wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

sobota, 16 kwietnia 2016

Akademia Smaku Sokołów - z myślą o cukrzykach

Akademia Smaku Sokołów znowu otworzyła swoje gościnne progi dla gości zainteresowanych zdrowym, dobrym jedzeniem czyli blogerów kulinarnych i osób z redakcji magazynu kulturalno-kulinarnego Kukbuk. Tym razem tematem spotkania było życie z cukrzycą, chorobą która jest plagą XXI wieku. Złe żywienie, otyłość i leniwy tryb życia powodują, że coraz więcej osób zaczyna chorować na cukrzycę typu 2-go. Według Światowej Organizacji Zdrowia na cukrzycę obecnie choruje ponad 230 ml ludzi na świecie i liczba ta rośnie w zastraszającym tempie.

warsztaty kulinarne , o cukrzycy , akademia smaku sokołów , dieta cukrzycowa , cukrzyca , cukrzyk , zdrowe odżywiania , ruch to zdrowie


Problemem ciągle jest to, że wiele osób nie przechodzi regularnych badań okresowych i nawet nie wiedzą, że chorują na cukrzycę. Wciąż zbyt wielu ludzi trafia do lekarza dopiero z powikłaniami cukrzycowymi. A cukrzyca wcześnie wykryta to nie wyrok. Oczywiście najlepiej być mądrym wcześniej i starać się nie dopuścić do zachorowania. Jeśli jednak już choruje się na tę chorobę to można z nią normalnie żyć i robić właściwie wszystko. Należy tylko dobrze się przygotować do każdej aktywności, pilnować diety i kontrolować stan organizmu. Z cukrzycą można żyć aktywnie a nawet sportowo, można dobrze i smacznie jeść. Przy odpowiednim postępowaniu można nawet powstrzymać postęp choroby.

Z doświadczenia wiem, że czasami trzeba samemu mocno dopominać się o skierowanie na badanie określające poziom cukru we krwi chociaż to lekarz powinien wystawić je bez żadnego problemu i proszenia. Moja Mama mimo ciężkiej choroby nadciśnieniowej, przy której ryzyko zachorowania na cukrzycę znacznie wzrasta, dostała takie skierowanie dopiero kiedy pojawiły się poważne powikłania cukrzycowe. Wtedy, wiele lat temu, nie wiedziałam jeszcze jakie groźne skutki mogą mieć pewne zaniedbania i brak wiedzy. 

O tym wszystkim rozmawialiśmy z dietetyk Agnieszką Piskałą i trenerem personalnym Adamem Besztakiem, specjalistami współpracującymi z Akademią Smaku Sokołów S.A..

warsztaty kulinarne , o cukrzycy , akademia smaku sokołów , dieta cukrzycowa , cukrzyca , cukrzyk , zdrowe odżywiania , ruch to zdrowie

Po części teoretycznej przyszła pora na zajęcia praktyczne. Najpierw było trochę ruchu w postaci ćwiczeń fizycznych nie tylko w sali, ale także w plenerze. Ruch jest niezbędny każdemu a osoby chore wcale nie powinny z niego rezygnować, wręcz przeciwnie. Jeśli dostosuje się odpowiednio ćwiczenia i ich natężenie indywidualnie to aktywnym można być w każdym wieku i przy każdej chorobie. Sport, w odpowiedniej dawce i na miarę możliwości każdej osoby, może mieć świetnie działanie terapeutyczne.

Pokornie przyznaję, że podczas zajęć terenowych poszłam na wagary, to znaczy w krzaki. Pogoda była piękna, wiosna wokół i moja grzybnięta natura musiała dostać trochę wolności i polatać po okolicy. Zobaczcie i przeczytajcie czy coś udało mi się znaleźć! 

warsztaty kulinarne , o cukrzycy , akademia smaku sokołów , dieta cukrzycowa , cukrzyca , cukrzyk , zdrowe odżywiania , ruch to zdrowie

Spotkanie z miłośnikami gotowania i jedzenia nie może odbyć się bez obu tych rzeczy zatem były też warsztaty kulinarne pod wodzą szefa kuchni Dominika Moskalenko. Dieta z profilaktyce cukrzycowej a także już dla osób chorych jest bardzo ważnym, jeśli nie najważniejszym, elementem. Przygotowaliśmy tatara z ligawy wołowej . To trudny kawałek mięsa, ale powiem Wam, że tak dobrego tatara w życiu nie jadłam i chociaż wcześniej nie przepadałam za tą potrawą to tym razem byłam zachwycona.  Drugim daniem dnia był beef Stroganoff z polędwicy wołowej. Zrobiliśmy je zastępując część pieczarek boczniakami ostrygowatymi bo ten gatunek grzybów ma właściwości lecznicze. Ich regularne spożywania powoduje m.in. obniżenie poziomu cukru we krwi i dlatego są polecane diabetykom.

Po wspólnym gotowaniu był oczywiście wspólny obiad i swobodne rozmowy na temat zdrowej diety. 

warsztaty kulinarne , o cukrzycy , akademia smaku sokołów , dieta cukrzycowa , cukrzyca , cukrzyk , zdrowe odżywiania , ruch to zdrowie
warsztaty kulinarne , o cukrzycy , akademia smaku sokołów , dieta cukrzycowa , cukrzyca , cukrzyk , zdrowe odżywiania , ruch to zdrowie
warsztaty kulinarne , o cukrzycy , akademia smaku sokołów , dieta cukrzycowa , cukrzyca , cukrzyk , zdrowe odżywiania , ruch to zdrowie
warsztaty kulinarne , o cukrzycy , akademia smaku sokołów , dieta cukrzycowa , cukrzyca , cukrzyk , zdrowe odżywiania , ruch to zdrowie
warsztaty kulinarne , o cukrzycy , akademia smaku sokołów , dieta cukrzycowa , cukrzyca , cukrzyk , zdrowe odżywiania , ruch to zdrowie

Podczas spotkania mieliśmy okazję spróbować delikatnych w smaku wędlin z nowej serii Naturrino wyprodukowanych przez firmę Sokołów S.A.. To produkty przygotowane z dodatkiem wyłącznie naturalnych przypraw czyli bez fosforanów, konserwantów i glutaminianu sodu. Wędliny Naturrino przyrządza się z odpowiednio selekcjonowanego surowca najwyższej jakości. Są polecane wszystkim konsumentom, także osobom na diecie cukrzycowej.

warsztaty kulinarne , o cukrzycy , akademia smaku sokołów , dieta cukrzycowa , cukrzyca , cukrzyk , zdrowe odżywiania , ruch to zdrowie
A na koniec jeszcze mam dla Was do obejrzenia film z tego ciekawego spotkania w Akademii Smaku Sokołów


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...