Stek wołowy z antrykotu z czarną soczewicą i warzywami

Ależ to było smaczne! Świetna wołowina w towarzystwie soczewicy z warzywami - coś pysznego i to w pół godziny czyli bardzo szybko jak na porządny obiad. Wcale nie miałam ochoty spędzać dużo czasu w kuchni, ale chcieliśmy zjeść coś dobrego. I zjedliśmy naprawdę pyszne danie.

Teraz dobrej jakości wołowinę na steki, zapakowaną próżniowo w pojedynczych porcjach, można kupić nawet z sklepach dyskontowych. Uważam, że to bardzo dobrze bo niestety na większości targowisk najczęściej dostępna jest wołowina zbyt świeża, nie poddana procesowi dojrzewania czyli sezonowaniu, i nie nadająca się do takiego szybkiego smażenia. Zresztą do innych dań też nie bardzo bo bitki wołowe z mięsa nie sezonowanego będą dusiły się kilka godzin a z takiego dojrzałego zaledwie godzinę. Poza tym jeszcze niestety zbyt często na rynku sprzedaje się wołowinę innych ras niż te typowo mięsne a przez to bardzo twarde i ciężkie w obróbce. Wołowina to mięso, które zdecydowanie zyskuje na smaku i konsystencji kiedy poleży czy powisi w odpowiednich warunkach. Warto szukać właśnie wołowiny sezonowanej, może nieco droższej, ale też o dużo lepszym smaku i konsystencji.

No dobrze, już nie przynudzam i zapraszam na steki!

stek wołowy , antrykot wołowy , obiad , czarna soczewica , wołowina , stejk , steki wołowe , mięso z patelni , dobra wołowina , jak usmażyć dobry stek , domowe jedzenie  , stek medium , stopień wysmażenia


Stek z antrykotu oraz czarna soczewica z warzywami

czas przygotowania: 30 minut
składniki na 2 duże porcje: 
  • STEKI - 2 plastry antrykotu wołowego grubości ok. 2-3 cm, każdy ok. 250 g
  • 3-4 łyżeczki oleju roślinnego 
  • grubo mielony pieprz czarny 
  • sól himalajska 

  • WARZYWA - 100 g czarnej soczewicy 
  • 150 ml wody
  • 1/2 cebuli 
  • 1/2 strąka papryki szpiczastej czerwonej 
  • garść małych pomidorków czerwonych 
  • kilka małych pomidorków żółtych
  • 1/2 pęczka grubego szczypioru
  • listki pietruszki 
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • do smaku - sos sojowy jasny, sos tabasco, kolendra mielona


stek wołowy , antrykot wołowy , obiad , czarna soczewica , wołowina , stejk , steki wołowe , mięso z patelni , dobra wołowina , jak usmażyć dobry stek , domowe jedzenie
stek wołowy , antrykot wołowy , obiad , czarna soczewica , wołowina , stejk , steki wołowe , mięso z patelni , dobra wołowina , jak usmażyć dobry stek , domowe jedzenie
stek wołowy , antrykot wołowy , obiad , czarna soczewica , wołowina , stejk , steki wołowe , mięso z patelni , dobra wołowina , jak usmażyć dobry stek , domowe jedzenie
stek wołowy , antrykot wołowy , obiad , czarna soczewica , wołowina , stejk , steki wołowe , mięso z patelni , dobra wołowina , jak usmażyć dobry stek , domowe jedzenie
stek wołowy , antrykot wołowy , obiad , czarna soczewica , wołowina , stejk , steki wołowe , mięso z patelni , dobra wołowina , jak usmażyć dobry stek , domowe jedzenie

Jak zrobić stek z antrykotu? 

Steki wyjęłam z lodówki i opakowania na godzinę przez przyrządzaniem żeby spokojnie "złapały" temperaturę. Po 30 minutach oprószyłam je z obu stron świeżo zmielonym pieprzem i posmarowałam oleje. Odłożyłam na czas przygotowania warzyw.

Kiedy warzywa były gotowe rozgrzałam patelnię o grubym dnie. Steki oprószyłam solą. Nie bójcie się, że stwardnieją bo podczas krótkiego smażenia po prostu nie zdążą a dzięki posoleniu przez obróbką mięso ma lepszy smak także w środku. Oczywiście jeśli ktoś woli posolić dopiero po smażeniu to jego wybór.

Steki położyłam na gorącej patelni, bez dolewania tłuszczu bo przecież mięso było nim posmarowane. Smażyłam najpierw 2 minuty z jednej strony a następnie tyle samo z drugiej. Jeśli wolicie steki mocniej wysmażone to ponownie je przewróćcie i smażcie jeszcze po 1 minucie z obu stron. Pod koniec smażenia na patelnię dodałam łyżkę masła i kiedy się stopiło polewałam tłuszczem wierzch mięsa. Po 2 minutach z obu stron stek ma stopień wysmażenia medium i nie wycieka z niego krew.Jeśli wolicie bardziej krwiste steki smażcie je krócej.

Można surowe steki obwiązać sznurkiem wokół krawędzi żeby podczas smażenia trzymały kształt i początkowo tak zrobiłam, ale jak widzicie na zdjęciach później się rozmyśliłam, sznurek zdjęłam a stek ukształtował się naturalnie. 

Usmażone steki przełożyłam na deskę i pozwoliłam im spokojnie odpocząć przez 2-3 minuty. Dzięki temu gorące soki wewnątrz mięsa uspokoją się i nie wypłyną z niego zaraz po nacięciu.

Jak zrobić soczewicę z warzywami?

Soczewicę przepłukałam na sicie, wsypałam do rondelka, zalałam wodą i gotowałam 10-15 minut aż była prawie miękka. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka. Z papryki usunęłam gniazdo nasienne, pokroiłam w paseczki. Pomidorki sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam na ćwiartki i połówki odlewając część soku jaki puściły przy krojeniu.

Na patelni rozgrzałam masło z olejem, zeszkliłam cebulę. Dodałam paprykę i pomidorki, smażyłam kilka chwil. Dosypałam odcedzoną soczewicę i smażyłam mieszając aż warzywa zmiękły i odparował nadmiar płynu. Doprawiłam sosem sojowym, kilkoma kroplami tabasco oraz odrobiną kolendry.

Zamiast czarnej soczewicy możecie użyć bardziej dostępnej zielonej i brązowej, które są w całości. Czerwona jest w połówkach ziaren i zbyt szybko się rozgotowuje. 

Usmażone steki podałam z soczewicą i warzywami posypując je szczypiorem i listkami natki.

stek wołowy , antrykot wołowy , obiad , czarna soczewica , wołowina , stejk , steki wołowe , mięso z patelni , dobra wołowina , jak usmażyć dobry stek , domowe jedzenie

5 komentarzy:

  1. ooo to mozesz zrobic te steki metoda sous vide, jesli sa zapakowane prozniowo. Losos , piers kurczaka ta metoda jest absolutnie rewelacyjna!!!A co do soczewicy to czerwona trzeba ugotowac b krotko to wtedt sie nie rozleci.Ja stoje przy garze I sprawdzam co chwile czy juz jest ten moment kiedy straci bite I zacznie sie zamieniac w...dahl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sous vide to metoda dobra dla restauracji - robią wszystko wcześniej a potem tylko odpakowują obsmażają przed wydaniem - w domu to poroniony pomysł a stek to już zdecydowanie wolę po prostu usmażyć. Soczewica czerwona nadaje się lepiej do innych dań, po co co kilka sekund sprawdzać i uważać żeby się nie rozpadła skoro można użyć takiej w całych ziarnach? Lubię soczewicę, ale czerwona ląduje w zupach lub pastach, tam gdzie właśnie powinna się rozpaść

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger