Akademia Smaku Sokołów - z myślą o seniorach

Raz kolejny swoje gościnne progi otworzyła Akademia Smaku Sokołów i zaprosiła nas do wspólnego gotowania w Woli Suchożebrskiej. Tym razem tematem przewodnim było żywienie seniorów. 

Wykład na temat diety dla ludzi starszych wygłosiła Laura Osęka. Porozmawialiśmy sobie o tym co seniorzy jeść powinni, czego unikać i na co trzeba zwrócić baczniejszą uwagę chcąc pomóc swoim starszym członkom rodziny. O podstawach diety odpowiedniej dla seniorów pisałam jakiś czas temu.

Następnie o wieprzowinie, częściach tuszy i zastosowaniu mięsa wieprzowego opowiedział szef Łukasz Konik. Po części teoretycznej przeszliśmy do kuchni gdzie zajęliśmy się przyrządzaniem prostych i smacznych dań. Mięsnym, głównym składnikiem była wieprzowina. Warsztaty kulinarne poprowadzili szefowie Dominik Moskalenko, Łukasz Konik i Darek Łęczycki.

warsztaty kulinarne , akademia smaku sokołów , wola suchożebrska , gotowanie , wieprzowina , smaki dobrego życia , dieta seniorów
na stole stała deska wędlin i jakoś nikt się nie kwapił żeby po nie sięgnąć więc musiałam trochę porządzić żeby wszyscy spróbowali produktów linii Naturino




Jak zwykle spotkanie upłynęło w bardzo miłej atmosferze chociaż trzech szefów wśród licznej grupy gotującej kuchni jak na tak małą kuchnię to chyba trochę za dużo i zaowocowało niezłym zamieszaniem, podczas którego np. zaginęły w tajemniczych okolicznościach karmelizowane marchewki. A co dobrego ugotowaliśmy i zjedliśmy możecie zobaczyć na zdjęciach poniżej.


Ja, korzystając z chwili przerwy i okazji, przespacerowałam się jeszcze po pięknym parku otaczającym dworek. Bardzo lubię to miejsce i zazdroszczę tylu dzikich roślin rosnących tuż za progiem kuchni. Fiołki, kurdybanek, podagrycznik, dziki  szczypiorek - nic tylko rwać i używać w potrawach.

warsztaty kulinarne , akademia smaku sokołów , wola suchożebrska , gotowanie , wieprzowina , smaki dobrego życia , dieta seniorów
dworek z Woli Suchożebrskiej - siedziba Akademii Smaku Sokołów
warsztaty kulinarne , akademia smaku sokołów , wola suchożebrska , gotowanie , wieprzowina , smaki dobrego życia , dieta seniorów , relacja z warsztatów
produkty wędliniarskie marki Sokołów, linia Naturino - naprawdę bardzo smaczne wyroby
warsztaty kulinarne , akademia smaku sokołów , wola suchożebrska , gotowanie , wieprzowina , smaki dobrego życia , dieta seniorów , relacja z warsztatów
szefowie Akademii w akcji - Łukasz Konik i Dominik Moskalenko
warsztaty kulinarne , akademia smaku sokołów , wola suchożebrska , gotowanie , wieprzowina , smaki dobrego życia , dieta seniorów , relacja z warsztatów
gotowanie gotowaniem, ale pogadać też trzeba w czasie pracy
warsztaty kulinarne , akademia smaku sokołów , wola suchożebrska , gotowanie , wieprzowina , smaki dobrego życia , dieta seniorów , relacja z warsztatów
szparagi z jajkiem poszetowym i sosem holenderskim
warsztaty kulinarne , akademia smaku sokołów , wola suchożebrska , gotowanie , wieprzowina , smaki dobrego życia , dieta seniorów , relacja z warsztatów
zupa krem z białych szparagów
warsztaty kulinarne , akademia smaku sokołów , wola suchożebrska , gotowanie , wieprzowina , smaki dobrego życia , dieta seniorów , relacja z warsztatów
polędwiczka wieprzowa gotowana w niskiej temperaturze z soczewicą i warzywami
warsztaty kulinarne , akademia smaku sokołów , wola suchożebrska , gotowanie , wieprzowina , smaki dobrego życia , dieta seniorów , relacja z warsztatów
schab pieczony z pęczakiem i karmelizowaną marchewką
a deser zjedliśmy w oranżerii - twarożek z białą czekoladą, ciasteczkiem filo i owocami






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger