czwartek, 9 lutego 2017

Pierogi z grzybami i soczewicą

Domowe pierogi to poezja smaku. Mięciutkie ciasto a w środku jakiś pyszny, dobrze doprawiony farsz. Tym razem farsz czarny bo zrobiony z lejkowców dętych nazywanych kominkami albo wronimi uszami oraz z czarnej soczewicy. Tworzą super duet więc pierogi zniknęły bardzo szybko. 

Zarówno lejkowce dęte jak i czarna soczewicą są naprawdę czarne lub prawie czarne. Trzeba pamiętać, że wrzucone do płynu, podczas gotowania, oddadzą część swojego koloru co nie w każdym przypadku jest pożądane. Zupa kominkowa ma bardzo intensywny kolor i smak, nawet zabielenie śmietaną niewiele pomoże. Ale  gotowane tylko w swoim towarzystwie i niedużej ilości wody niczemu nie zaszkodzą bo wchłoną ją a resztę można po prostu odparować. Do tego intensywny aromat grzybów świetnie pasuje do delikatnej soczewicy.

Kominków kupić się raczej nie da, ale przy odrobinie szczęścia możecie ich sobie latem nazbierać. O czarną soczewicę, świetną także do różnych sałatek,  pytajcie na targach, sklepach ze zdrową żywnością czy produktami azjatyckimi. U mnie jest dostępna w osiedlowym sklepie warzywniczym, ale ja mam łatwiej w Wielkim Mieście. 





pierogi z grzybami i soczewica, grzyby, lejkowce dete, wronie uszy, kominki, czarne grzyby, domowe pierogi, jak zrobic najlepsze pierogi, czarna soczewica, beluga


Pierożki z lejkowcami dętymi i czarną soczewicą

czas przygotowania: 60-90 minut
składniki
  • FARSZ - 50 g suszonych lejkowców dętych - kominków, wronich uszu
  • 250 g czarnej soczewicy beluga
  • 500 ml wody
  • 2 nieduże cebule 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 żółtko 
  • 2 czubate łyżki posiekanej zieleniny - koperek i natka pietruszki 
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła 
  • do smaku - sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
  •  

  • CIASTO - 500 g mąki pszennej poznańskiej 
  • 3 łyżki masła  
  • 1 żółtko 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 250 ml wody
  •  
  • dodatkowo - masło do polania albo obsmażenia

pierogi z grzybami i soczewica, grzyby, lejkowce dete, wronie uszy, kominki, czarne grzyby, domowe pierogi, jak zrobic najlepsze pierogi, czarna soczewica, beluga
pierogi z grzybami i soczewica, grzyby, lejkowce dete, wronie uszy, kominki, czarne grzyby, domowe pierogi, jak zrobic najlepsze pierogi, czarna soczewica, beluga
pierogi z grzybami i soczewica, grzyby, lejkowce dete, wronie uszy, kominki, czarne grzyby, domowe pierogi, jak zrobic najlepsze pierogi, czarna soczewica, beluga

Jak zrobić pierogi z kominkami i soczewicą? 

NADZIENIE DO PIEROGÓW - opłukane w zimniej wodzie grzyby wrzuciłam do rondla. Dodałam sucha soczewicę i zimną wodę. Gotowałam na malutkim ogniu aż zarówno grzyby jak i soczewica zmiękły, cześć woday została wchłonięta a reszta odparowała. Ostudziłam a następnie zmieliłam.

Cebule i czosnek obrałam, posiekałam. Na patelni rozgrzałam olej z masłem. Podsmażyłam cebulę i czosnek aż się zeszkliły. Dodałam do zmielonej soczewicy z grzybami. Do masy dodałam żółtko z 1 jajka, posiekaną drobno zieleninę. Wymieszałam dokładnie i doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym.

pierogi z grzybami i soczewica, grzyby, lejkowce dete, wronie uszy, kominki, czarne grzyby, domowe pierogi, pierogi z lejkowcami i czarna soczewica, jak zrobic najlepsze pierogi, czarna soczewica, beluga
suszone lejkowce dęte czyli kominki albo wronie uszy
pierogi z grzybami i soczewica, grzyby, lejkowce dete, wronie uszy, kominki, czarne grzyby, domowe pierogi, pierogi z lejkowcami i czarna soczewica, jak zrobic najlepsze pierogi, czarna soczewica, beluga
gotowy farsz, nadzienie, do moich pierogów w czarną duszą

CIASTO NA PIEROGI - do miski wsypałam mąkę. Dodałam rozpuszczone masło, żółtko, sól i dobrze ciepłą wodę. Zagniotłam gładkie, ścisłe, ale elastyczne ciasto. Miskę przykryłam szczelnie i zostawiłam w niej ciasto na pół godziny żeby odpoczęło.

pierogi z grzybami i soczewica, grzyby, lejkowce dete, wronie uszy, kominki, czarne grzyby, domowe pierogi, pierogi z lejkowcami i czarna soczewica, jak zrobic najlepsze pierogi, czarna soczewica, beluga
krążki ciasta na pierogi można wykrawać szklanką albo jakimś innym okrągłym narzędziem
pierogi z grzybami i soczewica, grzyby, lejkowce dete, wronie uszy, kominki, czarne grzyby, domowe pierogi, pierogi z lejkowcami i czarna soczewica, jak zrobic najlepsze pierogi, czarna soczewica, beluga
farszu w pierogach powinno być dość dużo
pierogi z grzybami i soczewica, grzyby, lejkowce dete, wronie uszy, kominki, czarne grzyby, domowe pierogi, pierogi z lejkowcami i czarna soczewica, jak zrobic najlepsze pierogi, czarna soczewica, beluga
gotowe pierogi czekają na gotowanie

PIEROGI - odrywałam po kawałku ciasta i rozwałkowywałam je. Wycinałam krążki, na każdy nakładałam po czubatej łyżeczce farszu i zlepiałam dobrze brzegi. Gotowe pierogi gotowałam w lekko osolonej wodzie jakieś 2-3 minuty.

Ugotowane pierogi podałam na dwa sposoby. Prosto z wody, tylko osączone, polane stopionym, lekko zrumienionym masłem a część po osączeniu obsmażyłam żeby lekko zrumienić. Podajcie tak jak lubicie. Do pierogów obowiązkowo jakaś surówka - u nas marchewkowa.

pierogi z grzybami i soczewica, grzyby, lejkowce dete, wronie uszy, kominki, czarne grzyby, domowe pierogi, pierogi z lejkowcami i czarna soczewica, jak zrobic najlepsze pierogi, czarna soczewica, beluga
kilka ugotowanych kominków zostawiłam w całości bo ładnie wyglądają jako przybranie
pierogi z grzybami i soczewica, grzyby, lejkowce dete, wronie uszy, kominki, czarne grzyby, domowe pierogi, jak zrobic najlepsze pierogi, czarna soczewica, beluga




3 komentarze:

  1. Takich pierogasów jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogi ładne, moje pytanie to mąka, mieszkam we Francji nie wiem czy to zależy od mąki ze ciasto robi się takie twardawe (po ugotowaniu), w Polsce zawsze były dobre - miękkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie znam francuskich mąk więc na 100% nie mogę powiedzieć czy to właśnie wina mąki, ale to bardzo możliwe

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...