wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

wtorek, 8 grudnia 2015

Surówka z czerwonej kapusty a'la coleslaw

Coleslaw z białej kapusty robię dość często bo bardzo lubimy ten rodzaj surówki. Ale jakby tak zrobić go w wersji kolorowej? No właśnie! Zaopatrzyłam się w zgrabną główkę czerwonej kapusty i przystąpiłam do dzieła. 

Kapusta czerwona ma twardsze liście i nie jest taka soczysta jak biała więc zwykle przyrządza się ją w wersji duszonej, właśnie ze względu na tę twardość. Ale kiedy się ją drobno poszatkuje, wygniecie i odpowiednio doprawi to smakuje bardzo dobrze. Dodatkowo taka surówka pięknie wygląda, prawda?

Jeśli wolicie delikatniejsze liście to polecam surówkę z kapusty pekińskiej. Żarłoczek taką właśnie woli.

suróweczka , czerwona kapusta , colesław , do obiadu , warzywa , kapuściana sałatka , zdrowo i kolorowo , najsmaczniejsze dania , najlepsze przepisy , kuchnia polska , domowe jedzenie ,


Coleslaw z czerwonej kapusty


czas przygotowania: 15 minut + czas macerowania
składniki:
  • 1/2 niezbyt dużej główki kapusty czerwonej 
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 3 łyżki ulubionego majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony, odrobinka cukru
  • 3-5 łyżek octu jabłkowego

suróweczka , czerwona kapusta , colesław , do obiadu , warzywa , kapuściana sałatka , zdrowo i kolorowo , najsmaczniejsze dania , najlepsze przepisy , kuchnia polska , domowe jedzenie ,
suróweczka , czerwona kapusta , colesław , do obiadu , warzywa , kapuściana sałatka , zdrowo i kolorowo , najsmaczniejsze dania , najlepsze przepisy , kuchnia polska , domowe jedzenie ,
suróweczka , czerwona kapusta , colesław , do obiadu , warzywa , kapuściana sałatka , zdrowo i kolorowo , najsmaczniejsze dania , najlepsze przepisy , kuchnia polska , domowe jedzenie ,
suróweczka , czerwona kapusta , colesław , do obiadu , warzywa , kapuściana sałatka , zdrowo i kolorowo , najsmaczniejsze dania , najlepsze przepisy , kuchnia polska , domowe jedzenie ,
 
Jak zrobić surówkę w czerwonej kapusty?

Kapustę oczyściłam z wierzchnich, uszkodzonych liści. Można ją drobno poszatkować, ale zdecydowanie łatwiej i szybciej zetrzeć ją na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Starłam liście kapusty, bez głąba. Kapustę lekko posoliłam i wygniatałam przez kilka chwil ręką żeby puściłam sok chociaż czerwona kapusta jest bardziej sucha, mniej soczysta, niż biała. Odstawiłam kapustę na 20 minut.

Następnie dodałam tak samo startą obraną marchewkę i jabłko oraz posiekaną zieleninę. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Wszystkie rozdrobnione warzywa wymieszałam w misce. Dodałam majonez, ocet jabłkowy, doprawiłam do smaku odrobiną cukru i pieprzem. Jeśli chcecie możecie dodać więcej lub mniej majonezu a doprawi się wedle własnego smaku.

Gotową surówkę odstawiłam do lodówki na przynajmniej godzinę żeby smaki się przeniknęły. Podałam do pieczonego mięsa.

suróweczka , czerwona kapusta , colesław , do obiadu , warzywa , kapuściana sałatka , zdrowo i kolorowo , najsmaczniejsze dania , najlepsze przepisy , kuchnia polska , domowe jedzenie ,

17 komentarzy:

  1. ja robie bez majonezu tylko z olejem
    kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Lubię modrą kapuchę w wielu odsłonach, ale nie wpadłam na to, żeby ją utrzeć na tarce. Muszę wypróbować ten sposób w najbliższym czasie. Dzięki za pomysł.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo proszę - wziął się z lenistwa bo siekać mi się nie chciało :) i rzeczywiście tak jest po prostu wygodniej

      Usuń
  3. Pycha z czerwonej nie robilam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Stara ze mnie baba, a nigdy nie robiłam surówki z surowej czerwonej kapusty ! Zawsze uważałam, że jest za twarda, więc parzyłam ją kilka minut we wrzątku. Chyba czas na zmiany. Wkrótce na stole pojawi się u mnie kaczka, więc będzie okazja, by wypróbować nowy przepis. Iwona P.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja zawsze kroje i sole czerwoną kapustę dzień przed robieniem składki wtedy spokojnie puszcza soki i jest bardziej miękka tak robiła moja babcia i tak robię ja sprawdza się to polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za radę :) myślę, że dużo zależy od kapusty - czasami jest całkiem soczysta a czasami nie

      Usuń
  6. Pyszna surówka,dziś ją zrobiłam:)pomysł ze starciem na tarce idealny,surówka wyszła jeszcze lepsza,niż posiekana.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smaczna surówka,dziś ją robiłam:)pomysł z użycie tarki zamiast szatkowania,bardzo trafiony:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A co z musztardą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musztardą doprawiamy surówkę do smaku

      Usuń
  9. witam, czym można zastąpić ocet?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a dlaczego chcesz go czymś zastępować? Domowy ocet jabłkowy jest naturalnym produktem i nie ma w nim żadnej chemii. Można zamienić go na sok z cytryny, ale to już inny smak

      Usuń
    2. Bo nie mam.

      Usuń
  10. Surówka rewelacja, zostaje wpisana na stałe do mojego jadłospisu. Długo szukałam takiego przepisu. Gratuluję pomysłu i dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...