Koktajl z owoców tropikalnych z ostropestem
Może macie ochotę na słoneczny, pełen witamin koktajl owocowy z ostropestem? Samo zdrowie w szklance! To nic, że lato zbliża się do końca. To nic, że afrykańskie upały minęły. To nawet dobrze bo ja wcale ich nie lubię. A do tego ta susza, która spowodowała, że nie było nawet po co wchodzić do lasu. Kiedy zrobicie sobie taki koktajl od razu słońce zaświeci dla Was mocniej i przypomni wakacyjne, piękne przygody. Spróbujcie koniecznie!
Owoców w sklepach i na targach dużo, nie tylko tych krajowych, ale też bardziej egzotycznych. I takie właśnie tropikalne pyszności trafiły tym razem do mojego koktajlu.
Ostropest możecie dodawać do ciasta na bułeczki - będą nie tylko smaczne, ale też jeszcze zdrowsze!
Koktajl pomarańczowo-ananasowy z mango i ostropestem
czas przygotowania: 10 minut
składniki na 4 porcje:
Jak zrobić koktajl z owoców egzotycznych z ostropestem?
Ananasa i mango umyłam, obrałam a miąższ pokroiłam na mniejsze kawałki. Z cytrusów wycisnęłam sok - nie przecedzałam go bo kawałki miąższu mile widziane. Do dzbanka wlałam sok z pomarańczy i cytryny, dodałam kawałki owoców, dosypałam ostropest. Całość zmiksowałam na gładki koktajl. Gdyby był za słodki można dodać więcej soku z cytryny, gdyby wyszedł za kwaśny dodajcie więcej mango i ananasa albo odrobinę miodu. Możecie też rozcieńczyć go większą ilością soku pomarańczowego albo zimną wodą bo jest dość gęsty.
Koktajl podałam z kostkami lodu bo dzień było gorący i mieliśmy ochotę na coś zimnego do picia.
Owoców w sklepach i na targach dużo, nie tylko tych krajowych, ale też bardziej egzotycznych. I takie właśnie tropikalne pyszności trafiły tym razem do mojego koktajlu.
Ostropest możecie dodawać do ciasta na bułeczki - będą nie tylko smaczne, ale też jeszcze zdrowsze!
Koktajl pomarańczowo-ananasowy z mango i ostropestem
czas przygotowania: 10 minut
składniki na 4 porcje:
- 200 g miąższu ananasa
- 150 g miąższu mango
- 2 duże pomarańcza
- 1 cytryna
- 4 łyżeczki ostropestu mielonego Sante
- kostki lodu
Jak zrobić koktajl z owoców egzotycznych z ostropestem?
Ananasa i mango umyłam, obrałam a miąższ pokroiłam na mniejsze kawałki. Z cytrusów wycisnęłam sok - nie przecedzałam go bo kawałki miąższu mile widziane. Do dzbanka wlałam sok z pomarańczy i cytryny, dodałam kawałki owoców, dosypałam ostropest. Całość zmiksowałam na gładki koktajl. Gdyby był za słodki można dodać więcej soku z cytryny, gdyby wyszedł za kwaśny dodajcie więcej mango i ananasa albo odrobinę miodu. Możecie też rozcieńczyć go większą ilością soku pomarańczowego albo zimną wodą bo jest dość gęsty.
Koktajl podałam z kostkami lodu bo dzień było gorący i mieliśmy ochotę na coś zimnego do picia.
U Pani zdecydowane tropiki. Czyżby tym koktajlem przedłużała Pani wspomniane afrykańskie upały? Zdrowie w szklance? Bardzo ładnie ujęte. Piękny kolor i konsystencja. Nad smakiem nawet nie muszę się zastanawiać :)
OdpowiedzUsuń