Modra kapusta duszona z jabłkiem i żurawiną

Modrą kapustę dość rzadko przygotowuję bo Żarłoczek za nią nie przepada. Ale taka wersja czyli duszona z owocami i miodem jest cudownie pyszna i nawet On się skusi. 

Kapusta czerwona jest mniej soczysta niż jej biała krewniaczka. Jest też twardsza więc rzadko przygotowuje się z niej surówki i raczej poddaje obróbce termicznej. Podczas duszenia mięknie, ale żeby kapusta zachowała swój piękny kolor danie trzeba nieco zakwasić octem lub cytryną. Taka jarzynka doskonale pasuje do pieczonych mięs - będzie się idealnie komponowała np. z pieczonymi udkami z kaczki.

modra kapusta , kapustka , jarzynka obiadowa , warzywa , żurawina , domowe jedzenie , kuchnia polska , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , dodatek do obiadu


Czerwona kapusta duszona, z jabłkami i żurawiną

czas przygotowania: 30 minut
składniki: 
  • 1/2 główki średniej kapusty czerwonej 
  • 1 łyżka oleju albo masła
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 3/4 szkl. wody
  • 1 duże winne jabłko
  • 2 garści suszonej żurawiny
  • kilka łyżek octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • do smaku - sól, pieprz czarny mielony
  • 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej

modra kapusta , kapustka , jarzynka obiadowa , warzywa , żurawina , domowe jedzenie , kuchnia polska , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , dodatek do obiadu
modra kapusta , kapustka , jarzynka obiadowa , warzywa , żurawina , domowe jedzenie , kuchnia polska , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , dodatek do obiadu

Jak zrobić duszoną modrą kapustę? 

Kapustę oczyściłam z wierzchnich, uszkodzonych liści. Poszatkowałam, ale niezbyt cienko. Cebulę obrałam, pokroiłam w ćwierć plasterki. Jabłko obrałam i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

W rondlu rozgrzałam olej i zeszkliłam cebulę. Dorzuciłam kapustę, jabłko i żurawinę. Wlałam wodę i dusiłam aż kapusta nieco zmiękła. Dodałam ocet jabłkowy i miód, dusiłam dalej do miękkości kapusty. Mąkę kukurydzianą rozprowadziłam w 4 łyżkach zimnej wody i dodałam do garnka, dusiłam jarzynkę jeszcze chwilę. Na koniec doprawiłam kapustę kminkiem i solą.

Taka kapusta jest świetnym dodatkiem do różnych dań obiadowych, szczególnie pieczonych mięs.

modra kapusta , kapustka , jarzynka obiadowa , warzywa , żurawina , domowe jedzenie , kuchnia polska , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , dodatek do obiadu



5 komentarzy:

  1. Pyzo moja, a ja mam zurawine mrozona...moze byc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej, tylko pewnie trzeba będzie nieco więcej miodu dodać bo taka żurawina jest kwaśniejsza

      Usuń
  2. Witam,kukurydzianej brak u mnie,moze być zwykla.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger