wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

poniedziałek, 14 grudnia 2015

Kacze udka pieczone w cydrze z gruszkami, żurawiną i jarmużem

Kaczka lubi być królową świątecznego stołu i dzisiaj propozycja, którą możecie wykorzystać właśnie na świąteczny, bożonarodzeniowy obiad. Cudownie miękkie w środku, z chrupiącą skórką, kacze udka upieczone z dodatkiem aromatycznego cydru, sosem gruszkowo-żurawinowym i duszonym jarmużem. Powiem krótko - niebo w gębie! 

Koniecznie musicie wypróbować ten przepis i gwarantuję, że Wasza rodzina lub goście będą zachwyceni. Danie jest pełne smaku a przygotowanie nie wymaga wiele pracy.

Jeśli chcecie upiec całą tuszkę to polecam kaczkę z pomarańczami i imbirem - jest wspaniała! 

uda kaczki , kacze udka , z piekarnika , drób , kaczka pieczona , cydr , z cydrem , sos cydrowo gruszkowy , gruszki , żurawina , sos owocowy , kaczuszka , świąteczny obiad , boże narodzenie , święta , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania ,  perry , napój gruszkowy , domowe jedzenie ,  jarmuż , reflets de france


Moja kaczka nie byłaby tak smaczna gdybym do dania nie użyła aromatycznego, pysznego perry czyli "cydru" gruszkowego z linii produktów Reflets de France. To napój alkoholowy produkowany w Normandii. Na bazie tej samej receptury produkuje się oryginalne cydry jabłkowe i dlatego w nazwie przepisu użyłam bardziej kojarzonej w Polsce nazwy cydr.

Produkty marki Reflets de France to oryginalne produkty francuskie, sprowadzane specjalnie z różnych rejonów tego kraju, które możecie kupić w sieci marketów Carrefour. Większość z nich to certyfikowane wyroby przygotowywane w małych, lokalnych wytwórniach według tradycyjnych, chronionych receptur. Warto korzystać z tej oferty i smakować Francję we własnym domu.


Udka kaczki pieczone z cydrem, gruszkami i żurawiną

czas przygotowania: 40 minut + czas marynowania kaczki + czas pieczenia
składniki: 
  • 4 świeże kacze udka 
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 mała łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego 
  • 1 mała łyżeczka soli
  •  
  • 200 ml perry - napoju gruszkowego Reflets de France
  •  
  • 2 twarde gruszki konferencje 
  • garść suszonej żurawiny 
  • 1/2-1 łyżeczka miodu
  • 100 ml napoju gruszkowego
  • 1 mała łyżeczka mąki pszennej
  • do smaku - ew. sól i pieprz
  •  
  • 3-4 garści świeżego jarmużu 
  • 50 g napoju gruszkowego
  • do smaku - cukier, sól

uda kaczki , kacze udka , z piekarnika , drób , kaczka pieczona , cydr , z cydrem , sos cydrowo gruszkowy , gruszki , żurawina , sos owocowy , kaczuszka , świąteczny obiad , boże narodzenie , święta , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania ,  perry , napój gruszkowy , domowe jedzenie ,  jarmuż , reflets de france
uda kaczki , kacze udka , z piekarnika , drób , kaczka pieczona , cydr , z cydrem , sos cydrowo gruszkowy , gruszki , żurawina , sos owocowy , kaczuszka , świąteczny obiad , boże narodzenie , święta , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania ,  perry , napój gruszkowy , domowe jedzenie ,  jarmuż , reflets de france
uda kaczki , kacze udka , z piekarnika , drób , kaczka pieczona , cydr , z cydrem , sos cydrowo gruszkowy , gruszki , żurawina , sos owocowy , kaczuszka , świąteczny obiad , boże narodzenie , święta , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania ,  perry , napój gruszkowy , domowe jedzenie , jarmuż , reflets de france
uda kaczki , kacze udka , z piekarnika , drób , kaczka pieczona , cydr , z cydrem , sos cydrowo gruszkowy , gruszki , żurawina , sos owocowy , kaczuszka , świąteczny obiad , boże narodzenie , święta , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowe jedzenie ,  perry , napój gruszkowy , jarmuż , reflets de france

Jak zrobić kacze udka w cydrze?

Kacze udka oczyściłam z resztek piór, umyłam i dobrze osuszyłam. Obrane ząbki czosnku posiekałam razem z listkami rozmarynu. Pod koniec siekania dodałam sól i roztarłam wszystko na pastę. Udka oprószyłam świeżo mielonym pieprzem i natarłam pastą czosnkową. Ułożyłam w misce, szczelnie przykryłam i zostawiłam na kilkanaście godzin w lodówce.

Zamarynowane udka wyjęłam z lodówki na godzinę przed planowanym pieczeniem żeby się ogrzały. Ułożyłam je w brytfance i wlałam 200 ml perry - napoju alkoholowego, gruszkowego, Reflets de France. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 20-stu minutach zmniejszyłam temperaturę do 150 st. C i piekłam kolejne 80 minut. Co jakiś czas polewałam wytworzonym sosem. Na koniec znów podwyższyłam temperaturę do 200 st. żeby udka dobrze się zrumieniły z wierzchu.

Upieczone udka przełożyłam do innego naczynia i zostawiłam pod przykryciem w wyłączonym, ale ciepłym piekarniku. Sos zlałam i oddzieliłam większość tłuszczu - tyle ile się dało. Gruszki obrałam, usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w kosteczkę. W rondlu rozgrzałam 1 łyżkę zebranego smalcu kaczego. Wrzuciłam gruszki i żurawinę, oprószyłam mąką i smażyłam przez kilka chwil. Wlałam odtłuszczony sos z kaczki i perry. Gotowałam aż gruszki i żurawiny zmiękły a całość zgęstniała. Doprawiłam miodem. Soli i pieprzu już nie dodawałam bo nie czułam takiej potrzeby.

Liście jarmużu pokroiłam na kawałki usuwając grube nerwy. Na patelni rozgrzałam niezbyt mocno 1 łyżkę smalcu kaczego. Wrzuciłam jarmuż i podlałam niewielką ilością perry. Doprawiłam dwiema szczyptami cukru i odrobiną soli. Dusiłam pod przykryciem przez kilka minut aż jarmuż zmiękł.

Pieczone kacze udka podałam z sosem gruszkowo-żurawionowym, kluseczkami ziemniaczanymi i jarmużem. Do dania dobrze pasuje surówka z czerwonej kapusty. Do takiego obiadu proponuję oczywiście schłodzony perry czyli "cydr" gruszkowy, który uzupełni całość. 

uda kaczki , kacze udka , z piekarnika , drób , kaczka pieczona , cydr , z cydrem , sos cydrowo gruszkowy , gruszki , żurawina , sos owocowy , kaczuszka , świąteczny obiad , boże narodzenie , święta , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowe jedzenie ,  perry , napój gruszkowy , jarmuż , reflets de france

3 komentarze:

  1. O! ale pycha!! udko poproszę..

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba "wywołałam" kaczkę komentarzem przy surówce z czerwonej kapusty :) Gdybyś jeszcze podała jakiś przepis na buraczki do kaczki (moja rodzina podzielona jest na dwie frakcje odnośnie warzywa do tego ptaka) to świąteczny obiad miałabym z głowy. Mam nadzieję, że moje danie też będzie wyglądało, tak obłędnie, jak twoje. Pozdrawiam Iwona P.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, super smaczne to musiało być! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...