Grzyby gatunkami. Borowik górski
Borowik górski Boletus subappediculatus, przedstawiciel borowików, który rośnie tylko w rejonach podgórskich i górskich. Jest niezbyt częsty a być może po prostu mało znany i niewiele osób go zbiera. Ja spotkałam się z nim na Orawie. Surowy prawie nie pachnie, ale za to po ususzeniu jest bardzo aromatyczny więc później nadaje daniom pięknego zapachu.
Borowiki to chyba najbardziej cenione i chętnie zbierane grzyby. Nie bez przyczyny borowika szlachetnego nazywa się królem grzybów. Borowik górski na pewno jest równie cennym znaleziskiem więc szukajcie go w lasach świerkowych i jodłowych.
W wielu starszych atlasach borowik górski jest opisywany jako tylko odmiana borowika żółtobrązowego (przeczepkowego).
Jak wygląda borowik górski?
Kapelusz borowika górskiego dorasta do 13 cm średnicy. Za młodu półkulisty, później łukowaty a w końcu poduchowaty, wrośnięto włóknisty. Brzeg u młodych osobników podwinięty, później ostry, nieco nieregularny. Kapelusz jest koloru żółtobrązowego, płowobrązowego, co czerwonobrązowego w późniejszym stadium.
Rurki u młodych owocników jasno żółte, potem cytrynowożółte, z wiekiem oliwkowozielonożółte. Nie zmieniają barwy, ale przy przecięciu mają brązowy odcień. Pory nie zmieniają koloru po uciśnięciu.
Trzon dorasta do 12 cm wysokości i 4 cm grubości. U młodych borowiczków jajowaty, beczułkowaty, z wiekiem walcowaty lub wrzecionowaty. Podstawa ukorzeniona stożkowato. Na całej powierzchni żółty, pokryty delikatną siateczką ciemniejącą ku dołowi trzonu i zanikającą w miarę wzrostu grzyba.
Miąższ jędrny u młodych owocników, później bardziej miękki. O ładnym jasnożółtym kolorze a w dolnej części trzonu różowawy. Smak i zapach świeżego owocnika słabo wyczuwalny.
Gdzie szukać borowików górskich?
Borowiki górskie rosną w sierpniu i wrześniu. Można spotkać je w podgórskich i górskich lasach iglastych pod świerkami i jodłami. Wyrasta pojedynczo lub w grupach. Niezbyt częsty.
Czy borowik górski to grzyb jadalny?
Tak, borowik górski jest grzybem jadalnym i bardzo smacznym. Doskonale nadaje się do suszenia bo w tej postaci ma dość silny i bardzo przyjemny aromat.
źródło:
P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 200
Borowiki to chyba najbardziej cenione i chętnie zbierane grzyby. Nie bez przyczyny borowika szlachetnego nazywa się królem grzybów. Borowik górski na pewno jest równie cennym znaleziskiem więc szukajcie go w lasach świerkowych i jodłowych.
W wielu starszych atlasach borowik górski jest opisywany jako tylko odmiana borowika żółtobrązowego (przeczepkowego).
Jak wygląda borowik górski?
Kapelusz borowika górskiego dorasta do 13 cm średnicy. Za młodu półkulisty, później łukowaty a w końcu poduchowaty, wrośnięto włóknisty. Brzeg u młodych osobników podwinięty, później ostry, nieco nieregularny. Kapelusz jest koloru żółtobrązowego, płowobrązowego, co czerwonobrązowego w późniejszym stadium.
Rurki u młodych owocników jasno żółte, potem cytrynowożółte, z wiekiem oliwkowozielonożółte. Nie zmieniają barwy, ale przy przecięciu mają brązowy odcień. Pory nie zmieniają koloru po uciśnięciu.
Trzon dorasta do 12 cm wysokości i 4 cm grubości. U młodych borowiczków jajowaty, beczułkowaty, z wiekiem walcowaty lub wrzecionowaty. Podstawa ukorzeniona stożkowato. Na całej powierzchni żółty, pokryty delikatną siateczką ciemniejącą ku dołowi trzonu i zanikającą w miarę wzrostu grzyba.
Miąższ jędrny u młodych owocników, później bardziej miękki. O ładnym jasnożółtym kolorze a w dolnej części trzonu różowawy. Smak i zapach świeżego owocnika słabo wyczuwalny.
Gdzie szukać borowików górskich?
Borowiki górskie rosną w sierpniu i wrześniu. Można spotkać je w podgórskich i górskich lasach iglastych pod świerkami i jodłami. Wyrasta pojedynczo lub w grupach. Niezbyt częsty.
Czy borowik górski to grzyb jadalny?
Tak, borowik górski jest grzybem jadalnym i bardzo smacznym. Doskonale nadaje się do suszenia bo w tej postaci ma dość silny i bardzo przyjemny aromat.
źródło:
P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 200
Cudne grzybki,też uwielbiam i zbierać i sama obrabiam ,żeby mieć pewność ,że lokatorów nie będzie.W moich regionach -dolnośląskich nie spatkalam tego pięknego grzyba.Bardzo ciekawy i pouczający temat o grzybach.Muszę się przyznać ,że z tych już opisywanych ,myślalam o niektórych ,że to tzw.szatany,zwłaszcza te wyglądające jak gąbka.Pozdrawiam serdecznie i śledzę pilnie te wiadomości i o grzybach i o potrawach.Esia
OdpowiedzUsuńFajnie przeczytać o tym grzybie teraz. Wybieram się w góry i może będzie mi dane spotkać tego grzyba.
OdpowiedzUsuńWłaśnie takiego znalazłam. Dzięki za info.😀
OdpowiedzUsuńbardzo aromatyczny grzyb do suszenia
Usuń