Domowe przetwory. Sałatka z cukinii i kolorowych warzyw
Trochę lata znowu zamknęłam w słoikach żeby zimą mieć po co sięgnąć. Zwykle do obiadu przygotowuję świeże warzywa w różnej postaci, ale lubię mieć też jakieś sałatki bo przecież nie zawsze mam czas na długie stanie w kuchni.
Nie robię ich dużo, zaledwie po kilka słoików, bo przecież wolimy surówki z warzyw korzeniowych albo sałaty, albo po prostu zwykłe ogórki kiszone do obiadu.
W planach mam jeszcze 2 może 3 rodzaje jakiejś warzywnej mieszanki i na tym koniec. Muszę zrobić jeszcze swoje ulubione buraczki z papryką a spiżarnię mam naprawdę małą.
Sałatka na zimę - z cukinii i kolorowych warzyw
czas przygotowania: ok. 30 minut + czas maceracji + czas pasteryzacji
składniki:
Jak zrobić sałatkę z cukinii i kolorowych warzyw?
Wszystkie warzywa dokładnie umyłam i osączyłam. Marchewkę oskrobałam, z cukinii odcięłam końcówki, z papryk usunęłam gniazda nasienne, cebule i ząbki czosnku obrałam a z łodyżek natki pietruszki oderwałam same listki.
Warzywa rozdrobniłam. Cukinie i marchewki pokroiłam w bardzo cienkie plasterki - zrobiłam to na szatkownicy. Cebule pokroiłam w cienkie pół plasterki, czosnek w cieniutkie plasterki a paprykę w paski. Natkę grubo posiekałam.
Lubisz czerwoną kapustę? Można z niej zrobić pyszną sałatkę z kukurydzą!
Warzywa wymieszałam w misce. Posypałam solą i ponownie dobrze wymieszałam. Miskę przykryłam i odstawiłam na ok. godzinę. Po tym czasie dodałam wodę z rozpuszczonym w niej cukrem, ocet jabłkowy, oliwę, gorczycę i pieprz ziołowy. Ponownie wszystko wymieszałam i zostawiłam jeszcze na 30 minut.
Następnie sałatkę nakładałam, lekko ugniatając, do wyparzonych słoików, uzupełniając zawartość wytworzonym sokiem. Słoiki napełniłam do mniej więcej 3/4 wysokości. Zamknęłam zakrętkami. Wstawiłam do dużego garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlałam zimną wodę, tyle żeby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzowałam 20 minut licząc od momentu zagotowania wody w garnku, ale kiedy tylko zawrzała przykręciłam gaz żeby woda jedynie leciuteńko mrugała.
Po upływie 20 minut pasteryzacji wyjęłam ostrożnie słoiki, sprawdziłam czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawiłam do wystudzenia stawiając je do góry dnem.
Z podanej ilości składników wyszło mi 5 słoików sałatki poj. 0,7 l
Jeśli wolicie bardziej pikantne sałatki możecie do tej mieszanki dodać pokrojony drobno strączek ostrej papryczki.
Nie robię ich dużo, zaledwie po kilka słoików, bo przecież wolimy surówki z warzyw korzeniowych albo sałaty, albo po prostu zwykłe ogórki kiszone do obiadu.
W planach mam jeszcze 2 może 3 rodzaje jakiejś warzywnej mieszanki i na tym koniec. Muszę zrobić jeszcze swoje ulubione buraczki z papryką a spiżarnię mam naprawdę małą.
Sałatka na zimę - z cukinii i kolorowych warzyw
czas przygotowania: ok. 30 minut + czas maceracji + czas pasteryzacji
składniki:
- 1300 g zielonej cukinii - niedużej i szczupłej
- 400 g papryki - u mnie mniej więcej po połowie czerwonej i pomarańczowej
- 300 g cebuli - białej lub czerwonej
- 300 marchewki
- 4 duże ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 200 ml wody
- 250 ml octu jabłkowego
- 50 ml oliwy z chili albo oleju rzepakowego
- 4-5 płaskich łyżek soli kamiennej, niejodowanej
- 60 g cukru
- 2 czubate łyżeczki ziaren białej gorczycy
- 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego (bez soli)
- po 1 liściu laurowym na słoik
- po 2 kulki ziela angielskiego na słoik
Jak zrobić sałatkę z cukinii i kolorowych warzyw?
