Pieczeń wołowa nadziewana owocami z pietruszkową kaszą jaglaną oraz ciepłą sałatką z jarmużu i brokułów
Każdy z nas ma w rodzinie, czasami pod wspólnym dachem, seniorów. Rodziców, Dziadków lub innych krewnych w podeszłym wieku. Warto zastanowić się czy potrawy, które gotujemy w domu są dla nich odpowiednie albo czy sami dobrze się odżywiają. Bo ludzie w każdym wieku mają różne zapotrzebowanie na rozmaite składniki, czegoś powinni jeść więcej a innych rzeczy unikać bo im szkodzą. Przeważnie szczegółowo i starannie planujemy posiłki dla maluchów zapominając, że osoby starsze potrzebują tyle samo a czasami nawet więcej uwagi w tej kwestii. To my, dzieci i wnuki, powinniśmy dbać aby nasi seniorzy byli z nami jak najdłużej i w możliwie najlepszej kondycji.
Poza odpowiednim, pod względem dietetycznym, skomponowaniem dań ważny jest też aspekt finansowy czyli żeby produkty nie były bardzo drogie. Korzystajmy z warzyw i owoców sezonowych, rodzimych kasz i produktów dobrej jakości bo wtedy mniej się ich traci podczas obróbki. Jeśli chodzi o mięso to lepiej kupić kawałek dobrej jakości, chudego i nieco droższego mięsa niż więcej byle jakiego i tłustego. Kawałek dobrej wołowiny po upieczeniu można wykorzystać na więcej niż jeden obiad albo część, po ostudzeniu, pokroić w cienkie plasterki i zjeść jako wędlinę na inny posiłek.
Do dzisiejszego dania użyłam ligawy wołowej, wołowiny sprzedawanej przez firmę Sokołów S.A. pod nazwą Uczta Qulinarna. To specjalna linia produktów, świeże mięso bardzo wysokiej jakości. Wołowina jest pozyskiwana ze zwierząt ras mięsnych hodowanych w Polsce i tutaj przetwarzana. Żeby wołowina była odpowiednio krucha i smaczniejsza poddaj się mięso procesowi dojrzewania w specjalnych pomieszczeniach o odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Mięso jest porcjowane i pakowane próżniowo żeby nie traciło koloru i dłużej pozostało zdatne do użytku. Na każdym opakowaniu znajdziecie dokładny opis co to za część tuszy i do czego się nadaje.
Jak planować posiłki dla seniorów?
Posiłki dla osób starszych powinny być urozmaicone, ale niezbyt obfite czy nie bardzo kaloryczne. Trzeba zadbać o to żeby nie były zbyt ciężkostrawne. Unikajmy produktów rozdymających a do doprawiania używajmy więcej ziół. W diecie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone lub duszone i wszystko powinno być dość miękkie lub łatwe do pogryzienia. W jadłospisie powinno być więcej warzyw, szczególnie zielonych, ze względu na zawarty w nich wapń i kwas foliowy. Jeśli mięso to tylko takie o niskiej zawartości tłuszczu jak dobra wołowina, indyk, jagnięcina czy chude części wieprzowiny. Dieta seniorów powinna być bogata w błonnik więc zamiast makaronu czy klusek lepiej wybrać wartościową kaszę. Dania można wzbogacać owocami, świeżymi i suszonymi. Nie powinno zabraknąć dobrych tłuszczy czyli najlepiej oleju lnianego albo rzepakowego. Z wiekiem nasz organizm produkuje coraz mniej enzymu trawiącego laktozę więc w diecie seniorów nie powinno być mleka - zrezygnujmy z niego na rzecz produktów mlecznych fermentowanych.
Komponując jadłospis dla osób w podeszłym wieku trzeba pamiętać o ich schorzeniach i o lekach jakie przyjmują. Jedzenie musi być tak dopasowane żeby wspomagało leczenie i nie powodowało nowych dolegliwości. Tutaj pomocne mogą być ulotki dołączone do leków i konsultacja z lekarzem specjalistą chorego. Trzeba także pilnować aby starsze osoby piły dużo wody bo niestety często o tym zapominają co grozi odwodnieniem.
Więcej informacji na temat diety seniorów oraz ciekawe przepisy na dania, wedle zaleceń dietetyka, znajdziecie na stronie nowego serwisu - Smaki dobrego życia.
Akcję "Sokołów - dla zdrowia seniora" objął patronatem producent mięsa i wędlin firma Sokołów S.A.
Moja dzisiejsza propozycja na obiad dla seniorów to długo pieczona, miękka i krucha pieczeń wołowa. Natarłam ją pachnącymi przyprawami, nadziałam owocami suszonymi i upiekłam z dodatkiem jabłek. Większość osób woli gęste, zabielane sosy do mięsa i dzisiejszy też pozornie taki jest chociaż zagęściłam go inaczej. Do mięsa podałam kaszę jaglana ugotowaną z pietruszką i zielone warzywa duszone z odrobiną czosnku. Całość smakuje wybornie i wcale nie jest zbyt kosztowna.
Pieczona ligawa nadziewana owocami, w sosie jabłkowym, z pietruszkową kaszą jaglaną oraz ciepłą sałatką z jarmużu i brokułów
czas przygotowania: ok. 3 godziny + czas marynowania mięsa
składniki:
Jak zrobić pieczeń wołową z owocami?
Mięso osuszyłam. Bardzo ostrym, wąskim nożem zrobiłam w mięsie trzy nacięcia przebijając się przez środek kawałka wzdłuż prawie na wylot. Każde z nacięć poszerzyłam nieco palcami. Morele i śliwki suszone pokroiłam na mniejsze kawałki, żurawinę zostawiłam w całości. Do każdego nacięcia powoli, po kawałeczku, upychałam jeden rodzaj owocu wypełniając je aż po brzeg. Z wierzchu ligawę natarłam pieprzem młotkowanym i tymiankiem. Skropiłam octem winnym. Umieściłam w misce, szczelnie przykryłam i odstawiłam do lodówki na 12-24 godziny - co jakiś czas przekręcałam żeby mięso równo się zamarynowało. Następnego dnia osuszyłam delikatnie, tak żeby nie zetrzeć przypraw, i oprószyłam jeszcze solą.
Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju. Obsmażyłam szybko, tylko tyle żeby zamknąć pory mięsa. Jabłka obrałam, pokroiłam na nieduże kawałki i wsypałam na dno naczynia żaroodpornego. Na jabłkach położyłam obsmażone mięso. Wlałam gorący wywar jarzynowy, przykryłam naczynie i wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do 120 st. C. Mięso piekłam 3 godziny, cały czas pod przykryciem, ale mniej więcej w połowie czasu przekręciłam je spodem do góry. Po upieczeniu wyjęłam naczynie i zlałam większość sosu, razem z rozpadającymi się jabłkami, do rondelka. Mięso zostawiłam w przykrytym naczyniu na jakieś 20 minut żeb nieco odpoczęło. Do zlanego sosu dodałam 3 łyżki podgotowanej kaszy jaglanej i gotowałam na silnym ogniu aż odparował przynajmniej o 1/4 a następnie zblendowałam. Dzięki dodatkowi kaszy i jabłek sos był dość zawiesisty i sprawiał wrażenie zabielonego.
Mięso kroiłam w plastry grubości ok. 0,5 cm, ale można grubiej jeśli ktoś woli.
Jak zrobić pietruszkową kaszę jaglaną?
Kaszę wsypałam na sito i przepłukałam zimną wodą, odcedziłam i przełożyłam do garnka. Zalałam wrzącą wodą tak żeby była przykryta, zagotowałam i odcedziłam ponownie. Umieściłam z powrotem w garnku, wlałam 1 szkl. gorącej wody i olej, gotowałam na malutkim ogniu aż była prawie miękka. Jakieś 3 łyżki podgotowanej kaszy odłożyłam do sosu.
Korzeń pietruszki obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekałam. Do prawie miękkiej kaszy dosypałam korzeń pietruszki, gotowałam jeszcze kilka chwil aż pietruszka zmiękła a kasza doszła. Przed samym podaniem wymieszałam z natką i doprawiłam do smaku odrobiną soli.
Jak zrobić ciepłą sałatkę z jarmużu i brokułów?
Warzywa opłukałam. Z liści jarmużu usunęłam grube nerwy a blaszkę liściową pokroiłam w grube paski. Z brokuła odcięłam łodygę, podzieliłam na nieduże różyczki. Czosnek obrałam, posiekałam. W rondlu rozgrzałam lekko olej. Wrzuciłam czosnek a po chwili jarmuż. Wlałam kilka łyżeczek wody i dusiłam 3-5 minut. Dorzuciłam brokuły oprószając je szczyptą cukru. Dusiłam całość jeszcze 3-4 minuty aż brokuły zmiękły, ale nie straciły koloru. Na koniec odrobinę posoliłam do smaku.
Wszystkie składowe dania podałam na gorąco. Sos dodatkowo w dzbanuszku żeby każdy mógł sobie polać nim mięso jak lubi.
Poza odpowiednim, pod względem dietetycznym, skomponowaniem dań ważny jest też aspekt finansowy czyli żeby produkty nie były bardzo drogie. Korzystajmy z warzyw i owoców sezonowych, rodzimych kasz i produktów dobrej jakości bo wtedy mniej się ich traci podczas obróbki. Jeśli chodzi o mięso to lepiej kupić kawałek dobrej jakości, chudego i nieco droższego mięsa niż więcej byle jakiego i tłustego. Kawałek dobrej wołowiny po upieczeniu można wykorzystać na więcej niż jeden obiad albo część, po ostudzeniu, pokroić w cienkie plasterki i zjeść jako wędlinę na inny posiłek.
Do dzisiejszego dania użyłam ligawy wołowej, wołowiny sprzedawanej przez firmę Sokołów S.A. pod nazwą Uczta Qulinarna. To specjalna linia produktów, świeże mięso bardzo wysokiej jakości. Wołowina jest pozyskiwana ze zwierząt ras mięsnych hodowanych w Polsce i tutaj przetwarzana. Żeby wołowina była odpowiednio krucha i smaczniejsza poddaj się mięso procesowi dojrzewania w specjalnych pomieszczeniach o odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Mięso jest porcjowane i pakowane próżniowo żeby nie traciło koloru i dłużej pozostało zdatne do użytku. Na każdym opakowaniu znajdziecie dokładny opis co to za część tuszy i do czego się nadaje.
Jak planować posiłki dla seniorów?
Posiłki dla osób starszych powinny być urozmaicone, ale niezbyt obfite czy nie bardzo kaloryczne. Trzeba zadbać o to żeby nie były zbyt ciężkostrawne. Unikajmy produktów rozdymających a do doprawiania używajmy więcej ziół. W diecie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone lub duszone i wszystko powinno być dość miękkie lub łatwe do pogryzienia. W jadłospisie powinno być więcej warzyw, szczególnie zielonych, ze względu na zawarty w nich wapń i kwas foliowy. Jeśli mięso to tylko takie o niskiej zawartości tłuszczu jak dobra wołowina, indyk, jagnięcina czy chude części wieprzowiny. Dieta seniorów powinna być bogata w błonnik więc zamiast makaronu czy klusek lepiej wybrać wartościową kaszę. Dania można wzbogacać owocami, świeżymi i suszonymi. Nie powinno zabraknąć dobrych tłuszczy czyli najlepiej oleju lnianego albo rzepakowego. Z wiekiem nasz organizm produkuje coraz mniej enzymu trawiącego laktozę więc w diecie seniorów nie powinno być mleka - zrezygnujmy z niego na rzecz produktów mlecznych fermentowanych.
Komponując jadłospis dla osób w podeszłym wieku trzeba pamiętać o ich schorzeniach i o lekach jakie przyjmują. Jedzenie musi być tak dopasowane żeby wspomagało leczenie i nie powodowało nowych dolegliwości. Tutaj pomocne mogą być ulotki dołączone do leków i konsultacja z lekarzem specjalistą chorego. Trzeba także pilnować aby starsze osoby piły dużo wody bo niestety często o tym zapominają co grozi odwodnieniem.
Więcej informacji na temat diety seniorów oraz ciekawe przepisy na dania, wedle zaleceń dietetyka, znajdziecie na stronie nowego serwisu - Smaki dobrego życia.
Akcję "Sokołów - dla zdrowia seniora" objął patronatem producent mięsa i wędlin firma Sokołów S.A.
Moja dzisiejsza propozycja na obiad dla seniorów to długo pieczona, miękka i krucha pieczeń wołowa. Natarłam ją pachnącymi przyprawami, nadziałam owocami suszonymi i upiekłam z dodatkiem jabłek. Większość osób woli gęste, zabielane sosy do mięsa i dzisiejszy też pozornie taki jest chociaż zagęściłam go inaczej. Do mięsa podałam kaszę jaglana ugotowaną z pietruszką i zielone warzywa duszone z odrobiną czosnku. Całość smakuje wybornie i wcale nie jest zbyt kosztowna.
Pieczona ligawa nadziewana owocami, w sosie jabłkowym, z pietruszkową kaszą jaglaną oraz ciepłą sałatką z jarmużu i brokułów
czas przygotowania: ok. 3 godziny + czas marynowania mięsa
składniki:
- PIECZEŃ -ok. 1200 g ligawy wołowej Uczta Qulinarna Sokołów S.A.
- 2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 50 ml octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soli
- kilka suszonych śliwek
- kilka suszonych moreli
- garstka suszonej żurawiny
- 2 winne jabłka
- 200 ml wywaru jarzynowego
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- KASZA - 1/2 szkl. suchej kaszy jaglanej
- 1 większy korzeń pietruszki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- CIEPŁA SAŁATKA - 100 g jarmużu - waga liści po usunięciu grubych nerwów
- 200 g różyczek brokuła
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta cukru
- do smaku - sól
Jak zrobić pieczeń wołową z owocami?
Mięso osuszyłam. Bardzo ostrym, wąskim nożem zrobiłam w mięsie trzy nacięcia przebijając się przez środek kawałka wzdłuż prawie na wylot. Każde z nacięć poszerzyłam nieco palcami. Morele i śliwki suszone pokroiłam na mniejsze kawałki, żurawinę zostawiłam w całości. Do każdego nacięcia powoli, po kawałeczku, upychałam jeden rodzaj owocu wypełniając je aż po brzeg. Z wierzchu ligawę natarłam pieprzem młotkowanym i tymiankiem. Skropiłam octem winnym. Umieściłam w misce, szczelnie przykryłam i odstawiłam do lodówki na 12-24 godziny - co jakiś czas przekręcałam żeby mięso równo się zamarynowało. Następnego dnia osuszyłam delikatnie, tak żeby nie zetrzeć przypraw, i oprószyłam jeszcze solą.
Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju. Obsmażyłam szybko, tylko tyle żeby zamknąć pory mięsa. Jabłka obrałam, pokroiłam na nieduże kawałki i wsypałam na dno naczynia żaroodpornego. Na jabłkach położyłam obsmażone mięso. Wlałam gorący wywar jarzynowy, przykryłam naczynie i wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do 120 st. C. Mięso piekłam 3 godziny, cały czas pod przykryciem, ale mniej więcej w połowie czasu przekręciłam je spodem do góry. Po upieczeniu wyjęłam naczynie i zlałam większość sosu, razem z rozpadającymi się jabłkami, do rondelka. Mięso zostawiłam w przykrytym naczyniu na jakieś 20 minut żeb nieco odpoczęło. Do zlanego sosu dodałam 3 łyżki podgotowanej kaszy jaglanej i gotowałam na silnym ogniu aż odparował przynajmniej o 1/4 a następnie zblendowałam. Dzięki dodatkowi kaszy i jabłek sos był dość zawiesisty i sprawiał wrażenie zabielonego.
Mięso kroiłam w plastry grubości ok. 0,5 cm, ale można grubiej jeśli ktoś woli.
Jak zrobić pietruszkową kaszę jaglaną?
Kaszę wsypałam na sito i przepłukałam zimną wodą, odcedziłam i przełożyłam do garnka. Zalałam wrzącą wodą tak żeby była przykryta, zagotowałam i odcedziłam ponownie. Umieściłam z powrotem w garnku, wlałam 1 szkl. gorącej wody i olej, gotowałam na malutkim ogniu aż była prawie miękka. Jakieś 3 łyżki podgotowanej kaszy odłożyłam do sosu.
Korzeń pietruszki obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekałam. Do prawie miękkiej kaszy dosypałam korzeń pietruszki, gotowałam jeszcze kilka chwil aż pietruszka zmiękła a kasza doszła. Przed samym podaniem wymieszałam z natką i doprawiłam do smaku odrobiną soli.
Jak zrobić ciepłą sałatkę z jarmużu i brokułów?
Warzywa opłukałam. Z liści jarmużu usunęłam grube nerwy a blaszkę liściową pokroiłam w grube paski. Z brokuła odcięłam łodygę, podzieliłam na nieduże różyczki. Czosnek obrałam, posiekałam. W rondlu rozgrzałam lekko olej. Wrzuciłam czosnek a po chwili jarmuż. Wlałam kilka łyżeczek wody i dusiłam 3-5 minut. Dorzuciłam brokuły oprószając je szczyptą cukru. Dusiłam całość jeszcze 3-4 minuty aż brokuły zmiękły, ale nie straciły koloru. Na koniec odrobinę posoliłam do smaku.
Wszystkie składowe dania podałam na gorąco. Sos dodatkowo w dzbanuszku żeby każdy mógł sobie polać nim mięso jak lubi.
Haha, Sokołów na straży zdrowia seniorów? A nie przypadkiem nowotworów i nadciśnienia?
OdpowiedzUsuńCzy producent jakiegokolwiek produktu spożywczego czy sprzętu zmusza konsumenta do używania go? może zachęcać, reklamować, ale nie zmusza. Każdy ma swój rozum i sam decyduje a starszym osobom w podejmowaniu słusznych decyzji mogą pomagać dzieci i wnuki opiekując się nimi. Ja uważam, że to bardzo dobrze, że taka znana firma angażuje się w bardzo mądrą akcję.
Usuń