wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

czwartek, 30 lipca 2015

Bułeczki pszenne z ostropestem i orzechami

Domowe bułeczki, odsłona kolejna i już nie wiem która. Czasami piekę je spontanicznie dodając coś co mam pod ręką i dopasowując ilości składników do aktualnych zasobów pojemników z mąką czy czymś innym. 

Do dzisiejszych bułek dodałam zmielone ziarna ostropestu plamistego - rośliny o niezwykłych właściwościach leczniczych znanych już w starożytności. Dodatek ostropestu nie spowodował znacznej zmiany smaku bułek bo sam w sobie nie ma specjalnie wyraźnego smaku. Zmienił jednak kolor ciasta na ciemniejszy. Bułeczki smakowały zarówno ze słodkim dżemem jak i wędliną lub serem. 

bułki pszenne , śniadanie , moje wypieki , domowa piekarnia , ostropest plamisty
 

   Co to jest ostropest plamisty? Ostropest plamisty to roślina podobna do pospolitego ostu, pochodząca z południowej i południowo wschodniej Europy. Występowała także z Afryce Północnej a także Azji Zachodniej i sporadycznie w Azji Środkowej. Z czasem rozprzestrzeniła się na inne rejony świata i kontynenty. Ostropest jest rośliną jednoroczną, dorasta do 2 m wysokości. Jest uprawiany na potrzeby przemysłu farmaceutycznego, ale można też spotkać jego zdziczałe formy z ogrodach i na nieużytkach. Kwitnie w lipcu i sierpniu. 

Lecznicze działanie ostropestu plamistego było znane już z starożytności. Wzmianki o nim pojawiają się już kilka wieków przed naszą erą a także w Średniowieczu kiedy to nadano mu rangę jednej z najważniejszych roślin leczniczych. Surowcem lekarskim są malutkie owoce, nasiona, zwane niełupkami, pozyskiwane w sierpniu i wrześniu z kielichów kwiatowych, suszone a następnie łuskane.

Ostropest zawiera wiele cennych składników, z których najważniejsza chyba jest sylimaryna będąca silnym przeciwutleniaczem. Ma działanie  przeciwzapalne, odtruwające i wspomagające regenerację wątroby. Chroni wątrobę przed wchłanianiem toksyn, także z powodu przyjmowania wielu leków, ale działanie niektórych może osłabiać. Działa też przeciwkrwotocznie i przeciwzakrzepowo wzmacniając ścianki naczyń krwionośnych Wspomaga wydzielanie soków żołądkowych poprawiając trawienie. Ostropest stosuje się leczniczo przy chorobach wątroby, jej marskości czy stłuszczeniu, oraz chorobach dróg żółciowych - kamicy, żółtaczce i nowotworach. Stosowany jest w terapiach poalkoholowych i zatruciach m.in. muchomorem stromotnikowym. Profilaktycznie podaje się preparaty z ostropestem osobom pracującym w zakładach chemicznych, narażonym na promieniowanie i wdychanie oparów substancji chemicznych. Ostropest, a właściwie olej z niego, działa kojąco na skórę zmniejszając zaczerwienienia, nawilżając, rozjaśniając ją i wpływając korzystnie na szybszą regenerację.

  Jak stosować ostropest? Z nasion ostropestu przyrządza się wiele leków do nabycia w aptekach. Jest także składnikiem wielu kosmetyków - kremów, szamponów czy odżywek do włosów. Do kupienia są też po prostu same nasiona, całe lub zmielone, a także olej z ostropestu. W domowych warunkach z nasion można robić nalewki, odwary lub zjadać dodając do różnych potraw, najlepiej w postaci zmielonej. Spożycie nie powinno przekraczać dziennej dawki w postaci 2 łyżeczek mielonych nasion. Nadmiar może powodować lekkie działanie przeczyszczające. Osoby stosujące ostropest mówią, że może wpływać na nadwrażliwość skóry na światło słoneczne i jej miejscowe przebarwianie. Jadalne są też młode, dolne liście ostropestu, które można wykorzystać do sałatek.  

Nie znalazłam żadnych informacji o jakichkolwiek toksycznych właściwościach ostropestu, ale większość lekarzy nie zaleca podawania go dzieciom poniżej 12stego roku życia a także kobietom w ciąży i czasie karmienia. Pojawiają się jednak doniesienia, że jego przyjmowanie poprawia laktację u kobiet karmiących

Domowe bułki pszenne z ostropestem i orzechami włoskimi

czas przygotowania: 20 minut + czas wyrastania ciasta + 25 min. pieczenia
składniki  na 10 bułek:
  • ZACZYN - 25 g świeżych drożdży
  • 15 g cukru
  • 60 g mąki pszennej t. 550
  • 230 ml wody

  • CIASTO WŁAŚCIWE - cały zaczyn
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 190 g mąki pszennej t. 550
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 25 g mielonego ostropestu Sante
  • 40 g łuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 średnie jajko
  •  
  • dodatkowo - 2 łyżeczki oleju do posmarowania rąk przy formowaniu

bułki pszenne , śniadanie , moje wypieki , domowa piekarnia , ostropest plamisty
bułki pszenne , śniadanie , moje wypieki , domowa piekarnia , ostropest plamisty
bułki pszenne , śniadanie , moje wypieki , domowa piekarnia , ostropest plamisty
bułki pszenne , śniadanie , moje wypieki , domowa piekarnia , ostropest plamisty
bułki pszenne , śniadanie , moje wypieki , domowa piekarnia , ostropest plamisty
bułki pszenne , śniadanie , moje wypieki , domowa piekarnia , ostropest plamisty

Jak zrobić bułki pszenne z ostropestem i orzechami?

ZACZYN - do naczynia wkruszyłam drożdże. Dodałam cukier, mąkę i ledwo letnia wodę. Rozmieszałam dokładnie i odstawiłam na 15 minut.

CIASTO WŁAŚCIWE - do miski wsypałam obie mąki, zmielony ostropest, sól i posiekane orzechy. Dodałam jajko, olej i cały spieniony zaczyn. Zarobiłam ciasto i wyrabiałam je przez kilka, kilkanaście minut. Było dość lepkie i gliniaste. Przykryłam miskę z ciastem i odstawiłam żeby wyrosło. W półtorej godziny podwoiło swoją objętość. Odgazowałam je lekko zagniatając. Rękami posmarowanymi olejem nabierałam niewielkie porcje ciasta i formowałam je w kulki podwijając brzegi pod spód. Tak uformowane ułożyłam dość luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam lekko wilgotną ściereczką i zostawiłam na 30-40 minut żeby się napuszyły. Bardzo ostrym noże nacięłam każdą bułeczkę na środku.

Blachę w wyrośniętymi bułkami wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam je 25 minut. Ostudziłam na kratce.

bułki pszenne , śniadanie , moje wypieki , domowa piekarnia , ostropest plamisty


1 komentarz:

  1. Świetne bułeczki, muszę wypróbowac Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...