pomarańcze
    2 cytryny
    około 250 g cukru, miodu lub słodzik do smaku
    3 l wody
    Pokrzywy myjemy, dzielimy na 2-3 kawałki i umieszczamy w sporym garnku. Pomarańcze i cytryny obieramy (możemy z nich zrobić kandyzowana skórkę cytrynową lub kandyzowaną skórkę pomarańczową), następnie kroimy je w cienkie półplasterki i dokładamy do pokrzyw, dolewamy wodę, przykrywamy i odkładamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie stawiamy garnek na kuchence i zagotowujemy (nie gotujemy, ma się tylko zagotować), następnie przecedzamy. Gotowy gorący napój słodzimy do smaku, chłodzimy. Przechowujemy w lodówce do 5 dni. Powstały napój fantastycznie oczyszcza organizm, jest wspaniałym dodatkiem do diety, choć w takiej sytuacji lepiej zmniejszyć ilość cukru :-) Polecam, bo jest pyszny!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo ciekawy przepis, dziękuję :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/964944526871808/?type=3&theater

      Usuń
  4. To ja też się bawię! Już się stęskniłam :-)

    Wiosenna tortilla z kurczakiem w rozmarynie i świeżymi warzywami

    1 tortilla pszenna
    1 pierś z kurczaka
    1 garść rukoli
    5 pomidorków truskawkowych (koktajlowych)
    2 łyżki kiełków z rzodkiewki
    2 łyżki startej mozzarelli
    marynata:
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka sosu sojowego
    papryka
    pieprz
    kurkuma
    kozieratka suszona
    czosnek granulowany
    kolendra suszona
    1 gałązka świeżego rozmarynu

    Pierś z kurczaka nacieramy przyprawami i maczamy w oleju wymieszanym z sosem sojowym. Wkładamy do szklanego naczynia z pokrojoną na kawałki gałązką rozmarynu i marynujemy kilka godzin. Następnie kurczaka smażymy bez dodatkowego tłuszczu na złoty kolor. Gotowego kurczaka kroimy w poprzek na plasterki. Na połowie tortilli układamy rukolę, na niej plasterki kurczaka i pomidorki truskawkowe. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec posypujemy startą żółtą mozzarellą oraz kiełkami rzodkiewki. Tortillę składamy na pół i zapiekamy w tosterze grillowym.

    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, Ty zawsze coś dobrego pokazujesz :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/965030106863250/?type=3&theater

      Usuń
  5. Śniadaniowa szklaneczka pyszności :-)

    Składniki:

    - 6 łyżek jogurtu naturalnego gęstego
    - 6 łyżek domowego musli
    - 3 łyżki nasion chia namoczonych w 320 ml napoju migdałowego
    - wiśnie w syropie własnym

    Wykonanie:

    Nasiona chia moczymy przez noc w napoju migdałowym, można także w mleku, wodzie. Następnie w dwóch szklaneczkach umieszczamy po 3 sztuki wisienek, po 3 łyżki jogurtu, sypiemy musli i polewamy go po łyżeczce syropu z wiśni. Na wierzch wkładamy namoczone nasiona chia, dekorujemy wisienkami i polewamy sokiem - po łyżeczce wystarczy. Składniki na dwie porcje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszny, zdrowy deser :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/965568236809437/?type=3&theater

      Usuń
  6. Cukiniowe łódeczki z sosem
    Składniki :
    * 2 średnie cukinie
    * 400g mięsa mielonego - z szynki bądź z kurczaka
    * puszka pomidorów
    * mała cebula
    * ząbek czosnku
    * garść zielonych oliwek bez pestek
    * świeże zioła - bazylia, oregano
    * sól, pieprz do smaku
    * łyżka oliwy z oliwek
    Przygotowanie :
    Na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę pokrojoną w plasterki oraz posiekany czosnek. Dodać mięso, przyprawy i dusić 10-15 minut. Wlać pomidory razem z sokiem. Przykryć i dusić pod przykryciem aż do miękkości mięsa. Dodać pokrojone w plasterki oliwki, przyprawić do smaku. Cukinie przekroić na pół, wydrążyć środki. Parować 5-7 minut. Nadziać farszem, w wersji niedietetycznej można posypać cukinie serem i zapiec. W wersji lekkiej posypać ziołami i podawać na ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lekko i bardzo smacznie :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/965568106809450/?type=3&theater

      Usuń
  7. Tym razem zgłaszam na konkurs sałatkę:

    Sałatka z kurczakiem i pomarańczą

    1 pierś z kurczaka
    sos sojowy
    olej rzepakowy
    przyprawa uniwersalna naturalna
    przyprawa gyros
    2 garści roszponki
    1 garść posiekanej sałaty lodowej
    1 pomidor
    1 jajko
    1/2 pomarańczy
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka majonezu
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    natka pietruszki
    pieprz
    2 łyżki startego parmezanu

    Kurczaka marynujemy przez noc w zalewie powstałej z połączenia sosu sojowego, oleju rzepakowego, przyprawy uniwersalnej naturalnej i gryros. Następnie smażymy na złoto bez dodatkowej ilości tłuszczu. Gotowego kurczaka kroimy w paseczki. Na talerzu układamy kolejno roszponkę, posiekaną sałatę lodową, pomarańczę pokrojoną w małe kawałki, cząstki pomidora i jajka ugotowanego na twardo. Na koniec na środku układamy ciepłego kurczaka. Całość polewamy sosem czosnkowo-serowym, powstałym ze zmieszania jogurtu, majonezu, parmezanu i przypraw.

    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo lubię takie sałatki :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/965568236809437/?type=3&theater

      Usuń
  8. Surówka z selera naciowego i jabłka
    Lekkie i orzeźwiające połączenie, a zarazem sycące, soczyste i zdrowe.
    Składniki:
    - 5 - 6 łodyg selera naciowego
    - 1 jabłko
    - 1 łyżka uprażonego słonecznika
    Sos:
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego
    - 1 łyżeczka majonezu
    - sól
    - pieprz
    Wykonanie:
    Seler umyć i pokroić w poprzek na cienkie kawałeczki. Jabłko obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki wielkością pasujące do selera. Ziarno słonecznika uprażyć na suchej patelni (pilnować by się nie przypalił).
    Składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Można majonez pominąć - wersja dla osób liczących kalorie. Sosem polać pokrojonego selera i jabłko, wymieszać. Ilość sosu dostosować do swoich upodobań. Wierzch surówki posypać uprażonym słonecznikiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szybko, soczyście i zdrowo :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/965573973475530/?type=3&theater

      Usuń
  9. Sałatka wiosenna.

    Składniki:

    - trzy liście sałaty rzymskiej
    - garść roszponki
    - połowa papryki czerwonej szpiczastej
    - 2 jajka
    - kilka pomidorków koktajlowych
    - garść kiełków rzodkiewki
    - garść kiełków fasoli mung
    - szczypta rzeżuchy
    - jogurt naturalny
    - łyżeczka nasion chia
    - kilka rzodkiewek
    - szczypta pieprzu

    Wykonanie:

    Jajka gotujemy na pół-twardo. Sałatę rzymską kroimy w paski, wrzucamy do miski, dodajemy roszponkę, pokrojoną paprykę ( zostawiamy kawałek do dekoracji) i pomidorki. Mieszamy i wykładamy na dwa talerzyki, jajka kroimy na ćwiartki i układamy na talerze, dodajemy pokrojone rzodkiewki i kawałki pozostałej papryki. Rozkładamy kiełki rzodkiewki i fasoli mung oraz rzeżuchy. Polewamy jogurtem i posypujemy nasionami chia i odrobiną pieprzu.
    Smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo apetyczna sałatka :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/965572516809009/?type=3&theater

      Usuń
  10. Paprykarz z białą kaszą gryczaną:
    Składniki:
    2 makrele wędzone
    2 cebule
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 szkl. kaszy białej gryczanej
    sól
    pieprz
    słodka i ostra papryka
    cukier
    ketchup (do smaku)
    200g koncentratu pomidorowego
    olej
    Wykonanie:
    Kaszę gotujemy na małym ogniu w 2 szklankach wody, do momentu, aż wchłonie nam płyn. Makrelę obieramy z ości . Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na oleju ze szczyptą cukru. Marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Tym razem wszystkie składniki:kaszę, warzywa, makrelę zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ryż, sól, pieprz, obie papryki, przekładamy na patelnię z podsmażoną cebulką. Mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Paprykarz najlepszy jest po kilku godzinach od przyrządzenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi się podoba ten przepis bo lubię wędzoną makrelę :)

      Usuń
    2. bardzo apetycznie to wygląda :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/966258333407094/?type=3&theater

      Usuń
  11. Sałatka wiosenna z kurczakiem:


    - ok. 150 g szpinaku baby

    - 3 łyżki słonecznika

    - 150 g wędzonego kurczaka

    - 1/2 cebuli

    - 2 małe pomidorki lub koktajlowe

    - 1/2 puszki fasolki białej konserwowej

    - sos: 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżeczka octu winnego i 1 łyżeczka musztardy.


    Szpinak rwę na mniejsze kawałeczki, kurczaka kroję w kosteczkę, podobnie cebulę. Całość mieszam, dodaję cząstki pomidorów i fasolkę odsączoną. Na koniec prażę słonecznik na suchej patelni i posypuję sałatkę. Składniki na sos mieszam i polewa całość.


    Daria Iciek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daria, niestety pozostałe przepisy musiałam usunąć, ale mam nadzieję, że jeszcze je dodasz :) zdjęcie sałatki w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/965699606796300/?type=3&theater

      Usuń
  12. Witam,
    zapraszam na wiosenną lekką sałatkę w jogurtowym sosie musztardowo-czosnkowym:
    Składniki:

    kilka liści sałaty lodowej i czerwonej
    garść Rucoli
    1/3 szklanki jogurtu naturalnego
    1 płaska łyżeczka musztardy stołowej
    1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
    1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
    1/4 łyżeczki słodkiej papryki
    sól i pieprz czarny do smaku

    Przygotowanie:

    Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Mieszamy z rucolą. Nakładamy na talerze. W szklance przygotowujemy sos. Jogurt naturalny łączymy z musztardą i przyprawami. Próbujemy, polewamy sałatkę.

    Smacznego
    Matleen

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szybka sałateczka :) czosnek granulowany zastąpiłabym jednak świeżym, będzie zdrowiej i smaczniej. Zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/965715763461351/?type=3&theater

      Usuń
  13. Wiosenny ogrodowy koktajl

    - garść młodej pokrzywy
    - garść młodego mlecza
    - garść kwiatów forsycji
    - garść szpinaku
    - kiwi
    - banan
    - 2 łyżki miodu, ja dałam zeszłoroczny z mniszka, ale może być jakikolwiek
    - sok
    - kwiaty jadalne

    Pokrzywę i mniszek zalać gorącą wodą i zaraz potem przelać zimną. Wszystkie składniki dać do naczynia i zmiksować. Dolać soku, tyle, żeby uzyskać pożądaną konsystencję. Ja wolę gęstsze.
    Przyozdobić jadalnymi , wiosennymi kwiatami, stokrotkami, fiołkami, forsycję itp.
    My pijemy od tygodnia, wychodzi naprawdę pyszne, wcale nie czuć zieleniny.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. samo zdrowie w szklance :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/966033006762960/?type=3&theater

      Usuń
  14. Pełna witamin sałatka z kiełkami i gruszką, czyli witaminy i nietypowe połączenie smaków ... proponuję spróbować:

    Składniki:

    3 mandarynki
    opakowanie kiełków rzodkiewki (50g)
    liście sałaty i rukoli
    2-3 gruszki (małe lub jedna duża)

    Przygotowanie:

    Umyte i porwane liście sałat wkładamy do miski. Mieszamy z rukolą. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę (mniejsze lub większe kawałki, według upodobań). Większość dodajemy do miski z sałatą i rukolą i mieszamy. Wykładamy na talerz. Na wierzch każdego talerza kładziemy małą garść kiełków i parę kostek gruszki. Obficie skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z mandarynki.

    Smacznego

    Matleen

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pysznie i lekko :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/966033163429611/?type=3&theater

      Usuń
  15. Sałatka wiosenna z serem pleśniowym:

    - 150 g szpinaku baby
    - 3 łyżki suszonej żurawiny
    - 70 g sera pleśniowego niebieskiego
    - 150 g szynki
    - 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
    - sos: 1 łyżka oliwy z 1 łyżką cytryny

    Szpinak rwę na małe kawałeczki, dodaję żurawinę, ser pleśniowy i szynkę pokrojoną na kawałki. Orzechy prażę na patelni - posypuję, a na koniec polewam sosem.


    Daria Iciek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakowicie :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/966033120096282/?type=3&theater

      Usuń
  16. Pierś z kurczaka z marchewką i porem
    Potrzebujemy:
    - pierś z kurczaka 250 gram;
    - marchew 200 gram;
    - seler 100 gram;
    - por 400 gram;
    - ząbek czosnku;
    - świeży imbir – kawałek ok. 2-3 cm;
    - kurkuma – 1 łyżeczka;
    - papryka słodka – 1 łyżeczka;
    - sól;
    - łyżka oleju;
    - łyżeczka soku z cytryny;
    - łyżka słodkiej śmietanki 12% (można pominąć).

    Pierś z kurczaka mielimy bądź bardzo drobno kroimy, przesmażamy na patelni teflonowej (bez dodatkowego tłuszczu) i przekładamy na talerz. Seler wraz z marchwią ścieramy na tarce, a por, imbir i czosnek drobno koimy. Imbir wrzucamy na patelnię z łyżką oleju, a po minucie dodajemy pozostałe warzywa, przesmażamy, dodajemy ciut wody, przyprawy i przesmażonego kurczaka i dusimy kilka minut. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i ewentualną śmietankę. Polecam :)

    Całość około 1.000 kcal –4 porcje/250 kcal na porcję.

    Ja podaję z kaszą jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aromatyczne danie i lekkie :) może zdjęcie jednak się znajdzie?

      Usuń
    2. zdjęcie wysłałam na facebooku, ale spróbuję jeszcze raz na pocztę :)

      Usuń
    3. zdjęcie zawieruszyło się w spamie, ale już jest w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/966711580028436/?type=3&theater

      Usuń
  17. 2 duże pomidory
    12 plastrów szynki
    12 plasterków sera żółtego
    1 jajko
    sól,pieprz,imbir
    bulka tarta
    oliwa z oliwek do smazenia.
    ******************************
    Pomidory kroimy w grube plastry(z każdego powinno być 3 plastry).Na plastrze szynki ukladamy ser,plaster pomidora,ser,szynkę.Lekko przyciskamy.Jajko roztrzepać,wymieszać z sola,pieprzem i imbirem.Kotlety panierujemy w jajku,bulce tartej lub mogą to być otręby.Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na złoty kolor.Podajemy z kuskusem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawe to chociaż smażone nie takie leciutkie, ale też nie popadajmy w skrajności, prawda? zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/966258383407089/?type=3&theater

      Usuń
  18. fit pizza

    Spód:
    6 łyżek otrębów - 4 owsiane i 2 pszenne
    2 łyżki skrobii kukurydzianej
    2 łyżki mleka
    1 op. suszonych drożdży
    jajko
    1 łyżka oliwy

    Wszystkie składniki suche mieszamy razem, dodajemy ciepłe mleko i jajko. Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Formę do pizzy/tarty wykładamy ciastem i nakładamy farsz.

    Farsz:
    szpinak 1 pęczek
    1/4 kostki sera feta
    1/2 cebuli
    1 ząbek czosnku

    Szpinak myjemy, przysmażamy z cebulką i czosnkiem i wykładamy na ciasto.
    Pieczemy ok. 25 minut w 180 st.


    Daria I.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście, pizza w wersji fit! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/966259520073642/?type=3&theater

      Usuń
  19. Ten konkurs natchnął mnie, aby zacząć się lepiej odżywiać. Oto pierwsze efekty :-)

    Dzisiaj na kolację była...

    Sałatka z wędzonym łososiem, smażoną fetą i sosem malinowym

    1 opakowanie mieszanki sałat z roszponką
    2 polskie pomidory malinowe
    1/2 awokado
    kiełki rzodkiewki
    100g wędzonego łososia
    ser feta
    1 jajko
    mąka pszenna do panierowania
    4 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka octu
    odrobina soku z cytryny
    4 łyżki domowego soku z malin
    ew. sól
    bagietka
    masło
    czosnek biały (polski)

    Ser feta kroimy w kostkę, maczamy w jajku i panierujemy w mące, a następnie obsmażamy na złoto na niewielkiej ilości oleju. Ważne, aby fetę jedynie „obsmażyć” a nie długo smażyć, ponieważ zacznie się rozpadać. Bagietkę kroimy na kromki, smarujemy masłem i pocieramy przekrojonym ząbkiem czosnku. Wstawiamy do piekarnika, żeby się zapiekły. Na 2 talerzach rozkładamy mieszankę sałat, następnie nakładamy kawałki pomidorów i awokado. Gdzieniegdzie wciskamy zrolowane kawałki wędzonego łososia. Polewamy sosem malinowym. Całość dekorujemy kiełkami rzodkiewki i jeszcze ciepłą panierowaną fetą oraz grzankami czosnkowymi.

    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszna sałatka :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/966308913402036/?type=3&theater

      Usuń
  20. Czy ciasto również może "wziąć udział" w konkursie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście! jeśli tylko jest choć trochę inne i lżejsze niż zwykłe to jak najbardziej!

      Usuń
  21. Dzisiaj u mnie FIT było śniadanie :-)

    Zapiekanki FIT

    2 kromki pieczywa chrupkiego graham
    musztarda
    mix sałat
    1 plaster szynki
    1 plasterek ogórka kanapkowego
    1 plaster pomidora malinowego
    1 łyżeczki drobno startego żółtego sera
    kiełki rzodkiewki

    Kromki chleba smarujemy musztardą i układamy kolejno na każdej: mix sałat, pół plasterka szynki, pół plastra pomidora i jedna część przekrojonego wzdłuż na pół ogórka kanapkowego. Całość posypujemy startym żółtym serem i chwilkę zapiekamy. Na koniec posypujemy nasze zapiekanki świeżymi kiełkami rzodkiewki.

    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawe :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/966711516695109/?type=3&theater

      Usuń
    2. Trochę się inspirowałam Michelem Moran, bo właśnie kupiłam sobie jego książki ;-) Ale odchudziłam jego zapiekanki!

      Usuń
  22. Makaron cukinią i mięsem mielonym
    1/2 szklanki makaronu pełnoziarnistego np. świderki
    1/2 szklanki mięsa mielonego z indyka
    cebula
    cukinia
    zioła
    pieprz
    Makaron ugotować. Cebulę zeszklić, następnie dodać mięso mielone. Jak się poddusi dodać startą na tarce cukinię (miałam pokrojoną w kostkę mrożoną), wszystko razem poddusić, następnie dodać makaron i przyprawić ziołami.
    Przepis dostałam od swojej dietetyczki.
    Smacznego!!!
    Monika M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście danie fit :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/966814703351457/?type=3&theater

      Usuń
  23. Dobry wieczór, juz wiosenny...Przesyłam przepis na moją wiosenną przekąskę, a ściślej na "Kanapkę Ogrodnika", na którą zawsze czekają moi domownicy, bo uwielbiają zieleninę, nowalijki (ze sprawdzonego źródła) i rzecz jasna rozpływające się żółtko jajka po benedyktyńsku. Takimi kanapkami nikt nie pogardzi. Przynajmniej nie w mojej rodzince:-) Składniki : duże świeże jajko, dwie rzodkiewki, 8-12kaparów z zalewy, łyżeczka oliwy extra vergine, łyżeczka posiekanego koperku, dwie gałązki świeżego majeranku cytrynowego lub innych świeżych ziół, smaczny pomidor ( czasami trzeba się za takimi nachodzić), szczypta soli, szczypta czarnego mielonego pieprzu, plaster szynki, kromka pieczywa, u mnie jest to chleb z ziołąmi i marchewką oraz dynią, który nazywa się " Ogrodnik" stąd nazwa kanapki. Do ugotowania jajka po bendedyktyńsku potrzeba 500 ml wody, 2-3 łyżki octu winnego. Sposób wykonania : rzodkiewki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pomidora obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Jajko wbić delikatnie do małęj miseczki. Zagotować wodę, wlać do niej ocet, łyżką energicznie zamieszać wodę z octem, tak aby utworzył sie wir, w który delikatnie przelać jajko. Gotować 3 minuty. Jajko wyjąć delikatnie na talerzyk. Kromkę pieczywa skropić oliwą, ułożyć na niej plaster szynki, jajko, kapary, rzodkiewkę i pomidory. Posypać solą, pieprzem i koperkiem. Udekorować gałązkami majeranku cytrynowego. Fit i zdrowo.Smacznego. Pozdrawiam. Neblina.P.S. Zdjęcie wysyłam na fb.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niby kanapka a tak smacznie i kolorowo :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/966814683351459/?type=3&theater

      Usuń
  24. Kotleciki z kaszy jaglanej:)
    Składniki:
    3/4szkl kaszy jaglanej
    2 średnie cebule
    1 zielona papryka
    15-20 dkg chudej szynki
    łyżka mąki kukurydzianej
    2 całe jajka
    sól
    pieprz ziołowy
    majeranek
    tymianek
    koperek lub natka pietruszki
    olej
    Wykonanie:
    Zaczynamy od pozbawienia kaszy charakterystycznej goryczki. W tym celu wsypujemy ją na sitko, przelewamy zimną, bieżącą wodą i następnie wrzątkiem. Przekładamy kaszę do garnka i zalewamy podwójną ilością wody - jeśli kaszy było 3/4 szklanki - wody musi być 1,5szkl. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut nie mieszając. Po tym czasie kasza powinna wchłonąć płyn i być już miękka. Po ugotowaniu kaszę przekładamy do dużej miski. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażamy i dorzucamy pokrojoną w kostkę szynkę oraz paprykę. Całość chwilę smażymy. Po usmażeniu przekładamy wszystko do naszej miski z kaszą. W małej miseczce rozbijamy 2 jajka, dodajemy łyżkę mąki kukurydzianej i mieszamy.Przelewamy masę do kaszy, i doprawiamy: solą, pieprzem ziołowym, majerankiem, odrobiną tymianku i koperkiem lub natką. Mieszamy dokładnie. Wilgotnymi dłońmi formujemy niezbyt duże kotleciki i smażymy z obu stron na dość mocno rozgrzanej patelni. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręczniczek, żeby pozbyć się z kotletów tłuszczu, na którym smażyliśmy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakie pyszności! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/967655773267350/?type=3&theater

      Usuń
  25. Dla mnie nie ma nic lepszego, jak odświeżający, sycący koktajl.

    Oto jeden z pomysłów:
    - 1 mały burak
    - 3 jabłka
    - 1 duża marchew
    - 1 grejpfrut

    Wszystkie składniki wrzucamy do sokowirówki lub ścieramy owoce i warzywa na tarce, zawijamy miąższ w czystą lnianą ściereczkę i odciskamy sok.

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  26. To ja zgłaszam jeszcze moją ukochaną sałatkę, a w zasadzie sałatkę, którą robię dla mojego ukochanego męża, jak wróci po dyżurze :-)

    Wiosenna sałatka z jajkiem w koszulce, paluszkami parmezanowymi i dipem czosnkowym

    1 jajko
    1 garść rukoli
    4 pomidorki truskawkowe (koktajlowe)
    2 rzodkiewki
    1 łyżka kiełków rzodkiewki
    przyprawa do pomidorów naturalna
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 kromka chleba tostowego z ziarnami
    1 małe jajko
    3 łyżki startego parmezanu
    1 łyżka oleju rzepakowego
    2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
    1/2 ząbka czosnku
    1 łyżka posiekanego szczypiorku
    1 szczypta soli

    Rzodkiewkę kroimy w plasterki, a następnie każdy plasterek na 4 ćwiartki. Pomidorki kroimy w plasterki. Na prostokątnym talerzu układamy sałatkę. Najpierw nakładamy rukolę, na niej rzodkiewkę i pomidorki, a na koniec kiełki. Całość posypujemy naturalną przyprawą do pomidorów i polewamy oliwą z oliwek. Jogurt grecki mieszamy z 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, posiekanym szczypiorkiem i szczyptą soli. Dip nakładamy do małego naczynia i ustawiamy obok sałatki. Chleb tostowy kroimy na 4 paseczki, maczamy je w jajku, a następnie panierujemy w parmezanie. Smażymy na złoto na oleju rzepakowym. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i układamy obok sałatki. W małym garnuszku zagotowujemy wodę z solą, za pomocą łyżki wytwarzamy wir, w który wbijamy jajko. Gotujemy, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Tak przygotowane jajko nakładamy na sałatkę i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Jemy na ciepło.

    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pysznie i kolorowo :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/967655773267350/?type=3&theater

      Usuń
  27. " Wiosenny duet " to dwie zupy krem z pieczonych buraczków oraz cukinii i ziół. Nowalijkowa propozycja wiosennego dania, która przyciaga wzrok także swoją kolorystyką. Pyszna i juz zjedzona:-)
    Składniki :
    - buraczki : 150-200 g
    - gorący bulion lub woda : 1-1,5 litra
    - oliwa extra vergine : 2 łyżki
    - śmietana 18 % 1 łyżka
    - cukinia : 1-2 sztuki
    - świeże zioła posiekane ( bazylia, koperek, itp. ) : 3-4 łyżki
    -sól selerowa lub zwykła : 1-2 łyżki ( do smaku, według upodobań)
    -pieprz czarny mielony : 1 łyżeczka
    - papryka wędzona lub słodka mielona : 1 łyżeczka
    -masło : 1 łyżka
    -olej rzepakowy : 2 łyzki

    Sposób wykonania : Buraki i cukinie umyć, umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać łyżką soli, polać olejem rzepakowym. Owinąć folią aluminiową, piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Buraki obrać, zmiksować z połową bulionu lub wody, doprawić przyprawami, skropic oliwą, delikatnie zabielić śmietaną. Cukinię zmiksować z masłem, resztą bulionu i świeżymi ziołami. Obie zupy krem wlewać jednocześnie na talerz. Podawać na ciepło. Pozdrawiam wiosennie.Neblina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ładne kolory :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/967707866595474/?type=3&theater

      Usuń
  28. A na obiadek dzisiaj...

    Lekki makaron za szpinakiem i malinówkami

    250g makaronu
    1 opakowanie szpinaku „baby”
    2 duże pomidory malinowe
    2-3 ząbki czosnku
    4 łyżki oleju
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
    parmezan

    Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy masło i umyty szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w kostkę. Dodajemy do szpinaku i dosłownie chwilkę smażymy tylko, aby się podgrzały, a nie rozpadły. Na koniec na patelnię wrzucamy gorący, ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Danie podajemy posypane świeżo startym parmezanem.

    Trochę mi zdjęcie nie wyszło, bo maluch płakał, że chce jeść (i też jadł to danie - ma roczek, a bardzo mu smakowało), ale przesyłam na e-mail.

    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lekki obiadek :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/967890509910543/?type=3&theater

      Usuń
  29. Jak konkurs to ja też ;)
    Wszyscy sałatka , kanapka, koktailik ..... a tu przecież sezon grillowy się zaczyna ;) no to GRILLOWANIE czas zacząć ;) Przepis znalazłam kiedyś w necie i jest ze mną przy grillowaniu jako pozycja obowiązkowa ;)
    Proponuję
    Roladkę drobiową ze szpadki
    Składniki ;
    Filet drobiowy ( kurczak lub indyk)
    szynka parmeńska lub inna dł. dojrzewająca ( niekoniecznie , ale daje fajny posmak)
    suszone pomidory w zalewie z oliwy
    sól morska drobna
    bazylia świeża pęczek
    tymianek świeży do dekoracji
    Rozpalony grill z żarem bez płomienia ;)
    Tacka grillowa
    Szpadki lub namoczone w wodzie patyczki

    Wykonanie
    Banalnie proste i błyskawiczne
    Zaczynam od przygotowania pasty pomidorowej czyli do blendera wkładam kilka pomidorków niezbyt dokładnie odsączając je z zalewy i blenderuję do konsystencji dość gęstej pasty ( jeśli będzie zbyt gęsta dodaję kilka kropel oliwy z zalewy) odstawiam na bok. Filet ( ja z kurczaka) myję osuszam rozkrawam na pół ale nie docinam jednego boku ( na kształt serca ) i lekko rozbijam tłuczkiem solę i smaruję pastą z pomidorów obkładam bazyliowymi listkami i układam cieniutko pokrojone plastry szynki parmeńskiej lekko dociskam i roluję całość w zwarty rulonik po czym kroję skośne plastry grubości około 2 cm i przebijam szpadką lub patyczkiem do szaszłyka po 3-4 plasterki i układam na tackę do grillowanie smaruję oliwą z zalew pomidorków powstałe''szaszłyki'' i grilluje po 5-7 min z każdej strony. Dekoruję świeżym tymiankiem i podaję najczęściej z mixem sałat i grillowaną kiścią pomidorków koktajlowych oraz odchudzonym sosem czosnkowym , ale o tym w osobnym przepisie na ten pyszny i niezawodny sosik.
    Smacznego Grillowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Z wiosną nadchodzą ciepłe dni a nie ma nic lepszego niż lodowe danie! Więc proponuję pyszne dania a'la lody z białego sera :)

    -> 1 zamrożony banan
    -> Sok z 1/3 limonki + skórka
    -.> 200g gęstego kefiru naturalnego
    -> 150g sera białego
    -> 3 kostki lodu

    Banana wkładamy dzień wcześniej na noc do zamrażarki. Następnego dnia wyjmujemy i kroimy na drobniejsze kawałki, dodajemy kefir i przy użycia blendera dokładnie ze sobą łączymy. Do tak powstałej masy wsypujemy resztę składników i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do naczynia i ponownie mrozimy przez około 1h. Dekorujemy owocami. Można przygotować polewę z owoców np. wiśni. Wbrew pozorom danie jest bardzo sycące i wystarcza jako kolacja bądź śniadanie. Można również podawać ze świeżymi maślanymi bułeczkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo fajny deser :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/967890569910537/?type=3&theater

      Usuń
  31. Ach jeszcze jeden przepisik fit ;)
    szybki dodatek do grilla do obiadu zamiast ziemniaków czy klusek.

    KusKus Paprykowy

    Potrzebne będą ;

    - Opakowanie kaszki kuskus
    - do smaku ( około 1 łyżeczki)pasta paprykowa ostra ( jak nie mogłam jej ostatnio uchwycić w tubie w Realu to zastąpiłam sosem paprykowym Kotany w szklanej butelce)
    - Mały koncentrat pomidorowy
    - Natka pietruszki
    - Olej 3-4 łyżki
    - sól
    wykonanie

    Kuskus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu .
    dodajemy pastę paprykową koncentrat pomidorowy najpierw pół i dodawać wg potrzeb smakowych , olej i posiekaną pietruszkę i przyprawić ewentualnie solą . Wszystko dokładnie wymieszać odstawić na 5 -7 minut i podawać . Super do wszelkiego rodzaju mięs z grilla , ale nie tylko
    Smacznego ;) Marta Piotrowska ;)


    OdpowiedzUsuń
  32. kasza, warzywa i szynka gotowana
    Jak to jest zrobione?
    1 kg szynki wieprzowej w kawałku
    przyprawy: jagody jałowcowe, pieprz ziarnisty, pieprz mielony, sól, ziele angielskie, liść laurowy, kolendra w ziarnach, majeranek, czosnek
    2 plastry szynki dojrzewającej
    120 g kaszy jęczmiennej
    3 marchewki
    3 pietruszki
    1 mała kapusta pekińska
    200 g brokułu
    1 cebula czerwona
    1 garść pestek dyni
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka cukru brązowego
    150 g jogurtu naturalnego
    kilka ząbków czosnku marynowanego
    oliwa
    majeranek
    pieprz
    sól
    Szynkę dokładnie myję i osuszam. Sznurkiem /z jakiegoś naturalnego tworzywa/ obwiązuję mięso, żeby się nie rozpadło podczas gotowania.
    W dużym garnku zagotowuję wodę i wsypuję wszystkie przyprawy.
    Wkładam obwiązaną szynkę do buzującej wody, żeby pory się pozamykały.
    Nakrywam garnek pokrywą i grzeję. Trzeba teraz przypilnować /najlepiej z jakimś termometrem/, żeby woda osiągnęła około 85 stopni Celsjusza. Nie zagotowuję jej. Od momentu osiągnięcia odpowiedniej temperatury - staram się ją utrzymać.
    Teraz parzenie mięsa odbywa się według zasady 1 godziny na 1 kilogram mięsa.
    Po upływie wskazanego czasu, termometrem /mięsną sondą/ sprawdzam temperaturę w środku kulki mięsnej. Jeżeli osiągnęła również te około 85 stopni to jesteśmy w domu.
    Wyłączam palnik i trzymam szynkę około 30 minut w ciepłej wodzie. Potem bardzo szybko wkładam do bardzo zimnej wody, żeby jak najszybciej schłodzić.
    Marchew, pietruszkę i kapustę kroję w długie paski. Kapustę duszę na patelni do miękkości. Przyprawiam solę i pieprzem.
    W dużym garnku gotuję marchew i pietruszkę do miękkości. Wyjmuję i przekładam na sitko. Wodę zagotowuję i wrzucam podzielone różyczki brokułu. Gotuję około 3 minut i odcedzam.
    Kaszę gotuję w osolonej wodzie do miękkości i pochłonięcia wody. Przyprawiam pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
    Cebulę kroję w piórka. Podsmażam na patelni do zeszklenia. Dodaję cukier i karmelizuję.
    Na gorącym talerzu /przelałam wrzątkiem/ rozsmarowuję jogurt naturalny. Solę lekko, pieprzę i posypuję majerankiem. Nakładam porcję kaszy, warzyw i plaster szynki gotowanej. Układam szynkę dojrzewającą, czosnek marynowany, cebulę. Posypuję uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cały talerz jedzenia a lekko i zdrowo :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/967890496577211/?type=3&theater

      Usuń
  33. Dokładnie wczoraj zrobiłam pyszne, lekkie danie, na które przepis znalazłam całkiem niedawno. Chciałam zjeść zarówno coś, co nie obciąży za bardzo mojego żołądka, ale także coś, co nasyci mnie na resztę dnia.
    Przepis nie jest mojego autorstwa, lecz pochodzi z bloga prowadzonego przez panią Monikę pod nazwą "Przy piecu".
    To danie to ....ZIELONE KOTLETY
    Uważam, że jest to idealne danie na wiosnę, a sam jego wygląd (środek jest cały zielony) wprawia w świetny nastrój. No dobra, może nie jest aż tak bardzo dietetyczne, ponieważ kotlety są smażone na oleju. Jednak warto się zastanowić czy to jest aż tak ważne skoro chodzi o ich niebiański smak i wygląd.
    Do jego przygotowania potrzebujemy:
    - główkę kapusty włoskiej
    - świeże liście szpinaku (ich ilość zależy ile chcemy przygotować kotletów i jak dużą mamy kapustę)
    - 1 cebulę
    - kilka ząbków czosnku
    - ser feta
    - 2 jajka
    - 2 łyżki masła
    - sól, pieprz i inne przyprawy do smaku
    - bułka tarta i olej do smażenia
    A przygotowuje się je tak:
    Liście kapusty blanszujemy. Zostawiamy do przestygnięcia. Szpinak płuczemy i przekładamy do garnka, dodajemy masło, posiekaną cebulę, czosnek i przyprawiamy. Na odcięte liście kapusty nakładamy porcję szpinaku, posypujemy go pokrojonym serem feta i zawijamy tak jak tradycyjne gołąbki. Następnie obtaczamy je w jajku, bułce pszennej i smażymy na rozgrzanym oleju.
    Kiedy będą ładnie zarumienione możemy delektować się ich smakiem.
    Ja do nich przygotowałam także lekki sos na bazie jogurtu z startym ogórkiem i koperkiem.
    Iwona Kaczmarek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żeby było bardziej fit zrezygnowałabym z panierowania a tylko udusiła je albo upiekła, ale pomysł fajny :)

      Usuń
    2. Świetny pomysł. Nawet o tym nie pomyślałam żeby tak zrobić. Następnym razem na pewno wypróbuję Pani propozycję.

      Usuń
  34. SERNIK Z MUSEM O SMAKU KIWI

    Składniki:
    200 g pełnoziarnistych herbatników bez cukru
    40 g roztopionego masła

    600 g twarogu
    250 g serka Mascarpone
    5 jajek
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru
    trochę cukru wanilinowego

    11-12 dojrzałych kiwi
    2 galaretki o smaku kiwi
    250 ml śmietany kremówki (zdrowsza wersja - wystarczy pominąć)

    Wykonanie:
    Pokruszyć herbatniki i wymieszać z masłem. Uklepać w tortownicy 26 cm.

    Zmiksować szybko składniki na sernik oprócz jajek; wbijać następnie po jednym, miksując tylko do połączenia składników. Wylać na spód ciasteczkowy i piec przez 15 min w 180 stopniach, następnie przez ponad godzinę w 120. Ostudzić.

    Zblendowane kiwi zalać galaretkami rozpuszczonymi w 350 ml wrzątku (kiwi najpierw zagotować, gdyż inaczej galaretka nie stężeje). Ostudzić i wylać na sernik.
    Wstawić do lodówki na całą noc, rano udekorować wg. uznania.

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ładny serniczek :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/967893833243544/?type=3&theater

      Usuń
  35. Sernikowa owsianka idealna na wiosenne śniadanie! :) przepyszna

    > 200g serka białego
    -> około szklanka otrębów
    -> 2 jajka
    -> łyżka cukru/ miód
    -> 1 cukier waniliowy
    -> 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
    -> dodatki do wyboru : owoce sezonowe, mrożone, suszony wszystko pasuje! Ja przedstawiam wersję z malinami

    Rozgrzewamy piekarnik do około 180C. W tym czasie do miski dodajemy ser, jajka, cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Dodajemy płatki owsiane i jogurt naturalny. Delikatnie mieszamy łyżką! Otrzymaną masę wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy owoce, które lekko wbijamy w masę owsiano-serową. Dla zdrowotności można górę posypać uprażonym słonecznikiem. Wstawiamy do piekarnika na około 40min. Smakuje idealnie na ciepło i zimno
    Polecam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo lubię owsiankę, ale jeszcze jej nie zapiekałam :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/967905373242390/?type=3&theater

      Usuń
  36. Pani Izabelo,
    przesyłam kolejną propozycję - tym razem koktajlową:

    Koktajl ananasowo-bananowy
    Prosto i smacznie :)
    Składniki: (na dwie porcje)

    4 plastry ananasa z lekkiego syropu
    1 średni banan
    190 g jogurtu naturalnego

    Przygotowanie:

    Plastry ananasa odsączamy z syropu (będzie zdrowiej). Banana kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko umieszczamy w misie blendera, dodajemy jogurt i miksujemy. Rozlewamy do przygotowanych pucharków.

    Możemy ozdobić kawałkami ananasa.

    Smacznego

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze zdrowiej będzie użyć świeżego ananasa :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/968175876548673/?type=3&theater

      Usuń
    2. w 100% się zgadzam :) Niestety nie zawsze w domu mam świeże owoce. Ale jak są, to zawsze korzystam. Już nie mogę się doczekać truskawek prosto z działki ach...
      Pozdrawiam

      Usuń
  37. Dorsz po baskijsku
    Niezwykle aromatyczna ryba przeniknięta zapachem ziół i warzyw. A wszystko za sprawą wspólnego duszenia. Rewelacyjne jednogarnkowe danie, które nie wymaga wiele pracy i przygotowań. Idealne na wiosenny obiad!
    400 g dorsza
    1 jajko
    Bułka tarta
    1 dojrzały pomidor
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    100 ml bulionu
    Sól
    Pieprz
    1 łyżeczka oregano
    300 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką
    Oliwa z oliwek
    Do dekoracji:
    Czarne oliwki
    Natka pietruszki
    Cytryna

    Rybę dokładnie myjemy, osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Cebulę kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy warzywa na patelnię oraz pokrojonego w paski pomidora. Podlewamy bulionem. Chwilkę dusimy aby warzywa lekko zmiękły. Po 10 minutach na wierzchu układamy dorsza, lekko wciskając w warzywa. Patelnię przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze 10 minut. Układamy na talerzu. Dekorujemy natką pietruszki, czarnymi oliwkami i cytryną.

    Wioleta Szczepańska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a może zrezygnować z panierki? zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/968278789871715/?type=3&theater

      Usuń
    2. Myślę, że to dobry pomysł../ Danie nabierze jeszcze większej lekkości...

      Usuń
  38. Wiosna każdemu kojarzy się z piękną zielenią... kwitnące kwiaty... świeżo rosnąca trawa... więc stąd pomysł na danie! : Kurczak w szpinaku czyli kolorowe fantazje ;)

    > 200g mrożonego szpinaku
    -> 1 szklanka mleka
    -> 1 szklanka gazowej wody mineralnej
    -> 3 jajka
    -> 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej
    -> 1 łyżka oliwy
    -> Niewielka ilość soli
    Farsz:
    -> 2 piersi z kurczaka
    -> 1 ser feta
    -> 1 czerwona papryka
    -> Sól, kurkuma, chilli, zioła prowansalskie
    Panierka
    -> 1 jajko
    -> 100 g mielonych migdałów/orzechów

    Ciasto:

    Szpinak rozmrażamy na patelni i grzejemy do tego czasu, aż większość wody z niego odparuje. Doprawiamy solą i czosnkiem. Odstawiamy na kilka minut aby się schłodził. W tym czasie do miski wlewamy mleko. Dodajemy lekko przestudzony szpinak i przy użyciu blendera miksujemy aż otrzymamy gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i miksujemy. Gdy uzyskamy ciasto o odpowiedniej konsystencji odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smażymy na gorącej patelni. Jeśli mamy dobry teflon nie potrzeba już dodawać oliwy.

    Farsz:

    Kurczaka kroimy w kostkę podlewamy nieznaczną ilością oliwy z oliwek i dokładnie przyprawiamy. Mieszamy i odstawiamy na jakieś 30 minut do lodówki. Następnie smażymy na gorącej patelni. Odstawiamy i czekamy aż ostygnie. W tym czasie kroimy ser feta na kostkę średniej wielkości podobnie jak paprykę. Wszystko ze sobą mieszamy.

    Szykujemy 2 talerze
    -> głęboki – rozbijamy jajko z dodatkiem soli i pieprzu
    -> Płytki rozsypujemy migdały

    Do naleśników nakładamy około 2 łyżki farszu i zawijamy na kształt krokietów. Maczamy w jajku i następnie obtaczamy w migdałach. Nastawiamy piekarnik na 180C i pieczemy około 20-25minut.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawy pomysł :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/968278926538368/?type=3&permPage=1

      Usuń
  39. Dzień dobry, przesyłam kolejna propozycję fit. Pyszny i zdrowy zielony wiosenny koktajl ze świeżego szpinaku, jarmużu, dojrzałego banana, otrębów orkiszowych, wybornego miodu naturalnego i soku z jabłek. Składniki: Garść jarmużu, garść szpinaku, 1 banan, łyżeczka lub dwie miodu, łyżka otrębów orkiszowych, 100 ml soku jabłkowego. Składniki umieścić w blenderze, zmiksować. Dla mnie to koktajl witalności i energii. Wiosną zaczynamy witaminowe miksowanie z użyciem świeżych, młodych surowców. To mnie cieszy.Neblina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam takie koktajle :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/969424393090488/?type=3&theater

      Usuń
  40. Pęczak z sosem brokułowym:
    - 1 brokuł (500 gram);
    - niewielka cebula;
    - mozzarella 100 gram;
    - mleko 70 ml;
    - masło ok.20 gram;
    - sól;
    - no i pęczak :)

    Pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie około 15 minut i odcedzamy.
    Brokuł tniemy na różyczki i gotujemy (ja gotuję także łodygę, którą obieram i tnę na mniejsze kawałki). Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy cebulkę, na podduszoną na maśle cebulkę dodajemy ugotowane brokuły, które rozduszamy widelcem. Następnie dodajemy mleko i po chwili pokrojoną w kostkę mozzarellę. Dusimy do rozpuszczenia mozzarelli i gotowe :) Jak dla mnie, to jedno z niewielu dań, gdzie mniej przypraw, to lepiej :)
    Zdjęcie prześlę na facebooku, także znowu Pyzo będziesz musiała zajrzeć do spamu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jedno z takich dań, które może nie najlepiej wygląda, ale na pewno jest pyszne :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/969425049757089/?type=3&theater

      Usuń
  41. Jak wiosna, to nie może zabraknąć... zieleni :) A że śniadanie, to najważniejszy posiłek dnia, dlatego warto je przyrządzić z jak najzdrowszych składników. Nie od dziś wiadomo, że płatki owsiane, to bogactwo minerałów i witamin. Dodając do nich jogurty, serki naturalne, owoce itp. tworzymy wspaniały posiłek, który nie tylko postawi nasz organizm "na nogi", doda nam niezbędnej energii na cały dzień, ale też poprawi nam nastrój.
    Składniki:

    Dziś nie będzie dokładnie. Proporcje zależą od indywidualnych upodobań

    1/2 szklanki płatków owsianych + 2 łyżki płatków jęczmiennych
    kilka suszonych brzoskwiń, daktyl, śliwka (i inne ulubione)
    garstka rodzynek
    garstka żurawiny
    4 łyżki (lub więcej) naturalnego serka homogenizowanego 0%
    2 łyżeczki płynnego miodu
    1 kiwi

    Przygotowanie:

    Serek homogenizowany łączymy z miodem, tworząc "sos". Kiwi obieramy i kroimy w plasterki. W misce łączymy płatki z suszonymi owocami, rodzynkami i żurawiną. Suszone owoce dodajemy w całości lub kroimy na mniejsze kawałki. Mieszankę wykładamy na talerze. Polewamy dowolnie "sosem". Układamy kiwi.

    Jeśli wolimy tradycyjnie przygotowane płatki możemy je uprzednio przygotować, aby zmiękły. Wystarczy zalać je np. mlekiem owsianym i odstawić na około 30-40 minut lub sporządzić zwykłą owsiankę.

    Smacznego
    Udanego weekendu, pełnego słońca

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszne i zdrowe śniadanko :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.964938386872422.1073741898.272642222768712/969424429757151/?type=3&theater

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger