Modra kapusta duszona z jabłkiem i żurawiną
Modrą kapustę dość rzadko przygotowuję bo Żarłoczek za nią nie przepada. Ale taka wersja czyli duszona z owocami i miodem jest cudownie pyszna i nawet On się skusi.
Kapusta czerwona jest mniej soczysta niż jej biała krewniaczka. Jest też twardsza więc rzadko przygotowuje się z niej surówki i raczej poddaje obróbce termicznej. Podczas duszenia mięknie, ale żeby kapusta zachowała swój piękny kolor danie trzeba nieco zakwasić octem lub cytryną. Taka jarzynka doskonale pasuje do pieczonych mięs - będzie się idealnie komponowała np. z pieczonymi udkami z kaczki.
Czerwona kapusta duszona, z jabłkami i żurawiną
czas przygotowania: 30 minut
składniki:
Jak zrobić duszoną modrą kapustę?
Kapustę oczyściłam z wierzchnich, uszkodzonych liści. Poszatkowałam, ale niezbyt cienko. Cebulę obrałam, pokroiłam w ćwierć plasterki. Jabłko obrałam i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
W rondlu rozgrzałam olej i zeszkliłam cebulę. Dorzuciłam kapustę, jabłko i żurawinę. Wlałam wodę i dusiłam aż kapusta nieco zmiękła. Dodałam ocet jabłkowy i miód, dusiłam dalej do miękkości kapusty. Mąkę kukurydzianą rozprowadziłam w 4 łyżkach zimnej wody i dodałam do garnka, dusiłam jarzynkę jeszcze chwilę. Na koniec doprawiłam kapustę kminkiem i solą.
Taka kapusta jest świetnym dodatkiem do różnych dań obiadowych, szczególnie pieczonych mięs.
Kapusta czerwona jest mniej soczysta niż jej biała krewniaczka. Jest też twardsza więc rzadko przygotowuje się z niej surówki i raczej poddaje obróbce termicznej. Podczas duszenia mięknie, ale żeby kapusta zachowała swój piękny kolor danie trzeba nieco zakwasić octem lub cytryną. Taka jarzynka doskonale pasuje do pieczonych mięs - będzie się idealnie komponowała np. z pieczonymi udkami z kaczki.
Czerwona kapusta duszona, z jabłkami i żurawiną
czas przygotowania: 30 minut
składniki:
- 1/2 główki średniej kapusty czerwonej
- 1 łyżka oleju albo masła
- 1/2 cebuli czerwonej
- 3/4 szkl. wody
- 1 duże winne jabłko
- 2 garści suszonej żurawiny
- kilka łyżek octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- do smaku - sól, pieprz czarny mielony
- 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Jak zrobić duszoną modrą kapustę?
Kapustę oczyściłam z wierzchnich, uszkodzonych liści. Poszatkowałam, ale niezbyt cienko. Cebulę obrałam, pokroiłam w ćwierć plasterki. Jabłko obrałam i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
W rondlu rozgrzałam olej i zeszkliłam cebulę. Dorzuciłam kapustę, jabłko i żurawinę. Wlałam wodę i dusiłam aż kapusta nieco zmiękła. Dodałam ocet jabłkowy i miód, dusiłam dalej do miękkości kapusty. Mąkę kukurydzianą rozprowadziłam w 4 łyżkach zimnej wody i dodałam do garnka, dusiłam jarzynkę jeszcze chwilę. Na koniec doprawiłam kapustę kminkiem i solą.
Taka kapusta jest świetnym dodatkiem do różnych dań obiadowych, szczególnie pieczonych mięs.
Myślę,że w smaku przepyszne;))
OdpowiedzUsuńPyzo moja, a ja mam zurawine mrozona...moze byc?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej, tylko pewnie trzeba będzie nieco więcej miodu dodać bo taka żurawina jest kwaśniejsza
UsuńWitam,kukurydzianej brak u mnie,moze być zwykla.
OdpowiedzUsuńmoże być zwykła albo ziemniaczana
Usuń