Zapiekanka ryżowa z kurczakiem, warzywami i uszakami bzowymi
Jak ja lubię obiady jednogarnkowe! Na dodatek takie, które prawie same się robią. Krótkie przygotowanie składników, wszystko do jednego gara albo naczynia żaroodpornego i siup, do pieca lub na kuchenkę. A potem wystarczy tylko co jakiś czas zerknąć czy składniki odpowiednio zmiękły albo czy nic się nie przypala. Po takim obiedzie jest mało zmywania a rodzina nakarmiona.
Tym razem zapiekłam ryż z kurczakiem, mieszanką mrożonych warzyw, przyprawami i żeby danie było bardziej grzybowe dorzuciłam jeszcze samodzielnie uzbieranych uszaków bzowych czyli polskiego odpowiednika chińskich grzybów mun. Grzyby mun znacie je na pewno z różnych mieszanek chińskich a uszaki bzowe są w Polsce bardzo pospolitym gatunkiem dziko rosnących grzybów.
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem, warzywami i grzybami
czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania mięsa + czas pieczenia
składniki na 3-4 porcje:
Jak zrobić kurczaka zapiekanego z ryżem, warzywami i uszakami?
Papryczkę oczyściłam z pestek, czosnek obrałam. Oba składniki posiekałam bardzo drobno dodając 1 łyżeczkę grubej soli. Mieszanką nasmarowałam uda kurczaka. Odstawiłam je, w przykrytej szczelnie misce, do lodówki na przynajmniej godzinę - można zamarynować mięso wcześniej, nawet poprzedniego dnia.
Zamarynowane mięso otarłam z marynaty, ale ją zachowałam. Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju. Obsmażyłam kawałki kurczaka ze wszystkich stron, ale kładąc je najpierw skórą do dołu i przewróciłam dopiero gdy się zrumieniła.
Świeże uszaki bzowe dokładnie oczyściłam i wypłukałam. Jeśli macie suszone to najpierw trzeba je namoczyć żeby napęczniały. Większe grzyby pokroiłam w paski, mniejsze można zachować w całości. Wodę (może być jakiś bulion jarzynowy albo mięsny) wymieszałam z sosem sojowym, imbirem i kurkumą.
Suchy ryż wymieszałam z mrożonymi warzywami, grzybami i marynatą od kurczaka. Wsypałam do naczynia żaroodpornego, rozłożyłam mniej więcej równą warstwą. Polałam wodą z przyprawami. Na wierzchu położyłam obsmażonego kurczaka, przykryłam folią aluminiową bo użyłam naczynia bez pokrywki. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C., grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Piekłam jakieś 30 minut pod przykryciem i potem 15-20 minut bez przykrycia. Danie jest gotowe gdy ryż wchłonie cały płyn, zmięknie, a kurczak też będzie miękki.
Zapiekankę podałam na gorąco, z surówką.
Mieszanka Bukiet chiński marki Poltino zawiera tylko naturalne, szybko zamrożone składniki - marchew, paprykę, cebulę, pora, kiełki fasoli mung, pędy bambusa, grzyby chińskie (grzyby mun), białą kapustę. Nie ma w niej żadnych poprawiaczy smaku, konserwantów ani sztucznych barwników.
Tym razem zapiekłam ryż z kurczakiem, mieszanką mrożonych warzyw, przyprawami i żeby danie było bardziej grzybowe dorzuciłam jeszcze samodzielnie uzbieranych uszaków bzowych czyli polskiego odpowiednika chińskich grzybów mun. Grzyby mun znacie je na pewno z różnych mieszanek chińskich a uszaki bzowe są w Polsce bardzo pospolitym gatunkiem dziko rosnących grzybów.
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem, warzywami i grzybami
czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania mięsa + czas pieczenia
składniki na 3-4 porcje:
- 6 niezbyt dużych ud kurczaka
- 1/2-1 ostra papryczka chili
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 czubata szklanka ryżu jaśminowego
- 1 op. mieszanki bukiet chiński Poltino
- dwie duże garści uszaków bzowych
- 1 i 3/4 szkl. wody albo bulionu
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
Jak zrobić kurczaka zapiekanego z ryżem, warzywami i uszakami?
Papryczkę oczyściłam z pestek, czosnek obrałam. Oba składniki posiekałam bardzo drobno dodając 1 łyżeczkę grubej soli. Mieszanką nasmarowałam uda kurczaka. Odstawiłam je, w przykrytej szczelnie misce, do lodówki na przynajmniej godzinę - można zamarynować mięso wcześniej, nawet poprzedniego dnia.
Zamarynowane mięso otarłam z marynaty, ale ją zachowałam. Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju. Obsmażyłam kawałki kurczaka ze wszystkich stron, ale kładąc je najpierw skórą do dołu i przewróciłam dopiero gdy się zrumieniła.
Świeże uszaki bzowe dokładnie oczyściłam i wypłukałam. Jeśli macie suszone to najpierw trzeba je namoczyć żeby napęczniały. Większe grzyby pokroiłam w paski, mniejsze można zachować w całości. Wodę (może być jakiś bulion jarzynowy albo mięsny) wymieszałam z sosem sojowym, imbirem i kurkumą.
Suchy ryż wymieszałam z mrożonymi warzywami, grzybami i marynatą od kurczaka. Wsypałam do naczynia żaroodpornego, rozłożyłam mniej więcej równą warstwą. Polałam wodą z przyprawami. Na wierzchu położyłam obsmażonego kurczaka, przykryłam folią aluminiową bo użyłam naczynia bez pokrywki. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C., grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Piekłam jakieś 30 minut pod przykryciem i potem 15-20 minut bez przykrycia. Danie jest gotowe gdy ryż wchłonie cały płyn, zmięknie, a kurczak też będzie miękki.
Zapiekankę podałam na gorąco, z surówką.
Mieszanka Bukiet chiński marki Poltino zawiera tylko naturalne, szybko zamrożone składniki - marchew, paprykę, cebulę, pora, kiełki fasoli mung, pędy bambusa, grzyby chińskie (grzyby mun), białą kapustę. Nie ma w niej żadnych poprawiaczy smaku, konserwantów ani sztucznych barwników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.