Surówka. Kapusta. Coleslaw
Surówka coleslaw kojarzy mi się z fast foodami a szczególnie z menu KFC. Kiedy już zdarzyło nam się zamówić dostawę jedzenia do domu to zawsze była zawiedziona maleńką porcją tej surówki. A przecież można ją szybko przygotować w domu i to od razu sporą miseczkę.
Taką surówkę można przygotować jako dodatek do pikantnych skrzydełek i frytek - domowa, zdrowsza wersja fast foodu gotowa !
Coleslaw - surówka z białej kapusty
czas przygotowania : ok. 15 minut + czas macerowania
składniki :
sposób przygotowania : kapustę oczyściłam z wierzchnich liści, wycięłam głąb a liście drobniutko poszatkowałam. Najpierw kroję je na cieniutkie paski a potem jeszcze siekam. Można rozdrobnić warzywo w malakserze albo innej maszynie z tarką.
Kapustę w misce posypałam ok. 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru. Dobrze wymieszałam ręką wygniatając dość mocno żeby puściła sok. Przykryłam i odstawiłam na 15 minut. Marchewkę i jabłko obrałam, starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Obraną cebulkę drobniutko posiekałam. W kubeczku wymieszałam majonez, śmietanę, ocet winny i musztardę, doprawiłam do smaku.
Jeśli kapusta puści dużo soku można część odlać. Moja nie była bardzo mokra więc dodałam do niej marchewkę, jabłko i cebulę oraz sos. Wymieszałam bardzo dokładnie, sprawdziłam czy wystarczy przypraw. Odstawiłam surówkę do lodówki na pół godziny żeby smaki się dobrze przeniknęły.
Ilość przypraw i składników sosu można dowolnie zmieniać wedle własnego gustu
Taką surówkę można przygotować jako dodatek do pikantnych skrzydełek i frytek - domowa, zdrowsza wersja fast foodu gotowa !
Coleslaw - surówka z białej kapusty
czas przygotowania : ok. 15 minut + czas macerowania
składniki :
- ok. 500 g kapusty białej
- 1 nieduża marchewka
- 1 mała cebula - u mnie szalotka
- 1 małe jabłko
- SOS - ok. 3 łyżek majonezu
- ok. 3 łyżek gęstej śmietany 18 %
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
- do smaku - sól, cukier, pieprz czarny świeżo mielony
sposób przygotowania : kapustę oczyściłam z wierzchnich liści, wycięłam głąb a liście drobniutko poszatkowałam. Najpierw kroję je na cieniutkie paski a potem jeszcze siekam. Można rozdrobnić warzywo w malakserze albo innej maszynie z tarką.
Kapustę w misce posypałam ok. 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru. Dobrze wymieszałam ręką wygniatając dość mocno żeby puściła sok. Przykryłam i odstawiłam na 15 minut. Marchewkę i jabłko obrałam, starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Obraną cebulkę drobniutko posiekałam. W kubeczku wymieszałam majonez, śmietanę, ocet winny i musztardę, doprawiłam do smaku.
Jeśli kapusta puści dużo soku można część odlać. Moja nie była bardzo mokra więc dodałam do niej marchewkę, jabłko i cebulę oraz sos. Wymieszałam bardzo dokładnie, sprawdziłam czy wystarczy przypraw. Odstawiłam surówkę do lodówki na pół godziny żeby smaki się dobrze przeniknęły.
Ilość przypraw i składników sosu można dowolnie zmieniać wedle własnego gustu
najlepsza:)
OdpowiedzUsuńmmmmmmm, moja ulubiona!
OdpowiedzUsuńSuper suróweczka, jedna z moich ulubionych ponieważ jest oparta na kapuście, super !!!
OdpowiedzUsuńja robię z porem, bo nie lubię cebuli :P
OdpowiedzUsuńnajlepsza z młodej kapuchy :) w zimie wiadomo jakie są, więc czasami robię podrobionego colesława - bez kapusty, sama marchewka z porem oraz sos (gdyby nie ten majonez można by rzec samo zdrowie, ale co tam :)
bez kapusty to już nie coleslaw.... i zdecydowanie por mi tutaj nie gra, ale jak to mówią niech każdy robi jak lubi :)
UsuńZGADZAM SIE z p. Iza
UsuńZrobiłam porcję do obiadu ale tak nam smakowała że i do kolacji zrobię kolejną :). Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńJa zamiast śmietany dałam jogurt naturalny. PYCHOTKA 😊
OdpowiedzUsuńbardzo pyszna a ten sos pychota
OdpowiedzUsuńwypróbowałam już wiele przepisów na colesława ale ten jest zdecydowanie najlepszy, dziękuję!
OdpowiedzUsuńTen przepis jest idealny,cała rodzina się zachwyca,Zanim się obejrzę, surówki nie ma .Jestem zachwycony.
OdpowiedzUsuńczy można ja zrobić dzien przed podaniem czy bardzo straci na smaku?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
można zrobić dzień wcześniej i przechować z przykrytym naczyniu w lodówce
UsuńZrobiłam i niestety nie podchodzi mi ta surówka więc zagotowałam olej z octem i zalałam, od razu lepszy smak.
OdpowiedzUsuńGorący olej z octem? No cóż, to zupełnie inna bajka i chyba nie moja, ale każdy ma swój smak i upodobania. My coleslaw uwielbiamy i bardzo często robię taką surówkę.
UsuńSurowka bardzo, bardzo dobra. Zawsze, gdy mam coś przygotować i zastanawiam się jak to zrobić to zaglądam na Twojego bloga.
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło :) nie mam przepisów na wszystko, ale trochę się jednak ich nazbierało przez kilka lat pisania tego bloga :) pozdrawiam!
Usuń