Dzisiaj jest Dzień Makaronu więc wpis będzie z makaronem tak jak to robiłam w poprzednich latach. I będzie to szybkie, pożywne danie bo przygotowałam zapiekankę z makaronu, kurczaka i mrożonych warzyw. Świetny efekt a pracy niewiele czyli tak jak lubię.
Taka zapiekanka makaronowa nie wymaga ani dużo pracy ani wiele czasu. Jest idealnym posiłkiem do przygotowania w ten dzień kiedy wracamy z pracy później albo jesteśmy bardziej zmęczeni niż zwykle. Ugotowanie makaronu trwa zaledwie kilka minut a zresztą można wykorzystać ten, który został np. z poprzedniego dnia. Poza tym jest tak prosta, ze z jej zrobieniem poradzi sobie każdy, nawet osoba mało doświadczona w kuchni. A najważniejsze jest to, że jest po prostu pyszna więc koniecznie zróbcie sobie taką.
|
zapiekanka makaronowa z warzywami i kurczakiem jest pożywnym i bardzo smacznym daniem |
Pyszna zapiekanka z makaronu, kurczaka i mrożonych warzyw
czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia
składniki na 3-4:
- 200 g drobnego suchego makaronu - u mnie cavatappi
- 1 op. mieszanki warzyw na patelnię z przyprawą paryską Poltino
- 1/2 szkl. groszku zielonego mrożonego Poltino
-
- 300 g filetów z udźca kurczaka
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 10 kropli sosu tabasco
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 jajko
- 100 g sera żółtego Cheddar
-
- do posmarowania formy - 1 łyżeczka oleju
|
taka zapiekanka jest bardzo prosta do zrobienia więc poradzi sobie z jej przyrządzeniem każdy |
|
pyszne danie dla 3-4 osób a pracy przy nim niewiele |
Jak zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem i warzywami?
Makaron ugotowałam poprzedniego dnia ponieważ wiedziałam, że na zrobienie obiadu będę miała mało czasu i sił. Był lekko niedogotowany, odcedzony i przelany zimną wodą a następnie odcedzony dokładnie. Przeleżał do następnego dnia w lodówce.
Formę do zapiekanek o wymiarach 27x16cm wysmarowałam wewnątrz olejem. Jeśli chcecie możecie ją dodatkowo wysypać niewielką ilością bułki tartej. Do przygotowanej formy wrzuciłam ugotowany makaron i rozłożyłam go mniej więcej równo na dnie naczynia.
|
w naczyniu żaroodpornym ułożyłam ugotowany makaron a na nim podsmażone kawałki kurczaka |
Filety z udźca kurczaka pokroiłam w niedużą kostkę. Wymieszałam w miseczce z solą, papryką, tabasco i olejem. Rozgrzałam patelnię i na gorącą wrzuciłam kawałki doprawione mięsa. Smażyłam aż do zrumienienia ze wszystkich stron po czym przełożyłam na makaron rozłożony w formie.
Na tę samą patelnię, na której smażyłam kurczaka i gdzie zostało na dnie nieco tłuszczu wsypałam mieszankę mrożonych warzyw. Mieszanka ta składa się z kawałków brokuła, kalafiora, żółtej fasolki szparagowej, mini marcheweczek i drobno pokrojonej cebuli. Dosypałam jeszcze trochę mrożonego groszku. Smażyłam warzywa przez kilka minut - mają tylko nieco rozmarznąć. Warzywa przełożyłam do naczynia z makaronem i mięsem i rozłożyłam je mniej więcej równą warstwą na wcześniejszych składnikach.
|
dorzuciłam lekko podsmażoną mieszankę mrożonych warzyw |
W opakowaniu takiej mieszanki warzywnej była dodatkowo mała saszetka z przyprawami i jej zawartość wsypałam do kubka. Dodałam śmietankę, wbiłam jajko i dorzuciłam starty na tarce jarzynowej ser żółty. Całość wymieszałam a właściwie roztrzepałam dokładnie widelcem i mieszaniną polałam wszystko to co wcześniej ułożyłam w naczyniu żaroodpornym.
|
całość polałam sosem ze śmietanki, jajka, startego sera i ziołowych przypraw |
Tak przygotowaną zapiekankę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200st. C, grzanie góra/dół i piekłam przez 30-35 minut.
Zapiekankę podałam na gorąco posypując obficie siekaną natką pietruszki. To pyszny obiad dla 3 osób.
Nie macie tej konkretnej mieszanki warzyw? Jeśli naprawdę nie znajdziecie właśnie takiej w swoim sklepie to użyjcie innej i śmietanowy sos doprawcie ulubionymi ziołami i odrobiną soli.
|
zapiekankę makaronową piekłam ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C |
|
zapiekankę z makaronu, kurczaka i warzyw podałam na gorąco |
Jejku takie zapiekanki to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńbo taka zapiekanka to naprawdę pyszne jedzenie
Usuńbardzo ciekawy pomysł. Wypróbuję
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńu mnie dzisiaj też makaron ale z sosem szpinakowym ze śmnietanką 30% - uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńZapiekanka to klasyczna potrawa z resztek. Robi się wtedy, gdy zostanie kawałek pieczeni, samotny sznycelek, kawałek kiełbaski, szynki, boczku albo wszystko razem itd. trochę warzyw. I wtedy jest najsmaczniejsza.
OdpowiedzUsuńwersja 2. zamiast makaronu talarki ziemniaków.
wersja 3 (klasyka) zalać beszamelem.ser grubo starty niezbędny.Osobiście posypuje na końcu żeby się roztopił a nie spalił.
Uwaga- jeśli makaron to nigdy spageti. Musi być dziurawy.
Zawsze wychodzi pyszne. Weronika.
a ja robię zapiekanki nie tylko z resztek jak widać
UsuńNie dostałam w sklepie tej konkretnej mieszanki warzywnej. Wziełam inna, podobną i brokuła bo uwielbiamy. Ma pani może wiedze co jest w tej mieszance warzyw?
OdpowiedzUsuńw skład mieszanki, której użyłam wchodzą: kalafior, brokuły, fasola szparagowa, nimi marchewki i cebula plus mieszanka przyprawy (czosnek, papryka mielona słodka, pomidory suszone, kolendra, kolendra, kozieradka, rozmaryn, bazylia, majeranek, oregano, sól, cukier)
Usuń