Raz kolejny swoje gościnne progi otworzyła Akademia Smaku Sokołów i zaprosiła nas do wspólnego gotowania w Woli Suchożebrskiej. Tym razem tematem przewodnim było żywienie seniorów.
Wykład na temat diety dla ludzi starszych wygłosiła Laura Osęka. Porozmawialiśmy sobie o tym co seniorzy jeść powinni, czego unikać i na co trzeba zwrócić baczniejszą uwagę chcąc pomóc swoim starszym członkom rodziny.
O podstawach diety odpowiedniej dla seniorów pisałam jakiś czas temu.
Następnie o wieprzowinie, częściach tuszy i zastosowaniu mięsa wieprzowego opowiedział szef Łukasz Konik. Po części teoretycznej przeszliśmy do kuchni gdzie zajęliśmy się przyrządzaniem prostych i smacznych dań. Mięsnym, głównym składnikiem była wieprzowina. Warsztaty kulinarne poprowadzili szefowie Dominik Moskalenko, Łukasz Konik i Darek Łęczycki.
|
na stole stała deska wędlin i jakoś nikt się nie kwapił żeby po nie sięgnąć więc musiałam trochę porządzić żeby wszyscy spróbowali produktów linii Naturino |
Jak zwykle spotkanie upłynęło w bardzo miłej atmosferze chociaż trzech szefów wśród licznej grupy gotującej kuchni jak na tak małą kuchnię to chyba trochę za dużo i zaowocowało niezłym zamieszaniem, podczas którego np. zaginęły w tajemniczych okolicznościach karmelizowane marchewki. A co dobrego ugotowaliśmy i zjedliśmy możecie zobaczyć na zdjęciach poniżej.
Ja, korzystając z chwili przerwy i okazji, przespacerowałam się jeszcze po pięknym parku otaczającym dworek. Bardzo lubię to miejsce i zazdroszczę tylu dzikich roślin rosnących tuż za progiem kuchni. Fiołki, kurdybanek, podagrycznik, dziki szczypiorek - nic tylko rwać i używać w potrawach.
|
dworek z Woli Suchożebrskiej - siedziba Akademii Smaku Sokołów |
|
produkty wędliniarskie marki Sokołów, linia Naturino - naprawdę bardzo smaczne wyroby |
|
szefowie Akademii w akcji - Łukasz Konik i Dominik Moskalenko |
|
gotowanie gotowaniem, ale pogadać też trzeba w czasie pracy |
|
szparagi z jajkiem poszetowym i sosem holenderskim |
|
zupa krem z białych szparagów |
|
polędwiczka wieprzowa gotowana w niskiej temperaturze z soczewicą i warzywami |
|
schab pieczony z pęczakiem i karmelizowaną marchewką |
|
a deser zjedliśmy w oranżerii - twarożek z białą czekoladą, ciasteczkiem filo i owocami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.