Wszystkie warzywa dokładnie umyłam i osączyłam. Marchewkę oskrobałam, z cukinii odcięłam końcówki, z papryk usunęłam gniazda nasienne, cebule i ząbki czosnku obrałam a z łodyżek natki pietruszki oderwałam same listki.
Warzywa rozdrobniłam. Cukinie i marchewki pokroiłam w bardzo cienkie plasterki - zrobiłam to na szatkownicy. Cebule pokroiłam w cienkie pół plasterki, czosnek w cieniutkie plasterki a paprykę w paski. Natkę grubo posiekałam.
Lubisz czerwoną kapustę? Można z niej zrobić pyszną sałatkę z kukurydzą!
Warzywa wymieszałam w misce. Posypałam solą i ponownie dobrze wymieszałam. Miskę przykryłam i odstawiłam na ok. godzinę. Po tym czasie dodałam wodę z rozpuszczonym w niej cukrem, ocet jabłkowy, oliwę, gorczycę i pieprz ziołowy. Ponownie wszystko wymieszałam i zostawiłam jeszcze na 30 minut.
Następnie sałatkę nakładałam, lekko ugniatając, do wyparzonych słoików, uzupełniając zawartość wytworzonym sokiem. Słoiki napełniłam do mniej więcej 3/4 wysokości. Zamknęłam zakrętkami. Wstawiłam do dużego garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlałam zimną wodę, tyle żeby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzowałam 20 minut licząc od momentu zagotowania wody w garnku, ale kiedy tylko zawrzała przykręciłam gaz żeby woda jedynie leciuteńko mrugała.
Po upływie 20 minut pasteryzacji wyjęłam ostrożnie słoiki, sprawdziłam czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawiłam do wystudzenia stawiając je do góry dnem.
Z podanej ilości składników wyszło mi 5 słoików sałatki poj. 0,7 l
Jeśli wolicie bardziej pikantne sałatki możecie do tej mieszanki dodać pokrojony drobno strączek ostrej papryczki.
Świetna na pewno skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńPuszna sałatka, podoba mi się ten pomysł na pyszną sałatkę☺
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i na pewno taka jest, więc też zrobię a co 😀pozdrawiam Marzena Haniszewska
OdpowiedzUsuńWygląda super smacznie i tak kolorowo, że aż żal byłoby przejść obok tego przepisu obojętnie :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam takiej sałatki :)
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńsałatka pysznie wygląda..;-) mam zamiar zrobić i mam pytanie- czy zamiast octu jabłkowego można dać zwykły-spirytusowy 10%?
można chociaż trochę inaczej będzie to smakowało - ocet spirytusowy 10% trzeba rozcieńczyć wodą, pół szkl. octu i pół szkl. wody
Usuńmam dwie komórki i dwie piwnice mogę przetwory robic i robic bez opamiętania
OdpowiedzUsuńCzy musi być koniecznie użyta sól kamienna niejodowana? Ja mam jakąś o obniżonej zawartości sodu z dodatkiem potasu. Mogę użyć takiej?
OdpowiedzUsuńponoć ze zwykłą przetwory są bardziej wytrzymałe i lepsze, ale niektórzy używają jodowanej i mówią, że nie ma różnicy więc dodaj taką jaką masz
UsuńBardzo dziękuję Pani za ten kolorowy przepis, wszystko akurat miałam pod ręką i wykonałam. Słoiczki właśnie się zagotowują Serdecznie pozdrawiam:)Basia
OdpowiedzUsuńSałatka jest bardzo smaczna. Zjedliśmy ją już w listopadzie. Na przyszły rok zrobię jej o wiele więcej.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, zrobiłem w tym roku. Tylko zrobiłem trochę więcej warzyw i zalewa w słoiku nie przykryła do końca warzyw, wystają lekko ponad 1cm, czy przez to sałatka się nie popsuje?
OdpowiedzUsuńJest zapasteryzowana więc nic złego nie powinno się z nią dziać
UsuńZrobiłem kilka słoików. Sałatka wygląda bardzo apetycznie. Dziękuję za przepis ;)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję że będzie smakowała
Usuń