Domowe przetwory. Sałatka z cukinii i kolorowych warzyw

Trochę lata znowu zamknęłam w słoikach żeby zimą mieć po co sięgnąć. Zwykle do obiadu przygotowuję świeże warzywa w różnej postaci, ale lubię mieć też jakieś sałatki bo przecież nie zawsze mam czas na długie stanie w kuchni. 

Nie robię ich dużo, zaledwie po kilka słoików, bo przecież wolimy surówki z warzyw korzeniowych albo sałaty, albo po prostu zwykłe ogórki kiszone do obiadu.

W planach mam jeszcze 2 może 3 rodzaje jakiejś warzywnej mieszanki i na tym koniec. Muszę zrobić jeszcze swoje ulubione buraczki z papryką a spiżarnię mam naprawdę małą.

sałatka na zimę , domowe przetwory , moja spiżarnia , sałatka obiadowa do słoików , zielona cukinia , czerwone warzywa
sałatka na zimę , domowe przetwory , moja spiżarnia , sałatka obiadowa do słoików , zielona cukinia , czerwone warzywa
Sałatka na zimę - z cukinii i kolorowych warzyw

czas przygotowania: ok. 30 minut + czas maceracji + czas pasteryzacji
składniki: 
  • 1300 g zielonej cukinii - niedużej i szczupłej
  • 400 g papryki - u mnie mniej więcej po połowie czerwonej i pomarańczowej
  • 300 g cebuli - białej lub czerwonej
  • 300 marchewki
  • 4 duże ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  •  
  • 200 ml wody
  • 250 ml octu jabłkowego
  • 50 ml oliwy z chili albo oleju rzepakowego
  • 4-5 płaskich łyżek soli kamiennej, niejodowanej
  • 60 g cukru 
  • 2 czubate łyżeczki ziaren białej gorczycy
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego (bez soli)
  • po 1 liściu laurowym na słoik
  • po 2 kulki ziela angielskiego na słoik

sałatka na zimę , domowe przetwory , moja spiżarnia , sałatka obiadowa do słoików , zielona cukinia , czerwone warzywa
sałatka na zimę , domowe przetwory , moja spiżarnia , sałatka obiadowa do słoików , zielona cukinia , czerwone warzywa
sałatka na zimę , domowe przetwory , moja spiżarnia , sałatka obiadowa do słoików , zielona cukinia , czerwone warzywa
sałatka na zimę , domowe przetwory , moja spiżarnia , sałatka obiadowa do słoików , zielona cukinia , czerwone warzywa

 Jak zrobić sałatkę z cukinii i kolorowych warzyw?

Wszystkie warzywa dokładnie umyłam i osączyłam. Marchewkę oskrobałam, z cukinii odcięłam końcówki, z papryk usunęłam gniazda nasienne, cebule i ząbki czosnku obrałam a z łodyżek natki pietruszki oderwałam same listki.

Warzywa rozdrobniłam. Cukinie i marchewki pokroiłam w bardzo cienkie plasterki - zrobiłam to na szatkownicy. Cebule pokroiłam w cienkie pół plasterki, czosnek w cieniutkie plasterki a paprykę w paski. Natkę grubo posiekałam.

Lubisz czerwoną kapustę? Można z niej zrobić pyszną sałatkę z kukurydzą!

Warzywa wymieszałam w misce. Posypałam solą i ponownie dobrze wymieszałam. Miskę przykryłam i odstawiłam na ok. godzinę. Po tym czasie dodałam wodę z rozpuszczonym w niej cukrem, ocet jabłkowy, oliwę, gorczycę i pieprz ziołowy. Ponownie wszystko wymieszałam i zostawiłam jeszcze na 30 minut.

Następnie sałatkę nakładałam, lekko ugniatając, do wyparzonych słoików, uzupełniając zawartość wytworzonym sokiem. Słoiki napełniłam do mniej więcej 3/4 wysokości. Zamknęłam zakrętkami. Wstawiłam do dużego garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlałam zimną wodę, tyle żeby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzowałam 20 minut licząc od momentu zagotowania wody w garnku, ale kiedy tylko zawrzała przykręciłam gaz żeby woda jedynie leciuteńko mrugała.

Po upływie 20 minut pasteryzacji wyjęłam ostrożnie słoiki, sprawdziłam czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawiłam do wystudzenia stawiając je do góry dnem.

Z podanej ilości składników wyszło mi 5 słoików sałatki poj. 0,7 l

Jeśli wolicie bardziej pikantne sałatki możecie do tej mieszanki dodać pokrojony drobno strączek ostrej papryczki.

16 komentarzy:

  1. Świetna na pewno skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Puszna sałatka, podoba mi się ten pomysł na pyszną sałatkę☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie i na pewno taka jest, więc też zrobię a co 😀pozdrawiam Marzena Haniszewska

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super smacznie i tak kolorowo, że aż żal byłoby przejść obok tego przepisu obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam!
    sałatka pysznie wygląda..;-) mam zamiar zrobić i mam pytanie- czy zamiast octu jabłkowego można dać zwykły-spirytusowy 10%?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można chociaż trochę inaczej będzie to smakowało - ocet spirytusowy 10% trzeba rozcieńczyć wodą, pół szkl. octu i pół szkl. wody

      Usuń
  6. mam dwie komórki i dwie piwnice mogę przetwory robic i robic bez opamiętania

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy musi być koniecznie użyta sól kamienna niejodowana? Ja mam jakąś o obniżonej zawartości sodu z dodatkiem potasu. Mogę użyć takiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ponoć ze zwykłą przetwory są bardziej wytrzymałe i lepsze, ale niektórzy używają jodowanej i mówią, że nie ma różnicy więc dodaj taką jaką masz

      Usuń
  8. Bardzo dziękuję Pani za ten kolorowy przepis, wszystko akurat miałam pod ręką i wykonałam. Słoiczki właśnie się zagotowują Serdecznie pozdrawiam:)Basia

    OdpowiedzUsuń
  9. Sałatka jest bardzo smaczna. Zjedliśmy ją już w listopadzie. Na przyszły rok zrobię jej o wiele więcej.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za przepis, zrobiłem w tym roku. Tylko zrobiłem trochę więcej warzyw i zalewa w słoiku nie przykryła do końca warzyw, wystają lekko ponad 1cm, czy przez to sałatka się nie popsuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest zapasteryzowana więc nic złego nie powinno się z nią dziać

      Usuń
  11. Zrobiłem kilka słoików. Sałatka wygląda bardzo apetycznie. Dziękuję za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger