Pierogi z grzybami i soczewicą
Domowe pierogi to poezja smaku. Mięciutkie ciasto a w środku jakiś pyszny, dobrze doprawiony farsz. Tym razem farsz czarny bo zrobiony z lejkowców dętych nazywanych kominkami albo wronimi uszami oraz z czarnej soczewicy. Tworzą super duet więc pierogi zniknęły bardzo szybko.
Zarówno lejkowce dęte jak i czarna soczewicą są naprawdę czarne lub prawie czarne. Trzeba pamiętać, że wrzucone do płynu, podczas gotowania, oddadzą część swojego koloru co nie w każdym przypadku jest pożądane. Zupa kominkowa ma bardzo intensywny kolor i smak, nawet zabielenie śmietaną niewiele pomoże. Ale gotowane tylko w swoim towarzystwie i niedużej ilości wody niczemu nie zaszkodzą bo wchłoną ją a resztę można po prostu odparować. Do tego intensywny aromat grzybów świetnie pasuje do delikatnej soczewicy.
Kominków kupić się raczej nie da, ale przy odrobinie szczęścia możecie ich sobie latem nazbierać. O czarną soczewicę, świetną także do różnych sałatek, pytajcie na targach, sklepach ze zdrową żywnością czy produktami azjatyckimi. U mnie jest dostępna w osiedlowym sklepie warzywniczym, ale ja mam łatwiej w Wielkim Mieście.
Pierożki z lejkowcami dętymi i czarną soczewicą
czas przygotowania: 60-90 minut
składniki:
Jak zrobić pierogi z kominkami i soczewicą?
NADZIENIE DO PIEROGÓW - opłukane w zimniej wodzie grzyby wrzuciłam do rondla. Dodałam sucha soczewicę i zimną wodę. Gotowałam na malutkim ogniu aż zarówno grzyby jak i soczewica zmiękły, cześć woday została wchłonięta a reszta odparowała. Ostudziłam a następnie zmieliłam.
Cebule i czosnek obrałam, posiekałam. Na patelni rozgrzałam olej z masłem. Podsmażyłam cebulę i czosnek aż się zeszkliły. Dodałam do zmielonej soczewicy z grzybami. Do masy dodałam żółtko z 1 jajka, posiekaną drobno zieleninę. Wymieszałam dokładnie i doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym.
CIASTO NA PIEROGI - do miski wsypałam mąkę. Dodałam rozpuszczone masło, żółtko, sól i dobrze ciepłą wodę. Zagniotłam gładkie, ścisłe, ale elastyczne ciasto. Miskę przykryłam szczelnie i zostawiłam w niej ciasto na pół godziny żeby odpoczęło.
PIEROGI - odrywałam po kawałku ciasta i rozwałkowywałam je. Wycinałam krążki, na każdy nakładałam po czubatej łyżeczce farszu i zlepiałam dobrze brzegi. Gotowe pierogi gotowałam w lekko osolonej wodzie jakieś 2-3 minuty.
Ugotowane pierogi podałam na dwa sposoby. Prosto z wody, tylko osączone, polane stopionym, lekko zrumienionym masłem a część po osączeniu obsmażyłam żeby lekko zrumienić. Podajcie tak jak lubicie. Do pierogów obowiązkowo jakaś surówka - u nas marchewkowa.
Zarówno lejkowce dęte jak i czarna soczewicą są naprawdę czarne lub prawie czarne. Trzeba pamiętać, że wrzucone do płynu, podczas gotowania, oddadzą część swojego koloru co nie w każdym przypadku jest pożądane. Zupa kominkowa ma bardzo intensywny kolor i smak, nawet zabielenie śmietaną niewiele pomoże. Ale gotowane tylko w swoim towarzystwie i niedużej ilości wody niczemu nie zaszkodzą bo wchłoną ją a resztę można po prostu odparować. Do tego intensywny aromat grzybów świetnie pasuje do delikatnej soczewicy.
Kominków kupić się raczej nie da, ale przy odrobinie szczęścia możecie ich sobie latem nazbierać. O czarną soczewicę, świetną także do różnych sałatek, pytajcie na targach, sklepach ze zdrową żywnością czy produktami azjatyckimi. U mnie jest dostępna w osiedlowym sklepie warzywniczym, ale ja mam łatwiej w Wielkim Mieście.
Pierożki z lejkowcami dętymi i czarną soczewicą
czas przygotowania: 60-90 minut
składniki:
- FARSZ - 50 g suszonych lejkowców dętych - kominków, wronich uszu
- 250 g czarnej soczewicy beluga
- 500 ml wody
- 2 nieduże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 żółtko
- 2 czubate łyżki posiekanej zieleniny - koperek i natka pietruszki
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- do smaku - sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
- CIASTO - 500 g mąki pszennej poznańskiej
- 3 łyżki masła
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 250 ml wody
- dodatkowo - masło do polania albo obsmażenia
Jak zrobić pierogi z kominkami i soczewicą?
NADZIENIE DO PIEROGÓW - opłukane w zimniej wodzie grzyby wrzuciłam do rondla. Dodałam sucha soczewicę i zimną wodę. Gotowałam na malutkim ogniu aż zarówno grzyby jak i soczewica zmiękły, cześć woday została wchłonięta a reszta odparowała. Ostudziłam a następnie zmieliłam.
Cebule i czosnek obrałam, posiekałam. Na patelni rozgrzałam olej z masłem. Podsmażyłam cebulę i czosnek aż się zeszkliły. Dodałam do zmielonej soczewicy z grzybami. Do masy dodałam żółtko z 1 jajka, posiekaną drobno zieleninę. Wymieszałam dokładnie i doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym.
suszone lejkowce dęte czyli kominki albo wronie uszy |
gotowy farsz, nadzienie, do moich pierogów w czarną duszą |
CIASTO NA PIEROGI - do miski wsypałam mąkę. Dodałam rozpuszczone masło, żółtko, sól i dobrze ciepłą wodę. Zagniotłam gładkie, ścisłe, ale elastyczne ciasto. Miskę przykryłam szczelnie i zostawiłam w niej ciasto na pół godziny żeby odpoczęło.
krążki ciasta na pierogi można wykrawać szklanką albo jakimś innym okrągłym narzędziem |
farszu w pierogach powinno być dość dużo |
gotowe pierogi czekają na gotowanie |
PIEROGI - odrywałam po kawałku ciasta i rozwałkowywałam je. Wycinałam krążki, na każdy nakładałam po czubatej łyżeczce farszu i zlepiałam dobrze brzegi. Gotowe pierogi gotowałam w lekko osolonej wodzie jakieś 2-3 minuty.
Ugotowane pierogi podałam na dwa sposoby. Prosto z wody, tylko osączone, polane stopionym, lekko zrumienionym masłem a część po osączeniu obsmażyłam żeby lekko zrumienić. Podajcie tak jak lubicie. Do pierogów obowiązkowo jakaś surówka - u nas marchewkowa.
kilka ugotowanych kominków zostawiłam w całości bo ładnie wyglądają jako przybranie |
Takich pierogasów jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńPierogi ładne, moje pytanie to mąka, mieszkam we Francji nie wiem czy to zależy od mąki ze ciasto robi się takie twardawe (po ugotowaniu), w Polsce zawsze były dobre - miękkie
OdpowiedzUsuńnie znam francuskich mąk więc na 100% nie mogę powiedzieć czy to właśnie wina mąki, ale to bardzo możliwe
UsuńCzy zielona soczewica ze zwykłymi grzybami, też da smaczny efekt
OdpowiedzUsuńNa pewno też będą smaczne
Usuń