wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładuję...

Przetwory

Nie robię dużo przetworów bo mieszkam w bloku i nie mam ich potem gdzie trzymać. Niestety . . .  Ale od czasu do czasu coś przetworzę - szczególnie grzyby bo zbieram ich dużo :)

No i oczywiście ogórki - zimą własne kiszeniaki są jak znalazł do kanapek czy na zupę. Poza tym robię trochę dżemów, jakiś chutnej, kilka słoików sałatki  gdyby zabrakło świeżych warzyw w domu, pomidory do sosu czy zupy - niżej znajdziecie zbiór tego co już przerobiłam i mogę polecić :) Niedużo, ale zawsze coś i zimą bardzo się takie słoiczki przydają. 


KISZONKI

 Kiszony kalafior

Kalafior kiszony na różowo










  Ogórki małosolne - najlepsze 







 Ogórki kiszone na zimę

 Pomidory kiszone








ZUPA albo SOS


Domowy ketchup
 Domowa lutenica  






Ogórki tarte, kiszone, na zupę










 Botwinka na zimę 


 



 Szczaw siekany na zimę 





 
Pomidory siekane 





 Fasolka szparagowa w pomidorach 









MARYNATY 

Najlepsze ogórki konserwowe, w słodko-kwaśnej marynacie

 Gruszki w occie





Dynia marynowana








Marchewkowe sprężynki marynowane







 Pikle warzywne



Papryka marynowana, słodko kwaśna






 Kapary po polsku - marynowane nasiona nastrurcji







 Kapary po polsku - marynowane owoce lipy









SAŁATKI 

Zimowa sałatka z białej kapusty








 Sałatka z cukinii i czerwonych warzyw










Sałatka z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkiem





 

 Buraczki z papryką











Sałatka szwedzka
  Sałatka awaryjna z kapusty pekińskiej






  
 

DŻEMY I KONFITURY

 Konfitura z całych pomarańczy









Korzenna konfitura z czerwonych pomarańczy 






 Dżem z czerwonych mirabelek







 Konfitura z czerwonych mirabelek





 Powidła z pijanych mirabelek



 Powidła z czerwonych mirabelek
Powidła śliwkowe , tradycyjne 









 Powidła śliwkowo-pomarańczowe









Powidła śliwkowo-jabłkowe w rumem i cynamonem










 Powidła węgierkowo-gruszkowe z przyprawami  
 











Dżem z papierówek i nektarynek 



 Dżem morelowy z migdałami





Dżem wiśniowy na soku jabłkowym





 Dżem brzoskwiniowo jabłkowy z cytryną i cynamonem 


 Domowy dżem z czarnej porzeczki 


Galaretka z czerwonej porzeczki z ananasem


 Galaretka z czarnej porzeczki

Galaretka z papierówek 





 Frużelina wiśniowa z wanilią







  Dżem marchewkowy z cytryną i limoncello






 Dżem z ananasa i kiwi










Frużelina sado - laso 
Dżem czereśniowo-cukiniowy 










Dżem jagodowo-jabłkowy










 Dżem truskawkowo-rabarbarowy z miętą









 Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

Dżem truskawkowo czereśniowy z migdałami 








Dżem truskawkowy z jagodami goji



 Dżem truskawkowo-ananasowy z bazylią
 Marmolada z pigwy







Galaretka z pigwy

  Dżem jabłkowo - dyniowy









 Konfitura z arbuza  











 
KOMPOTY i OWOCE W SYROPIE


Kompot śliwkowy z renklod i czerwonych mirabelek










 Brzoskwinie w syropie - do ciast i deserów







Wiśnie w syropie - do ciast i deserów







 Morele z nalewki w syropie











GRZYBY

 Borowiki w marynacie miodowej 










 Żołciak marynowany w zalewie miodowo-korzennej


 Pasta z kurek i moreli









Pasta z grzybów leśnych


Grzyby duszone, pasteryzowane

Kanie smażone, w zalewie octowej





 Seler ze szmaciakiem w lekkiej marynacie









 Grzyby marynowane według Pyzy

 Kurki marynowane 




Galaretki z papryką i cebulą



 Sałatka z opieniek





 Gąsówki w marynacie









Proszek grzybowy - mączka grzybowa











Grzyby suszone - jak suszyć grzyby ?









OWOCE DO MIĘS 

 Morele marynowane do mięs i wędlin






 Czereśnie marynowane


 Borówka brusznica do mięs
 Żurawina do mięs czy serów


  Chutnej z jarzębiny








 Konfitura z jarzębiny














INNE


Zakwas chlebowy żytni






 Domowa konserwa wieprzowa z galaretką

Cytryny z syropie rumowym - do herbaty i deserów







 Tahini - pasta sezamowa

Pomidory suszone z ziołami, w oleju 









 Marcepan domowej roboty
 

Skórka pomarańczowa do ciast i deserów







 Domowa przyprawa korzenna do pierników i nie tylko







 Domowy ekstrakt waniliowy





 Ekstrakty cytrusowe - pomarańczowy i cytrynowy




 Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 
Jabłka na szarlotkę i skórki na herbatkę

 




Jabłka suszone  


Domowa przyprawa warzywna typu vegeta


Cukier fiołkowy




Fiołki w cukrze






 Syrop z pędów sosnowych  
 jak zrobić syrop sosnowy ?





 Syrop z kwiatów czarnego bzu










NALEWKI 


 Morelówka






Nalewka truskawkowa 



 Likier z owoców czarnego bzu





Spirytus czterech korzeni


Nalewka z żółtych mirabelek


 Nalewka sosnówka 





 




 Nalewka ananasowa



Nalewka z kwiatów czarnego bzu







 Nalewka lipowa - od 16.06.2016









Rumtopf - nalewka rumowo owocowa






Nalewka ze śliwek węgierek. Śliwkówka




Nalewka z owoców dzikiej róży. Różanka




Nalewka z owoców śliwy tarniny. Tarninówka







 Nalewka z owoców głogu. Głogówka









 Nalewka pomarańczowo-kawowa







31 komentarzy:

  1. Robi wrazenie, uff...., jak u mojej mamy. Robienie przetworow, boza tym ze pozniej jak znalazl, ma w sobie cos magicznego, tworzy atmosfere domu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, ale niestety mieszkając w bloku mam bardzo mało miejsca na przechowywanie skarbów a to baaaaardzo ogranicza moje działania w ich przygotowywaniu . . .

      Usuń
  2. A może Pyzo jakiś sklep internetowy byś uruchomiła? :)

    Niektóre z przepisów są zaskakujące dla mnie i z chęcią bym najpierw spróbowała zanim przejdę do działania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie. Wpadłam zupełnie przypadkowo na Pani blog, chociaż musiałam już gdzieś widzieć Pani twarz. Może do kogoś podobna. Ale do rzeczy. Proszę Panią, w miarę możliwości, o podanie przepisu na sok pomidorowy, nie przecier tylko sok. Mój mąż ma dietę woreczkową i ma zalecony picie soku pomidorowego. Mam pomidory, a nie wiem jak go zrobić. Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy soku z pomidorów nie wyciskałam - zawsze pakuję je w słoiki tylko krojąc a kiedyś właśnie przecierałam i tak wekowałam. Przepraszam, ale nie pomogę, niestety.

      Usuń
    2. Dziękuję, będę szukała gdzie indziej.
      Już wiem! To w Kuchni TV gotowała Pani kluseczki w różne wzorki.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    3. zgadza się, byłam tam :) a co do soku - nie chcę się wymądrzać na temat, którego nie znam - popytam jednak po znajomych może ktoś coś poradzi :)

      Usuń
    4. Pewnie już Pani zyskała odpowiedź, jak robić sok pomidorowy, ale może komuś się przyda. Ja robię w ten sposób: przeciskam przez specjalną maszynkę do przecierania pomidorów (można takie kupić za naprawdę niewielkie pieniądze na internecie), wlewam do słoików, pasteryzuję około 20 minut, dokręcam, ustawiam do góry dnem do wystygnięcia. I gotowe.

      Usuń
  4. Hello!
    Witam Pyzo - czapką do ziemi, tak po polsku za Twoje przepisy i sposób ich przedstawiania, wyczuwa się w nich dużo szczerego serca - GRATULACJE!!!
    Mam taki pomysł, bo piszesz, że masz chęci, ale z miejscem przechowywania jest gorzej, a więc dla swoich przyjaciół i rodziny i tych wszystkich, kogo lubisz, zamiast jakiś sklepowych prezentów obdarowuj wszystkich, swoimi wspaniałymi przetworami. Gwarantuję Ci, że wszyscy będą zachwyceni!!!

    pozdrawiam
    hiker

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hiker, i tak właśnie robię. Między innymi moje grzybki wędrują w Polskę do rodziny i znajomych. Warzywnych przetworów staram się robić po trochu, tak żeby jakoś je zmieścić i mieć na zimę :)

      Usuń
  5. ja mam baaardzo obszerną piwnicę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba brzmiało jak zaproszenie :)Ale takie pyszności, to szybko mogły by z tej piwnicy znikać ;) Ja mam dużą piwnicę, ale tak wilgotna, że nie mogę nic w niej trzymać :( Niestety przetwory muszę trzymać w domu, gdzie mam mało miejsca...też muszę robić po troszku, więc znam ten ból. Najgorzej jest zimą, jak po troszku wszystko się kończy a nie ma z czego dorobić :p Pozdrawiam

      Usuń
  6. Witam, super przepisy juz pare wybrałam :). Poszukuję ogórków konserwowych a chyba nie widzę. Pozdrawiam
    Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anno, rzeczywiście nie ma takiego przepisu na blogu, ale mam nadzieję, że wkrótce się pojawi :)

      Usuń
    2. Czekam z niecierpliwością :) w takim razie robię spis na inne :)
      u mnie do robienia jeszcze szczaw w słoiki.
      Na chwilę obecną właśnie zakończyłam walkę z dżemami truskawkowymi pilnując, bo mi dzieci z garnka wyjadały :D
      Anna

      Usuń
  7. Przepraszam ze wyrażenie, ale szczena mi opadła na widok tylu przepisów. O połowie nawet nie słyszałam. Nie robiłam nigdy niczego, ale w tym roku postanowiłam, że zimą będziemy z rodzinką zajadać własne przetwory i na pewno skorzystam z Pani przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będzie mi miło a w razie jakichś niejasności czy pytań pisz śmiało, chętnie pomogę :)

      Usuń
  8. Oj to ja ten dżem z czarnej porzeczki poproszę szybko :) w środę odbieram zamówione porzeczki to skorzystam.
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  9. Dostałam wiadereczko wiśni ,Oczywiście do Smacznej Pyzy zaglądam ,a tu nie ma nic !Czy nie lubisz konfitur wiśniowych? Anna od pączków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do pączków to różane albo śliwkowe wolę, z tym że te pierwsze kupne bo nie mam miejsca na pozysk róży, niestety.... Ja nie mam spiżarni więc nie wszystko jestem w stanie upchać i stąd nie przerabiam tego co bym chciała. Ale wiśnie dopiero się u nas zaczęły więc pewnie coś jednak z nich przygotuję - niestety, dzisiaj musisz poszukać rady gdzie indziej i bardzo mi przykro z tego powodu

      Usuń
  10. Czyta sie przepysznie. Juz zapisalam kilka Twoich przepisow i mam nadzieję ze zdarze jeszcze je w tym roku popełnić:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem pod wielkim wrażeniem! I wspomnienia mnie naszły bo różne przetwory robiłam za dziecka z moją świętej pamięci już Babcią. Teraz sama coś próbuję robić, a tu znalazłam wiele inspiracji bardzo DZIĘKUJĘ! A wpadłam przez przypadek poszukując jakiś prostych przepisów, które mogłabym zrobić na zajęciach z moimi przedszkolakami może Panic coś polecić??

    OdpowiedzUsuń
  12. Najlepszy przepis na sałatkę szwedzką! Dziękuje bardzo wyszła prze pysznie:) W przyszłym roku na pewno wypróbuje przepisy na dżemy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak się zastanawiam gdzie trzymasz te wszystkie słoiki . Zastanawiam się właśnie nad urządzeniem sobie mini spiżarni w jakiejś szafie np. wnękowej i szukam inspiracji.

    OdpowiedzUsuń
  14. podaje sprawdzony przepis na ogorki konserwowe: do sloika wkladamy ogorki i chrzan ,czosnek, gorczyce ,koper,listek laurowy,3 ziarka ziela i pieprzu w ziarnkachi zalewamy goraca zalewa.Zalewa:0,5 l octu 10% i 1,5 l wody zagotowujemy z 9 lyzeczkami cukru i 6 lyzeczkami soli,jesli ktos lubi slodsze moze dac wiecej cukru ja daje 10 ale nie sa za slodkie.Potem pasteryzuje 15 min i stawiam do gory nogami az ostygna.Kazdemu smakuja moje ogorki polecam

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja mieszkam rowniez w bloku wszystko przechowuje w piwnicy, ledwie co sie wszystko miesci,troche przechowuje w szafie robionej na zamowienie wiec sa stabilne polki mam kilka typowo na przetwory:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kiszonki ekstra

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...