Syrop z płatków róży

Płatki róży nadają się na pyszną konfiturę różaną, na syrop, do suszenia i wielu dań, ale skąd je wziąć? W wielkim mieście to trudny temat. Ale syrop różany jest wart wszelkich starań.  Ma obłędny kolor i zapach. Wystarczy niewielka ilość żeby poczuć się jak w różanym ogrodzie.

W moim mieście rośnie dużo krzewów tych pachnących kwiatów, ale niestety, są bardzo zanieczyszczone i nie nadają się do przetwarzania. