No i oczywiście ogórki - zimą własne kiszeniaki są jak znalazł do kanapek czy na zupę. Poza tym robię trochę dżemów, jakiś chutnej, kilka słoików sałatki gdyby zabrakło świeżych warzyw w domu, pomidory do sosu czy zupy - niżej znajdziecie zbiór tego co już przerobiłam i mogę polecić :) Niedużo, ale zawsze coś i zimą bardzo się takie słoiczki przydają.
TUTAJ możecie przeczytać jak przygotować słoiki zanim umieścicie w nich swoje przetwory
Kiszone warzywa i owoce
Bób kiszony w solance
Dynia kiszona z brokułami
Dynia kiszona, tarta, z sezamem
Fasolka szparagowa kiszona (obgotowana)
Botwina z rzodkiewkami kiszona/fermentowana w maślance
Marchewka kiszona
Seler tarty kiszony
Kalafior kiszony
Kalafior kiszony na różowo
Kalerosse kiszona
Kapusta kiszona w słoikach
Młoda kapusta kiszona w dużych kawałkach, w solance z miodem
Młoda kapusta kiszona, szatkowana, z marchewką i koperkiem
Kapusta kiszona z ananasem i kurkumą
Kapusta kiszona w strąkach papryki
Kapusta kiszona z żurawiną i majerankiem
Kapusta kiszona z burakami i zieleniną
Ogórki małosolne - najlepsze
Ogórki kiszone na zimę
Pomidory kiszone
Jabłka papierówki kiszone w solance z miodem
Śliwki węgierki kiszone w solance z korzennymi przyprawami
Sosy i przetwory na zupę
Domowy ketchup pomidorowy
Domowy ketchup bananowy, pikantny
Domowa lutenica
Ogórki tarte, kiszone, na zupę
Botwinka na zimę
Szczaw siekany na zimę
Pomidory siekane
Fasolka szparagowa w pomidorach
MARYNATY
Najlepsze ogórki konserwowe, w słodko-kwaśnej marynacie
Gruszki w occie
Marchewkowe sprężynki marynowane
Pikle warzywne
Papryka marynowana, słodko kwaśna
Śliwki w occie
Kapary po polsku - marynowane nasiona nasturcji
Kapary po polsku - marynowane owoce lipy
Sałatki z dodatkiem octu
Zimowa sałatka z białej kapusty
Sałatka z cukinii z czosnkiem, chili i koperkiem
Sałatka z cukinii i czerwonych warzyw
Sałatka z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkiem
Buraczki z papryką
Sałatka szwedzka
Konfitura z całych pomarańczy
Konfitura ucierana z płatków róży
Konfitura z czerwonych pomarańczy
Powidła z pijanych mirabelek
Dżem z czerwonych mirabelek
Powidła z czerwonych mirabelek
Powidła śliwkowe , tradycyjne
Powidła śliwkowo-pomarańczowe
Powidła śliwkowo-jabłkowe w rumem i cynamonem
Powidła węgierkowo-gruszkowe z przyprawami
Masło jabłkowe
Dżem z papierówek i nektarynek
Dżem morelowy z migdałami
Dżem wiśniowy na soku jabłkowym
Dżem brzoskwiniowo jabłkowy z cytryną i cynamonem
Domowy dżem z czarnej porzeczki
Galaretka z czerwonej porzeczki z ananasem
Galaretka z czarnej porzeczki
Galaretka z papierówek
Frużelina wiśniowa z wanilią
Dżem marchewkowy z cytryną i limoncello
Dżem z ananasa i kiwi
Frużelina sado - laso
Dżem czereśniowo-cukiniowy
Dżem z dzikich jabłek i czeremchy
Dżem jagodowo-jabłkowy
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z miętą
Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu
Dżem truskawkowo czereśniowy z migdałami
Dżem truskawkowy z jagodami goji
Dżem truskawkowo-ananasowy z bazylią
Marmolada z pigwy
Galaretka z pigwy
Dżem jabłkowo-dyniowy
Konfitura z arbuza
Dżem z kaliny, z cynamonem i pomarańczą
Kompoty i owoce w syropie
Kompot śliwkowy z renklod i czerwonych mirabelek
Śliwki w syropie
Wiśnie w syropie
Brzoskwinie w syropie
Morele z nalewki w syropie
Przetwory z grzybów
Borowiki w marynacie miodowej
Rydze w occie winnym z miodem
Miodówki marynowane w occie jabłkowym
Kołpaki marynowane po podlasku
Żołciak marynowany w zalewie miodowo-korzennej
Pasta z kurek i moreli
Pasta z grzybów leśnych
Grzyby duszone, pasteryzowane
Kanie smażone, w zalewie octowej
Kanie smażone, w zalewie pomidorowej z warzywami
Seler ze szmaciakiem w lekkiej marynacie
Grzyby marynowane według Pyzy
Kurki marynowane
Kurki kiszone
Rydze kiszone z cebulą
Kołpaki kiszone z czosnkiem
Sałatka z opieniek
Sałatka/leczo z kołpaków
Miodówki (bagniaki) po cygańsku
Sałatka z uszaków bzowych z warzywami
Uszaki kiszone w papryką i imbirem
Gąsówki w marynacie
Proszek grzybowy - mączka grzybowa
Grzyby suszone - jak suszyć grzyby?
OWOCE DO MIĘS
Morele marynowane do mięs i wędlin
Czereśnie marynowane
Borówka brusznica do mięs
Żurawina do mięs i serów
Chutnej z jarzębiny
Konfitura żurawinowo-gruszkowa do mięs i serów
Konfitura z jarzębiny
Chutnej z mirabelek
Inne
Zakwas żytni na chleb
Zakwas żytni na żurek
Zakwas pszenny na barszcz biały
Kiszony barszcz czerwony
Domowa konserwa wieprzowa z galaretką
Klopsiki mięsno grzybowe w marynacie octowej
Domowy smalec z grzybami
Cytryny z syropie rumowym - do herbaty i deserów
Domowa nutella - krem orzechowo czekoladowy
Tahini - pasta sezamowa
Papryczki w oliwie, z fetą i ziołami
Pomidory suszone z ziołami, w oleju
Marcepan domowej roboty
Skórka pomarańczowa do ciast i deserów
Domowa przyprawa korzenna do pierników i nie tylko
Domowy ekstrakt waniliowy
Ekstrakty cytrusowe - cytrynowy i pomarańczowy
Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
Jabłka na szarlotkę i skórki na herbatkę
Jabłka suszone
Ivan czaj. Herbatka z wierzbówki kiprzycy
Domowa przyprawa warzywna typu vegeta
Przyprawa grzybowo-jarzynowa do zup i sosów
Cebulka prażona
Cukier fiołkowy
Fiołki w cukrze
Syrop z pędów sosnowych - jak zrobić syrop sosnowy?
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Syrop z kwiatów lipy
Syrop z płatków róży
Syrop z mięty - wkrótce!
Napój bławatkowy fermentowany. Winko chabrowe
Ocet jabłkowy
Ocet malinowy
Nalewki i likiery
Nalewka grzybowa na kurkach. Kurkówka
Nalewka podlaska z czeremchy, pigwowca i winogron
Żenicha - nalewka z dzikiej róży z ziołami
Nalewka z aronii i jabłek
Nalewka truskawkowa z kwiatami czarnego bzu
Nalewka jabłkowa, korzenna
Nalewka malinowa. Malinówka
Nalewka malinowo-lipowa. Malinówka z kwiatem lipy
Nalewka morelowa. Morelówka
Nalewka truskawkowa
Likier z owoców czarnego bzu
Nalewka z pigwowca
Spirytus czterech korzeni
Nalewka z żółtych mirabelek
Nalewka z czerwonych mirabelek z imbirem
Nalewka na pędach sosnowych. Sosnówka
Nalewka ananasowa. Ananasówka
Nalewka z kwiatów bzu czarnego
Nalewka z kwiatów lipy. Lipówka
Rumtopf - nalewka rumowo owocowa
Nalewka ze śliwek węgierek. Śliwkówka
Nalewka z owoców dzikiej róży. Różanka
Nalewka z owoców śliwy tarniny. Tarninówka
Nalewka z owoców głogu. Głogówka
Nalewka pomarańczowo-kawowa
Nalewka cytrusowa
Advokat. Domowy likier jajeczny
Likier krówkowy - Szalony cielaczek
Kukułczanka
Likier czekoladowo-piernikowy
Ciąg dalszy nastąpi...
Robi wrazenie, uff...., jak u mojej mamy. Robienie przetworow, boza tym ze pozniej jak znalazl, ma w sobie cos magicznego, tworzy atmosfere domu.
OdpowiedzUsuńto prawda, ale niestety mieszkając w bloku mam bardzo mało miejsca na przechowywanie skarbów a to baaaaardzo ogranicza moje działania w ich przygotowywaniu . . .
UsuńA może Pyzo jakiś sklep internetowy byś uruchomiła? :)
OdpowiedzUsuńNiektóre z przepisów są zaskakujące dla mnie i z chęcią bym najpierw spróbowała zanim przejdę do działania.
hahahaha :D muszę pomyśleć :)
UsuńWitam serdecznie. Wpadłam zupełnie przypadkowo na Pani blog, chociaż musiałam już gdzieś widzieć Pani twarz. Może do kogoś podobna. Ale do rzeczy. Proszę Panią, w miarę możliwości, o podanie przepisu na sok pomidorowy, nie przecier tylko sok. Mój mąż ma dietę woreczkową i ma zalecony picie soku pomidorowego. Mam pomidory, a nie wiem jak go zrobić. Z góry dziękuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
nigdy soku z pomidorów nie wyciskałam - zawsze pakuję je w słoiki tylko krojąc a kiedyś właśnie przecierałam i tak wekowałam. Przepraszam, ale nie pomogę, niestety.
UsuńDziękuję, będę szukała gdzie indziej.
UsuńJuż wiem! To w Kuchni TV gotowała Pani kluseczki w różne wzorki.
Pozdrawiam serdecznie.
zgadza się, byłam tam :) a co do soku - nie chcę się wymądrzać na temat, którego nie znam - popytam jednak po znajomych może ktoś coś poradzi :)
UsuńPewnie już Pani zyskała odpowiedź, jak robić sok pomidorowy, ale może komuś się przyda. Ja robię w ten sposób: przeciskam przez specjalną maszynkę do przecierania pomidorów (można takie kupić za naprawdę niewielkie pieniądze na internecie), wlewam do słoików, pasteryzuję około 20 minut, dokręcam, ustawiam do góry dnem do wystygnięcia. I gotowe.
Usuńdziękuję za pomoc :)
UsuńHello!
OdpowiedzUsuńWitam Pyzo - czapką do ziemi, tak po polsku za Twoje przepisy i sposób ich przedstawiania, wyczuwa się w nich dużo szczerego serca - GRATULACJE!!!
Mam taki pomysł, bo piszesz, że masz chęci, ale z miejscem przechowywania jest gorzej, a więc dla swoich przyjaciół i rodziny i tych wszystkich, kogo lubisz, zamiast jakiś sklepowych prezentów obdarowuj wszystkich, swoimi wspaniałymi przetworami. Gwarantuję Ci, że wszyscy będą zachwyceni!!!
pozdrawiam
hiker
Hiker, i tak właśnie robię. Między innymi moje grzybki wędrują w Polskę do rodziny i znajomych. Warzywnych przetworów staram się robić po trochu, tak żeby jakoś je zmieścić i mieć na zimę :)
Usuńja mam baaardzo obszerną piwnicę :)
OdpowiedzUsuńpozazdrościć :)
UsuńTo chyba brzmiało jak zaproszenie :)Ale takie pyszności, to szybko mogły by z tej piwnicy znikać ;) Ja mam dużą piwnicę, ale tak wilgotna, że nie mogę nic w niej trzymać :( Niestety przetwory muszę trzymać w domu, gdzie mam mało miejsca...też muszę robić po troszku, więc znam ten ból. Najgorzej jest zimą, jak po troszku wszystko się kończy a nie ma z czego dorobić :p Pozdrawiam
UsuńWitam, super przepisy juz pare wybrałam :). Poszukuję ogórków konserwowych a chyba nie widzę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAnna
Anno, rzeczywiście nie ma takiego przepisu na blogu, ale mam nadzieję, że wkrótce się pojawi :)
UsuńCzekam z niecierpliwością :) w takim razie robię spis na inne :)
Usuńu mnie do robienia jeszcze szczaw w słoiki.
Na chwilę obecną właśnie zakończyłam walkę z dżemami truskawkowymi pilnując, bo mi dzieci z garnka wyjadały :D
Anna
Przepraszam ze wyrażenie, ale szczena mi opadła na widok tylu przepisów. O połowie nawet nie słyszałam. Nie robiłam nigdy niczego, ale w tym roku postanowiłam, że zimą będziemy z rodzinką zajadać własne przetwory i na pewno skorzystam z Pani przepisów :)
OdpowiedzUsuńbędzie mi miło a w razie jakichś niejasności czy pytań pisz śmiało, chętnie pomogę :)
UsuńOj to ja ten dżem z czarnej porzeczki poproszę szybko :) w środę odbieram zamówione porzeczki to skorzystam.
OdpowiedzUsuńAnia
Aniu, szykuję ten wpis na jutro :)
UsuńDostałam wiadereczko wiśni ,Oczywiście do Smacznej Pyzy zaglądam ,a tu nie ma nic !Czy nie lubisz konfitur wiśniowych? Anna od pączków
OdpowiedzUsuńdo pączków to różane albo śliwkowe wolę, z tym że te pierwsze kupne bo nie mam miejsca na pozysk róży, niestety.... Ja nie mam spiżarni więc nie wszystko jestem w stanie upchać i stąd nie przerabiam tego co bym chciała. Ale wiśnie dopiero się u nas zaczęły więc pewnie coś jednak z nich przygotuję - niestety, dzisiaj musisz poszukać rady gdzie indziej i bardzo mi przykro z tego powodu
UsuńCzyta sie przepysznie. Juz zapisalam kilka Twoich przepisow i mam nadzieję ze zdarze jeszcze je w tym roku popełnić:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJestem pod wielkim wrażeniem! I wspomnienia mnie naszły bo różne przetwory robiłam za dziecka z moją świętej pamięci już Babcią. Teraz sama coś próbuję robić, a tu znalazłam wiele inspiracji bardzo DZIĘKUJĘ! A wpadłam przez przypadek poszukując jakiś prostych przepisów, które mogłabym zrobić na zajęciach z moimi przedszkolakami może Panic coś polecić??
OdpowiedzUsuńNajlepszy przepis na sałatkę szwedzką! Dziękuje bardzo wyszła prze pysznie:) W przyszłym roku na pewno wypróbuje przepisy na dżemy :)
OdpowiedzUsuńTak się zastanawiam gdzie trzymasz te wszystkie słoiki . Zastanawiam się właśnie nad urządzeniem sobie mini spiżarni w jakiejś szafie np. wnękowej i szukam inspiracji.
OdpowiedzUsuńpodaje sprawdzony przepis na ogorki konserwowe: do sloika wkladamy ogorki i chrzan ,czosnek, gorczyce ,koper,listek laurowy,3 ziarka ziela i pieprzu w ziarnkachi zalewamy goraca zalewa.Zalewa:0,5 l octu 10% i 1,5 l wody zagotowujemy z 9 lyzeczkami cukru i 6 lyzeczkami soli,jesli ktos lubi slodsze moze dac wiecej cukru ja daje 10 ale nie sa za slodkie.Potem pasteryzuje 15 min i stawiam do gory nogami az ostygna.Kazdemu smakuja moje ogorki polecam
OdpowiedzUsuńJa mieszkam rowniez w bloku wszystko przechowuje w piwnicy, ledwie co sie wszystko miesci,troche przechowuje w szafie robionej na zamowienie wiec sa stabilne polki mam kilka typowo na przetwory:-)
OdpowiedzUsuńKiszonki ekstra
OdpowiedzUsuńJak to wspaniale, że przypadkiem wpadłam na tą stronę szukając przepisu na szynkę gotowaną a tutaj takie wspaniałe przepisy. Bardzo dziękuję.Będę korzystała. Pozdrawiam Serdecznie MARIA
OdpowiedzUsuńbardzo miło Cię gościć w moich skromnych progach :)
Usuń