Grzyby gatunkami. Ozorek dębowy
Na ozorka dębowego Fistulina hepatica polowałam od dawna. W różnych lasach oglądałam stare dęby ze wszystkich stron i nic. Aż w końcu poznaliśmy się osobiście w warszawskim lesie!
Cynk i namiary dał grzybnięty kolega więc zabrałam podstawowy sprzęt grzybiarza i pognałam dorwać ozora by uwiecznić go na karcie pamięci. Tylko na karcie bo ten gatunek jest rzadki i pod częściową ochroną w naszym kraju. Ze zdjęć nie jestem zadowolona bo coś aparat nie chciał współpracować i ja byłam w nie najlepszej formie, ale dotarłam, widziałam i będę szukać dalej swojego stanowiska.
Ozorek dębowy jest jedynym przedstawicielem rodziny grzybów ozorkowatych w Polsce a ze względu na kolor i konsystencję nie sposób pomylić go z jakimś innym grzybem.
Owocnik dębowy tworzy owocniki o różnym kształcie. Mogą być guzowate, poduchowate, konsolowate, nerkowate, językowate, nerkowate albo półkoliste. Do podłoża przyrastają bokiem lub krótkim trzonem. Powierzchnia owocnika jest nierówna, drobno brodawkowata, delikatnie promieniście pręgowana. Początkowo różowa i wilgotna a nawet lepka. Czasami pojawiają się na niej krople krwistej wydzieliny.
Brzeg kapelusza okrągły i u młodych owocników nabrzmiały, z wiekiem ostrzejszy. Na starość często wywinięty i pofałdowany.
Od spodu hymenofor rurkowaty, białawy, żółtawy, z wiekiem czerwieniejący i brązowiejący. Rurki ułożone w jednej warstwie i wyrastające każda osobno, przylegające do siebie, ale nie pozrastane. Pory czyli ujścia rurek okrągłe, ciemnieją po uciśnięciu. U bardzo młodych owocników rurki mogą rozwijać się na całej powierzchni grzyba
Miąższ ozorka jest soczysty, mięsisty, z czerwonym, krwistym sokiem więc w połączeniu z językowatym lub płatowatym kształtem często przypomina świeży płat wątroby, kawałek mięsa albo jęzor.Z wiekiem staje się twardszy i włóknisty. Początkowo białawy, potem cielistoczerwony z marmurkowym wzorkiem.
Zapach młodych ozorków przyjemny, lekko owocowy. Smak kwaskowaty. Ozorek dębowy jest grzybem jadalnym.
Ozorek dębowy to grzyb nadrzewny, jednoroczny więc z wiekiem nie robi się zdrewniały. Wyrasta pojedynczo lub w grupach kilku owocników na jednym pniu. Pojawia się zazwyczaj w lasach liściastych lub mieszanych. Rośnie na starych, ale żywych dębach a sporadycznie także na dębowych pniakach. Rzadko atakuje inne gatunki drzew liściastych np. kasztanowce. Ozorki dębowe przy odrobinie szczęścia można spotkać w ciągu całego roku, ale najlepiej wypatrywać ich od sierpnia do października.
Ozorek dębowy to saprotrof i pasożyt ranowy. Powoduje brunatną zgniliznę drewna, ale ta postępuje bardzo powoli i niezbyt mocno więc zaatakowane drewno nie traci swojej przydatności przemysłowej. W początkowym stadium porażenia jest nawet cennym surowcem dla przemysłu meblarskiego bo twardziel zyskuje charakterystyczne ciemne przebarwienia z jaśniejszymi paseczkami.
źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie”
M. Fluck „Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie”
E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006
W. Wojewoda „Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski” IB PAN, Kraków 2003
P. Łakomy, H. Kwaśna "Atlas hub" Multico 2008
Cynk i namiary dał grzybnięty kolega więc zabrałam podstawowy sprzęt grzybiarza i pognałam dorwać ozora by uwiecznić go na karcie pamięci. Tylko na karcie bo ten gatunek jest rzadki i pod częściową ochroną w naszym kraju. Ze zdjęć nie jestem zadowolona bo coś aparat nie chciał współpracować i ja byłam w nie najlepszej formie, ale dotarłam, widziałam i będę szukać dalej swojego stanowiska.
Ozorek dębowy jest jedynym przedstawicielem rodziny grzybów ozorkowatych w Polsce a ze względu na kolor i konsystencję nie sposób pomylić go z jakimś innym grzybem.
Owocnik dębowy tworzy owocniki o różnym kształcie. Mogą być guzowate, poduchowate, konsolowate, nerkowate, językowate, nerkowate albo półkoliste. Do podłoża przyrastają bokiem lub krótkim trzonem. Powierzchnia owocnika jest nierówna, drobno brodawkowata, delikatnie promieniście pręgowana. Początkowo różowa i wilgotna a nawet lepka. Czasami pojawiają się na niej krople krwistej wydzieliny.
Brzeg kapelusza okrągły i u młodych owocników nabrzmiały, z wiekiem ostrzejszy. Na starość często wywinięty i pofałdowany.
Od spodu hymenofor rurkowaty, białawy, żółtawy, z wiekiem czerwieniejący i brązowiejący. Rurki ułożone w jednej warstwie i wyrastające każda osobno, przylegające do siebie, ale nie pozrastane. Pory czyli ujścia rurek okrągłe, ciemnieją po uciśnięciu. U bardzo młodych owocników rurki mogą rozwijać się na całej powierzchni grzyba
Miąższ ozorka jest soczysty, mięsisty, z czerwonym, krwistym sokiem więc w połączeniu z językowatym lub płatowatym kształtem często przypomina świeży płat wątroby, kawałek mięsa albo jęzor.Z wiekiem staje się twardszy i włóknisty. Początkowo białawy, potem cielistoczerwony z marmurkowym wzorkiem.
Zapach młodych ozorków przyjemny, lekko owocowy. Smak kwaskowaty. Ozorek dębowy jest grzybem jadalnym.
Ozorek dębowy to grzyb nadrzewny, jednoroczny więc z wiekiem nie robi się zdrewniały. Wyrasta pojedynczo lub w grupach kilku owocników na jednym pniu. Pojawia się zazwyczaj w lasach liściastych lub mieszanych. Rośnie na starych, ale żywych dębach a sporadycznie także na dębowych pniakach. Rzadko atakuje inne gatunki drzew liściastych np. kasztanowce. Ozorki dębowe przy odrobinie szczęścia można spotkać w ciągu całego roku, ale najlepiej wypatrywać ich od sierpnia do października.
Ozorek dębowy to saprotrof i pasożyt ranowy. Powoduje brunatną zgniliznę drewna, ale ta postępuje bardzo powoli i niezbyt mocno więc zaatakowane drewno nie traci swojej przydatności przemysłowej. W początkowym stadium porażenia jest nawet cennym surowcem dla przemysłu meblarskiego bo twardziel zyskuje charakterystyczne ciemne przebarwienia z jaśniejszymi paseczkami.
źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie”
M. Fluck „Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie”
E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006
W. Wojewoda „Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski” IB PAN, Kraków 2003
P. Łakomy, H. Kwaśna "Atlas hub" Multico 2008
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.