wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

czwartek, 23 kwietnia 2015

Surówka z kapusty kiszonej z papryką i ogórkiem

Dzisiejsza sałatka z kapusty kiszonej gości dość często na naszym stole. To witaminowa bomba, która sprawdza się o każdej porze roku. Taką surówkę podaję po prostu do drugiego dania obiadowego, pasuje do różnych mięs i ryb. Żarłoczek co prawda przeważnie wybiera i oddaje mi paprykę, ale nie narzeka bo surówka jest naprawdę pyszna.

A na drugie śniadanie proponuję orzeźwiającą Surówkę z jabłka i kiwi



Surówka z kiszonej kapusty i ogórków z papryką

czas przygotowania: ok. 10 minut
składniki:
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 2 ogórki kiszone 
  • 1/3 strąka papryki czerwonej
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1/2 marchewki
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • do smaku - świeżo mielony pieprz czarny, kminek mielony 


Jak zrobić pyszną surówkę z kapusty kiszonej?

Kapustę pokroiłam na mniejsze kawałki żeby pasma nie ciągnęły się podczas jedzenie. Absolutnie nie odciskam kapusty i oczywiście jej nie płuczę. To drugie uważam za zbrodnię! Przecież płucząc pozbywamy się bardzo cennego i wartościowego soku a kapusta potem będzie bez smaku. Jeśli macie mocno kwaśną kapustę ew. odciśnijcie nadmiar soku i zużyjcie go oddzielne a kapustę doprawcie tak żeby złagodzić kwaśność.

Ogórki kiszone, bez obierania, poszatkowałam na cieniutkie plasterki. Obraną marchewkę starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę po zdjęciu łupiny pokroiłam w cienkie piórka. Paprykę pokroiłam w paseczki. Wszystkie rozdrobnione składniki połączyłam z kapustą. Dosypałam natkę, wlałam trochę oleju i wymieszałam dokładnie. Doprawiłam do smaku świeżo zmielonym pieprzem i mielonym kminkiem. Odstawiłam surówkę na przynajmniej pół godziny żeby smaki się przeniknęły.




3 komentarze:

  1. świetny przepis. z pewnością go wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. surówka pyszna :) u mnie ze schabowym

    OdpowiedzUsuń
  3. Surowka super. Coś innego niż kapusta,marchew, jabłko. U nas jemy praktycznie z każdym obiadem w którym występuje mięso.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...