wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

piątek, 31 października 2014

Surówka. Kapusta. Coleslaw

Surówka coleslaw kojarzy mi się z fast foodami a szczególnie z menu KFC. Kiedy już zdarzyło nam się zamówić dostawę jedzenia do domu to zawsze była zawiedziona maleńką porcją tej surówki. A przecież można ją szybko przygotować w domu i to od razu sporą miseczkę.

Taką surówkę można przygotować jako dodatek do pikantnych skrzydełek i frytek - domowa, zdrowsza wersja fast foodu  gotowa !



Coleslaw - surówka z białej kapusty


czas przygotowania : ok. 15 minut + czas macerowania
składniki : 
  • ok. 500 g kapusty białej 
  • 1 nieduża marchewka
  • 1 mała cebula - u mnie szalotka 
  • 1 małe jabłko
  •  
  • SOS - ok. 3 łyżek majonezu
  • ok. 3 łyżek gęstej śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • do smaku - sól, cukier, pieprz czarny świeżo mielony

sposób przygotowania : kapustę oczyściłam z wierzchnich liści, wycięłam głąb a liście drobniutko poszatkowałam. Najpierw kroję je na cieniutkie paski a potem jeszcze siekam. Można rozdrobnić warzywo w malakserze albo innej maszynie z tarką.

Kapustę w misce posypałam ok. 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru. Dobrze wymieszałam ręką wygniatając dość mocno żeby puściła sok. Przykryłam i odstawiłam na 15 minut. Marchewkę i jabłko obrałam, starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Obraną cebulkę drobniutko posiekałam. W kubeczku wymieszałam majonez, śmietanę, ocet winny i musztardę, doprawiłam do smaku.

Jeśli kapusta puści dużo soku można część odlać. Moja nie była bardzo mokra więc dodałam do niej marchewkę, jabłko i cebulę oraz sos. Wymieszałam bardzo dokładnie, sprawdziłam czy wystarczy przypraw. Odstawiłam surówkę do lodówki na pół godziny żeby smaki się dobrze przeniknęły.

Ilość przypraw i składników sosu można dowolnie zmieniać wedle własnego gustu 



10 komentarzy:

  1. Super suróweczka, jedna z moich ulubionych ponieważ jest oparta na kapuście, super !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja robię z porem, bo nie lubię cebuli :P

    najlepsza z młodej kapuchy :) w zimie wiadomo jakie są, więc czasami robię podrobionego colesława - bez kapusty, sama marchewka z porem oraz sos (gdyby nie ten majonez można by rzec samo zdrowie, ale co tam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez kapusty to już nie coleslaw.... i zdecydowanie por mi tutaj nie gra, ale jak to mówią niech każdy robi jak lubi :)

      Usuń
  3. Małgośka Misztal20 marca 2015 18:02

    Zrobiłam porcję do obiadu ale tak nam smakowała że i do kolacji zrobię kolejną :). Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zamiast śmietany dałam jogurt naturalny. PYCHOTKA 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo pyszna a ten sos pychota

    OdpowiedzUsuń
  6. wypróbowałam już wiele przepisów na colesława ale ten jest zdecydowanie najlepszy, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...