Surówka z czerwonej kapusty a'la coleslaw

Coleslaw z białej kapusty robię dość często bo bardzo lubimy ten rodzaj surówki. Ale jakby tak zrobić go w wersji kolorowej? No właśnie! Zaopatrzyłam się w zgrabną główkę czerwonej kapusty i przystąpiłam do dzieła. 

Kapusta czerwona ma twardsze liście i nie jest taka soczysta jak biała więc zwykle przyrządza się ją w wersji duszonej, właśnie ze względu na tę twardość. Ale kiedy się ją drobno poszatkuje, wygniecie i odpowiednio doprawi to smakuje bardzo dobrze. Dodatkowo taka surówka pięknie wygląda, prawda?

Jeśli wolicie delikatniejsze liście to polecam surówkę z kapusty pekińskiej. Żarłoczek taką właśnie woli.

suróweczka , czerwona kapusta , colesław , do obiadu , warzywa , kapuściana sałatka , zdrowo i kolorowo , najsmaczniejsze dania , najlepsze przepisy , kuchnia polska , domowe jedzenie ,


Coleslaw z czerwonej kapusty


czas przygotowania: 15 minut + czas macerowania
składniki:
  • 1/2 niezbyt dużej główki kapusty czerwonej 
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 3 łyżki ulubionego majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony, odrobinka cukru
  • 3-5 łyżek octu jabłkowego

suróweczka , czerwona kapusta , colesław , do obiadu , warzywa , kapuściana sałatka , zdrowo i kolorowo , najsmaczniejsze dania , najlepsze przepisy , kuchnia polska , domowe jedzenie ,
suróweczka , czerwona kapusta , colesław , do obiadu , warzywa , kapuściana sałatka , zdrowo i kolorowo , najsmaczniejsze dania , najlepsze przepisy , kuchnia polska , domowe jedzenie ,
suróweczka , czerwona kapusta , colesław , do obiadu , warzywa , kapuściana sałatka , zdrowo i kolorowo , najsmaczniejsze dania , najlepsze przepisy , kuchnia polska , domowe jedzenie ,
suróweczka , czerwona kapusta , colesław , do obiadu , warzywa , kapuściana sałatka , zdrowo i kolorowo , najsmaczniejsze dania , najlepsze przepisy , kuchnia polska , domowe jedzenie ,
 
Jak zrobić surówkę w czerwonej kapusty?

Kapustę oczyściłam z wierzchnich, uszkodzonych liści. Można ją drobno poszatkować, ale zdecydowanie łatwiej i szybciej zetrzeć ją na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Starłam liście kapusty, bez głąba. Kapustę lekko posoliłam i wygniatałam przez kilka chwil ręką żeby puściłam sok chociaż czerwona kapusta jest bardziej sucha, mniej soczysta, niż biała. Odstawiłam kapustę na 20 minut.

Następnie dodałam tak samo startą obraną marchewkę i jabłko oraz posiekaną zieleninę. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Wszystkie rozdrobnione warzywa wymieszałam w misce. Dodałam majonez, ocet jabłkowy, doprawiłam do smaku odrobiną cukru i pieprzem. Jeśli chcecie możecie dodać więcej lub mniej majonezu a doprawi się wedle własnego smaku.

Gotową surówkę odstawiłam do lodówki na przynajmniej godzinę żeby smaki się przeniknęły. Podałam do pieczonego mięsa.

suróweczka , czerwona kapusta , colesław , do obiadu , warzywa , kapuściana sałatka , zdrowo i kolorowo , najsmaczniejsze dania , najlepsze przepisy , kuchnia polska , domowe jedzenie ,

25 komentarzy:

  1. ja robie bez majonezu tylko z olejem
    kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Lubię modrą kapuchę w wielu odsłonach, ale nie wpadłam na to, żeby ją utrzeć na tarce. Muszę wypróbować ten sposób w najbliższym czasie. Dzięki za pomysł.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo proszę - wziął się z lenistwa bo siekać mi się nie chciało :) i rzeczywiście tak jest po prostu wygodniej

      Usuń
    2. ja z lenistwa najpierw szatkuję z pomocą robota a następnie poszatkowaną przerzucam do malaksera na kilka "ruchów" nożem :)

      Usuń
  3. Pycha z czerwonej nie robilam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Stara ze mnie baba, a nigdy nie robiłam surówki z surowej czerwonej kapusty ! Zawsze uważałam, że jest za twarda, więc parzyłam ją kilka minut we wrzątku. Chyba czas na zmiany. Wkrótce na stole pojawi się u mnie kaczka, więc będzie okazja, by wypróbować nowy przepis. Iwona P.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja zawsze kroje i sole czerwoną kapustę dzień przed robieniem składki wtedy spokojnie puszcza soki i jest bardziej miękka tak robiła moja babcia i tak robię ja sprawdza się to polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za radę :) myślę, że dużo zależy od kapusty - czasami jest całkiem soczysta a czasami nie

      Usuń
  6. Pyszna surówka,dziś ją zrobiłam:)pomysł ze starciem na tarce idealny,surówka wyszła jeszcze lepsza,niż posiekana.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smaczna surówka,dziś ją robiłam:)pomysł z użycie tarki zamiast szatkowania,bardzo trafiony:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A co z musztardą

    OdpowiedzUsuń
  9. witam, czym można zastąpić ocet?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a dlaczego chcesz go czymś zastępować? Domowy ocet jabłkowy jest naturalnym produktem i nie ma w nim żadnej chemii. Można zamienić go na sok z cytryny, ale to już inny smak

      Usuń
    2. Bo nie mam.

      Usuń
  10. Surówka rewelacja, zostaje wpisana na stałe do mojego jadłospisu. Długo szukałam takiego przepisu. Gratuluję pomysłu i dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  11. Taką surówkę do obiadu z olejem robiłam na studiach, dość już dawno. A na kolację reszta była wyśmienita z majonezem.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pani Izo - surówka idealna :D Właśnie dziś ją zrobiłam i rodzinka zachwycona . Pracy przy niej dużo nie ma , tanie i wszędzie dostępne składniki - a to dużo plus ...i jeszcze ten smak !

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie wpisuję komentarzy, ale ta surówka po prostu jest niesamowita. Zrobiłam spróbowałam i hit. Pozdarawiam i dodaję do ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  14. najlepsza jest cięta.
    Jechana na maszynce to troszkę ersatz.

    OdpowiedzUsuń
  15. Kochana Pani Izo, urzekła mnie Pani. :)
    Z przepisów korzystam od jakiegoś czasu i choć komentarzami udzielam się bardzo rzadko, to dziś chciałam podziękować za całokształt. Cała atmosfera tego miejsca jest dla mnie przytulna, domowa, mająca w sobie coś nieustannie ujmującego. :) Często, kiedy działam w kuchni pytam życzliwe oczko monitora: a jak zrobiłaby to pani Iza? Za te rozmowy też dziękuję ;)

    Pozdrawiam słonecznie,
    Teo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa i zapraszam częściej 😊

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger