Surówka z białej kapusty, jak u chińczyka
Taką surówkę z kapusty dostajemy w zestawie zamawiając czasami jedzenie u znanego od lat "chińczyka". Jest stałym dodatkiem do wielu serwowanych tam dań a nam bardzo przypadł do gustu jej smak więc postanowiłam odtworzyć ją w domu.
Jestem pewna, że z prawdziwą kuchnią chińską nie ma nic, albo bardzo niewiele, wspólnego, ale jakie to ma znaczenie? Ważne, że nam smakuje i już. Jest łagodna, słodko kwaśna i bardzo chrupiąca. Pyszna. I chociaż dużo częściej robię w domu różne surówki z kapusty kiszonej bo są po prostu zdrowsze to czasami można przecież podać coś innego.
Surówka z białej kapusty "jak u chińczyka"
czas przygotowania: 10 min. + czas marynowania
składniki:
Jak zrobić surówkę z kapusty?
Warzywa oczyściłam i obrałam. Kapustę poszatkowałam - ja lubię dość grube kawałki, Wy możecie poszatkować drobniej. Marchewkę starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę pokroiłam w bardzo cienkie piórka. Rozdrobnione warzywa wymieszałam z misce.
Wszystkie składniki zalewy umieściłam w rondelku. Zagotowałam mieszając żeby cukier dobrze się rozpuścił. Wrzącym płynem zalałam warzywa. Mieszałam rękami przez kilka chwil, lekko wygniatając.
Surówkę przykryłam i odstawiłam do lodówki na kilka godzin żeby smaki dobrze się przegryzły.
Jestem pewna, że z prawdziwą kuchnią chińską nie ma nic, albo bardzo niewiele, wspólnego, ale jakie to ma znaczenie? Ważne, że nam smakuje i już. Jest łagodna, słodko kwaśna i bardzo chrupiąca. Pyszna. I chociaż dużo częściej robię w domu różne surówki z kapusty kiszonej bo są po prostu zdrowsze to czasami można przecież podać coś innego.
Surówka z białej kapusty "jak u chińczyka"
czas przygotowania: 10 min. + czas marynowania
składniki:
- 500 g białej kapusty
- 1 średnia marchewka
- 1 mała cebula
- ZALEWA - 50 ml wody
- 50 ml octu spirytusowego 10%
- 50 ml oleju rzepakowego
- 50 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
Jak zrobić surówkę z kapusty?
Warzywa oczyściłam i obrałam. Kapustę poszatkowałam - ja lubię dość grube kawałki, Wy możecie poszatkować drobniej. Marchewkę starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę pokroiłam w bardzo cienkie piórka. Rozdrobnione warzywa wymieszałam z misce.
Wszystkie składniki zalewy umieściłam w rondelku. Zagotowałam mieszając żeby cukier dobrze się rozpuścił. Wrzącym płynem zalałam warzywa. Mieszałam rękami przez kilka chwil, lekko wygniatając.
Surówkę przykryłam i odstawiłam do lodówki na kilka godzin żeby smaki dobrze się przegryzły.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńKasiu, komentarze z linkami kasuję, sorry
UsuńWłaśnie zrobiłam do obiadu. Pyszna 😋
UsuńRobię taką surówkę ale dodaję octu jabłkowego. Jest pyszna.
UsuńCzy przed podaniem wodę odcedziłaś?
UsuńNie, nie ma dużo tej zalewy, jest sosem do poszatkowanych warzyw i co jakiś czas dobrze sałatkę przemieszać
Usuńwitam ,właśnie się zajadam surówką , dodałam octu jabłkowego , pycha !
UsuńJa też taką robię czasami dodaje posiekany koperek
OdpowiedzUsuńSurówka jest przepyszna.A po kilku dniach w lodówce w zamkniętym słoiku jest jeszcze lepsza.
OdpowiedzUsuńzgadza się - śmiało można ją upchnąć do słoika i kilka dni trzymać w lodówce
UsuńTeż bardzo lubię taką chińską surówkę, ale robię trochę inaczej, bo z dodatkiem octu ryżowego i zamiast cebuli daję czosnek. I oczywiście robię w ogromnej ilości bo jemy ją namiętnie a poza tym jak odstoi to jest jeszcze lepsza.
OdpowiedzUsuńocet ryżowy to dobry pomysł, chociaż u naszego chińczyka używają właśnie zwykłego i dodają cebulę a nie czosnek. Pewnie receptur jest tyle ilu chińczyków :D
UsuńSzkoda tylko, że w Chinach nigdy o takiej surówce nie słyszeli- oni w ogóle nie mają surówek :)
Usuńnie wiedzą co tracą a tak poważnie to kto słyszał we Francji o fasolce po bretońsku, w Japonii o śledziu po japońsku i wielu innych tego rodzaju daniach - niby światowych a w rzeczywistości naszych, polskich :)
UsuńDodam jeszcze kiełbasę "Polish sausage" której w smaku nie przypomina nic w polskich sklepach (niedobra) a w stanach ją mają.
Usuńdo swojej surówki możesz dodać co tylko chcesz, ja zostanę przy swojej wersji :)
UsuńPrzepyszna :)
OdpowiedzUsuńDodałam natkę pietruszki i szczypiorek. GENIALNA!!!!!
OdpowiedzUsuńrobię taką od lat,zamiast octu dodaję sok z cytryny, zamiast cebuli - por ,cieniutko krojony na mandolinie.CZASEM dodaję koperek,czasem pietruszkę zieloną, czasem kolorowe papryki itp
OdpowiedzUsuńz sokiem cytrynowym i porem to już zupełnie inna sałatka, na pewno pyszna, ale o zupełnie innym smaku :) obie łączy tylko użyta w obu wypadkach kapusta :)
UsuńDziękuję- jest rewelacyjna!
OdpowiedzUsuńCzy można ją zapasteryzowac ?
OdpowiedzUsuńprzełożona do słoika i wstawiona do lodówki wytrzyma spokojnie kilka dni, ale jeśli bardzo chcesz można zapasteryzować
UsuńWłasnie zrobiłam. Jest już przepyszna a jeszcze nawet nie odstała :) Dziekuję.
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą sałatkę. Zawsze dodaję jeszcze natkę pietruszki.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam . faktycznie zanim się przegryzą skłpadniki już jest dobra . polecam .
OdpowiedzUsuńSałatka jest smaczna do jedzenia zaraz , jak również po wyjęciu z lodówki za kilka dni. Polecam!
OdpowiedzUsuń|Pani przepisy robię już bez namysłu, bo przekonałam się ,że to moje smaki i zawsze się udają.Dziękuję Pani .
Dziękuję. Bardzo, mnie cieszy, że wszystko gra i smakuje
UsuńDziękuję. Bardzo, mnie cieszy, że wszystko gra i smakuje
UsuńJak dla mnie za dużo octu w tym przepisie chociaż sama mogę ocet pic łyżkami to tu(patrząc na innych) za bardzo dominuje, ogólnie uwielbiam takie proste i pyszne polaczenia, także polecam, ale zalewę trzeba dopasować odpowiednio pod konsumujacych ;)
OdpowiedzUsuńDziwny jest trochę ten przepis. "Mój Chińczyk" tez ma taka surówkę ale nie czuć w niej ani cebuli ani oleju
OdpowiedzUsuń"Chińczyków" jest dużo i każdy ma pewnie swoją wersję surówki - "nasz" serwuje właśnie taką jaką pokazałam
UsuńA ja robie do kapusty prosty i pyszny sos łyżkę musztardy mieszam z łyżka miodu dodaje odrobinę soku cytryny i wszystko mieszam tez pyszna
OdpowiedzUsuńmyślę, że wersji surówek z kapusty może być bardzo wiele a doprawienie to już kwestia własnego smaku
UsuńSUPER PRZEPIS ZAWSZE CHCIAŁAM UMIEĆ JĄ ZROBIĆ A DZIĘKI PANI JUŻ UMIEM. BARDZO DZIĘKUJĘ!!!
OdpowiedzUsuńRobię podobnie, ale 1/3 szklanki octu ryżowego i 3/4 szklanki oleju ryżowego doprowadzam do wrzenia: dodaje 3 łyżki stołowe cukru i 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę - gorąca zalewę dodaję do drobno poszatkowanej kapusty i startej marchewki - po ostudzeniu do lodówki na min. 1 godz. - polecam Hala!!!!
OdpowiedzUsuńwypróbuję przy okazji Twój pomysł :)
Usuńzapomniałam o łyżeczce soli wspomnieć hihihi!!!!
UsuńWitam.Czy w przepisie nie ma błędu? 50 g cukru to 10 łyżeczek! !!!!!
OdpowiedzUsuńłyżeczek to co najwyżej 7, ale faktycznie cukru jest w tej zalewie dużo żeby zrównoważyć ostrość octu, pomyłki nie ma
UsuńPani Izo pycha. Dziękuje za przepis :*
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona surówką .Prosta , bardzo smaczna , tania i co najważniejsze - można ją przygotować parę godzin wcześniej , a nie będzie "kapciem" . Pasuję do wielu potraw :) Daję 10/10 .
OdpowiedzUsuńMonika R.
Bardzo pyszna nigdy nie umiałam zrobić dobrej surówki z białej kapusty..:)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować inne przepisy z Pani stronki .Dziękuję...
Ja dodaje jeszcze przepuszczony przez praske czosnek.Niestety w Niderlandach znalazlam tylko ocet 6% ale surowka jest rewelacyjna!
OdpowiedzUsuń6% wystarczy, a dodatek czosnku to już kwestia gustu, można dodać, ale ja wolę bez
UsuńWyszła super, co prawda jak widze po komentarzach dałam ciut mniej cukru, bo nie sprawdzałam ile to 50g i myślałam że 2 łyżki, ale i tak była wyszła taka jak trzeba - widocznie mam duże łyżki :p
OdpowiedzUsuńNastępnym razem spróbuję z octem jabłkowym, już dziś chciałam bo taki spirytusowy średnio zdrowy ale akurat nie mam. Niestety obawiam się że ma Pani rację, że jak się coś podmieni to już nie będzie to samo, ale przetestuję, może nie zepsuje to smaku i nadal będzie smaczna (tak sobie myślę że jabłkowy jest słabszy, to może trzeba dać go więcej kosztem wody - no ale to do sprawdzenia). Bardzo się staram nie używać octu spirytusowego poza odkamieniamiem czajnika :p szczególnie że moje dzieciaki jeszcze małe :)
Przepyszna, zarówno z octem spirytusowym jak i jabłkowym. Jego dodatek to zawsze u mnie stan szafki- jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :D:D Jak mam to wkropię jeszcze oleju sezamowego i surówka wychodzi cudna. Szczerze nie wiem jaka jest u Chińczyka, bo nigdy takowej nie jadłam, ale ta jest świetna. Polecam dalej :)
OdpowiedzUsuńnajważniejsze, że smakuje :)
UsuńCzyżby pani z tej oto strony:
OdpowiedzUsuńhttp://www.uwielbiamgotowac.com/2017/07/surowka-z-kapusty-jak-u-chinczyka.html#comment-form
SKOPIOWAŁA ŻYWCEM Pani przepis? Zwróciłam jej na to uwagę, ale oczywiście, bez odzewu! Komentarza nie zaakceptowała jako administrator!
Smutne to.
Pod zdjęciem jest tam dopisek skąd inspiracja. Nie wiem czy był wcześniej czy dopisany dopiero po komentarzu.
UsuńPani Izo! Mój błąd, że nie zrobiłam zrzutu ekranu wskazanej przeze mnie strony. Zanim napisałam do właścicielki bloga, dokładnie zlustrowałam przepis właśnie w poszukiwaniu jakiegokolwiek odnośnika, którego, jak się Pani domyśla, nie znalazłam.
OdpowiedzUsuńNiewielkie to pocieszenie, ale chociaż tyle, że po zwróceniu uwagi, nieudolnie wstawiła link do Pani strony ("inspiracje"...?). Ciekawe ile jeszcze przepisów ma "pożyczonych" od innych właścicieli, a może nawet i od Pani.
Pozdrawiam serdecznie dziękując przy okazji za ciekawe przepisy i prawdziwe inspiracje.
To tylko surówka. Niech idzie w świat
UsuńPrzecież ten przepis i baaardzo wiele łudząco podobnych krąży w sieci od lat... nie ma co się tu doszukiwać "praw autorskich"...
UsuńZastanawiam się czy można ją zrobić z kapusty pekińskiej
OdpowiedzUsuńmożna, ale kawałki bardziej zmiękną bo kapusta pekińska ma inną strukturę
UsuńDziękuję za przepis.Pychotka. Robię na okrągło.serdeczności Mira
OdpowiedzUsuńSurowka rewelacja . Wszyscy sie nia zajadamy. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHaniu, a może dla odmiany zakisisz kapustę w słoikach? Kiszona jednak zdrowsza
UsuńBardzo smaczna sałatka i bardzo prosta.Bardzo mi smakuje mimo octu.
OdpowiedzUsuńpo prostu niektórym smakuje, innym nie, normalna sprawa
UsuńSurówka pyszna ,u mnie wszyscy się nią zajadają i można spokojnie zrobić jej więcej włożyć w słoiki do lodówki .Można ją podawać do różnych obiadów i nie tylko ,bo u nas surówki jadamy często do śniadań lub kolacji.
OdpowiedzUsuńWarzyw w posiłkach nigdy za dużo 😊
UsuńKochana Pani Izo. Bardzo często korzystam z Pani przepisów. Jasne, przejrzyste i smaczne. Serdecznie pozdrawiam. Fanka
OdpowiedzUsuń