Surówka z czerwonej kapusty a'la coleslaw
Coleslaw z białej kapusty robię dość często bo bardzo lubimy ten rodzaj surówki. Ale jakby tak zrobić go w wersji kolorowej? No właśnie! Zaopatrzyłam się w zgrabną główkę czerwonej kapusty i przystąpiłam do dzieła.
Kapusta czerwona ma twardsze liście i nie jest taka soczysta jak biała więc zwykle przyrządza się ją w wersji duszonej, właśnie ze względu na tę twardość. Ale kiedy się ją drobno poszatkuje, wygniecie i odpowiednio doprawi to smakuje bardzo dobrze. Dodatkowo taka surówka pięknie wygląda, prawda?
Jeśli wolicie delikatniejsze liście to polecam surówkę z kapusty pekińskiej. Żarłoczek taką właśnie woli.
Coleslaw z czerwonej kapusty
czas przygotowania: 15 minut + czas macerowania
składniki:
Jak zrobić surówkę w czerwonej kapusty?
Kapustę oczyściłam z wierzchnich, uszkodzonych liści. Można ją drobno poszatkować, ale zdecydowanie łatwiej i szybciej zetrzeć ją na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Starłam liście kapusty, bez głąba. Kapustę lekko posoliłam i wygniatałam przez kilka chwil ręką żeby puściłam sok chociaż czerwona kapusta jest bardziej sucha, mniej soczysta, niż biała. Odstawiłam kapustę na 20 minut.
Następnie dodałam tak samo startą obraną marchewkę i jabłko oraz posiekaną zieleninę. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Wszystkie rozdrobnione warzywa wymieszałam w misce. Dodałam majonez, ocet jabłkowy, doprawiłam do smaku odrobiną cukru i pieprzem. Jeśli chcecie możecie dodać więcej lub mniej majonezu a doprawi się wedle własnego smaku.
Gotową surówkę odstawiłam do lodówki na przynajmniej godzinę żeby smaki się przeniknęły. Podałam do pieczonego mięsa.
Kapusta czerwona ma twardsze liście i nie jest taka soczysta jak biała więc zwykle przyrządza się ją w wersji duszonej, właśnie ze względu na tę twardość. Ale kiedy się ją drobno poszatkuje, wygniecie i odpowiednio doprawi to smakuje bardzo dobrze. Dodatkowo taka surówka pięknie wygląda, prawda?
Jeśli wolicie delikatniejsze liście to polecam surówkę z kapusty pekińskiej. Żarłoczek taką właśnie woli.
Coleslaw z czerwonej kapusty
czas przygotowania: 15 minut + czas macerowania
składniki:
- 1/2 niezbyt dużej główki kapusty czerwonej
- 1 średnia marchewka
- 1 mała cebula czerwona
- 1 małe jabłko
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki ulubionego majonezu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony, odrobinka cukru
- 3-5 łyżek octu jabłkowego
Jak zrobić surówkę w czerwonej kapusty?
Kapustę oczyściłam z wierzchnich, uszkodzonych liści. Można ją drobno poszatkować, ale zdecydowanie łatwiej i szybciej zetrzeć ją na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Starłam liście kapusty, bez głąba. Kapustę lekko posoliłam i wygniatałam przez kilka chwil ręką żeby puściłam sok chociaż czerwona kapusta jest bardziej sucha, mniej soczysta, niż biała. Odstawiłam kapustę na 20 minut.
Następnie dodałam tak samo startą obraną marchewkę i jabłko oraz posiekaną zieleninę. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Wszystkie rozdrobnione warzywa wymieszałam w misce. Dodałam majonez, ocet jabłkowy, doprawiłam do smaku odrobiną cukru i pieprzem. Jeśli chcecie możecie dodać więcej lub mniej majonezu a doprawi się wedle własnego smaku.
Gotową surówkę odstawiłam do lodówki na przynajmniej godzinę żeby smaki się przeniknęły. Podałam do pieczonego mięsa.
ja robie bez majonezu tylko z olejem
OdpowiedzUsuńkasia
można i tak :)
Usuńja wolę z majonezem :)))
OdpowiedzUsuńPyszności! Lubię modrą kapuchę w wielu odsłonach, ale nie wpadłam na to, żeby ją utrzeć na tarce. Muszę wypróbować ten sposób w najbliższym czasie. Dzięki za pomysł.:)
OdpowiedzUsuńbardzo proszę - wziął się z lenistwa bo siekać mi się nie chciało :) i rzeczywiście tak jest po prostu wygodniej
Usuńja z lenistwa najpierw szatkuję z pomocą robota a następnie poszatkowaną przerzucam do malaksera na kilka "ruchów" nożem :)
UsuńPycha z czerwonej nie robilam :)
OdpowiedzUsuńStara ze mnie baba, a nigdy nie robiłam surówki z surowej czerwonej kapusty ! Zawsze uważałam, że jest za twarda, więc parzyłam ją kilka minut we wrzątku. Chyba czas na zmiany. Wkrótce na stole pojawi się u mnie kaczka, więc będzie okazja, by wypróbować nowy przepis. Iwona P.
OdpowiedzUsuńJa zawsze kroje i sole czerwoną kapustę dzień przed robieniem składki wtedy spokojnie puszcza soki i jest bardziej miękka tak robiła moja babcia i tak robię ja sprawdza się to polecam
OdpowiedzUsuńdzięki za radę :) myślę, że dużo zależy od kapusty - czasami jest całkiem soczysta a czasami nie
UsuńPyszna surówka,dziś ją zrobiłam:)pomysł ze starciem na tarce idealny,surówka wyszła jeszcze lepsza,niż posiekana.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna surówka,dziś ją robiłam:)pomysł z użycie tarki zamiast szatkowania,bardzo trafiony:)
OdpowiedzUsuńA co z musztardą
OdpowiedzUsuńMusztardą doprawiamy surówkę do smaku
Usuńwitam, czym można zastąpić ocet?
OdpowiedzUsuńa dlaczego chcesz go czymś zastępować? Domowy ocet jabłkowy jest naturalnym produktem i nie ma w nim żadnej chemii. Można zamienić go na sok z cytryny, ale to już inny smak
UsuńBo nie mam.
UsuńSurówka rewelacja, zostaje wpisana na stałe do mojego jadłospisu. Długo szukałam takiego przepisu. Gratuluję pomysłu i dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńTaką surówkę do obiadu z olejem robiłam na studiach, dość już dawno. A na kolację reszta była wyśmienita z majonezem.
OdpowiedzUsuńPani Izo - surówka idealna :D Właśnie dziś ją zrobiłam i rodzinka zachwycona . Pracy przy niej dużo nie ma , tanie i wszędzie dostępne składniki - a to dużo plus ...i jeszcze ten smak !
OdpowiedzUsuńNigdy nie wpisuję komentarzy, ale ta surówka po prostu jest niesamowita. Zrobiłam spróbowałam i hit. Pozdarawiam i dodaję do ulubionych:)
OdpowiedzUsuńnajlepsza jest cięta.
OdpowiedzUsuńJechana na maszynce to troszkę ersatz.
Bardzo smaczna, polecam
OdpowiedzUsuńKochana Pani Izo, urzekła mnie Pani. :)
OdpowiedzUsuńZ przepisów korzystam od jakiegoś czasu i choć komentarzami udzielam się bardzo rzadko, to dziś chciałam podziękować za całokształt. Cała atmosfera tego miejsca jest dla mnie przytulna, domowa, mająca w sobie coś nieustannie ujmującego. :) Często, kiedy działam w kuchni pytam życzliwe oczko monitora: a jak zrobiłaby to pani Iza? Za te rozmowy też dziękuję ;)
Pozdrawiam słonecznie,
Teo
Bardzo dziękuję za miłe słowa i zapraszam częściej 😊
Usuń