Domowe przetwory. Ananas i kiwi. Dżem egzotyczny
W tym roku nie będę robiła dużo przetworów bo zostało nam sporo słoiczków z ubiegłorocznych szaleństw. Ale to nie znaczy, że nie zrobię nic! Po prostu będę przerabiać mniejsze ilości owoców i warzyw czyli zrobię np. tylko po 5 słoiczków jednego rodzaju dżemu. Ja wiem, że dla wielu osób to może się wydać śmieszne, ale wolę mieć większy wybór, po kilka sztuk różnych smaków.
Na pewno już za chwilę zrobię ogórki na zimę - moje ulubione ogórki marynowane po warszawsku i oczywiście kiszone bo tych zabraknąć w mojej spiżarni nie może. Może zrobię też po kilka słoików jakiejś sałatki, która przyda nam się do zimowych obiadów, ale też bez wariowania.
Dżem ananasowy z kiwi i limonką
czas przygotowania: ok. 30 minut
składniki na 5 małych słoiczków:
Jak zrobić dżem z owoców egzotycznych?
Ananasa i kiwi umyłam, obrałam ze skórki. Miąższ pokroiłam oddzielnie, w kostkę. Ze sparzonej limonki otarłam skórkę i wycisnęłam sok.
Ananasa przełożyłam do garnka. Wlałam sok z limonki i dusiłam na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut aż kawałki zrobiły się szkliste. W razie potrzeby można wlać 2-3 łyżki wody żeby ananas się nie przypalił, ale powinien wystarczyć jego własny sok. Pokrojone kiwi wymieszałam ze skórką otartą z limonki i cukrem żelującym. Do podduszonego ananasa dodałam kiwi z cukrem i mieszając doprowadziłam całość do wrzenia. Gotowałam 3-4 minuty.
Gorący dżem nałożyłam do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i odstawiłam do ostudzenia stawiając do góry dnem.
Z tej ilości składników wyszło mi 5 niedużych słoiczków dżemu.
Na pewno już za chwilę zrobię ogórki na zimę - moje ulubione ogórki marynowane po warszawsku i oczywiście kiszone bo tych zabraknąć w mojej spiżarni nie może. Może zrobię też po kilka słoików jakiejś sałatki, która przyda nam się do zimowych obiadów, ale też bez wariowania.
Dżem ananasowy z kiwi i limonką
czas przygotowania: ok. 30 minut
składniki na 5 małych słoiczków:
- 500 g obranego ananasa
- 500 g obranego kiwi
- 350 g cukru żelującego 3:1
- 1 limonka
Jak zrobić dżem z owoców egzotycznych?
Ananasa i kiwi umyłam, obrałam ze skórki. Miąższ pokroiłam oddzielnie, w kostkę. Ze sparzonej limonki otarłam skórkę i wycisnęłam sok.
Ananasa przełożyłam do garnka. Wlałam sok z limonki i dusiłam na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut aż kawałki zrobiły się szkliste. W razie potrzeby można wlać 2-3 łyżki wody żeby ananas się nie przypalił, ale powinien wystarczyć jego własny sok. Pokrojone kiwi wymieszałam ze skórką otartą z limonki i cukrem żelującym. Do podduszonego ananasa dodałam kiwi z cukrem i mieszając doprowadziłam całość do wrzenia. Gotowałam 3-4 minuty.
Gorący dżem nałożyłam do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i odstawiłam do ostudzenia stawiając do góry dnem.
Z tej ilości składników wyszło mi 5 niedużych słoiczków dżemu.
Tradycyjny, polski dżem! Już moja prababcia w Druskiennikach taki robiła, jeszcze za cara... dziwi mnie bardzo ta "nowomoda" na egzotyczne owoce, szczególnie w pełni sezonu, gdy polskie sady uginają się pod mnogością owocowego dobra. Cudze chwalicie...
OdpowiedzUsuńHalina Wolańska
dzień dobry, pani Halinko, czy jak tam się Osoba nazywa naprawdę :) to żadna nowomoda - owoce egzotyczne są dostępne to się z nich korzysta normalnie, jak naszych polskich. Miałam do wykorzystania to wykorzystałam i mogę za to iść nawet do piekła.
UsuńWitam Pani Izo ,dżem świetny zamierzam zrobić z podwójnej porcji,a ci co plują jadem może się nim udlawią.Pozdrawiam serdecznie.Marzena
OdpowiedzUsuńW polskich sadach nie uwidzisz ani ananasow ani kiwi co nie znaczy, ze jestesmy ograniczeni tylko do jablek, gruszek i sliwek. Moja mama, dawno temu, robila powidla z wegierek i jablka w sloikach, ktore nadawaly sie do wszystkiego. Zawsze mozemy dodac cos nowego . Renata
OdpowiedzUsuńA ja mam kilka "ladnych kilo" kiwi zebranych z drzewka przy domu :) fakt - mieszkam we Francji. Jest tez jablon i grusza ... ale dzemy w tym roku tylko z udzialem kiwi I tylko z Pani przepisu! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń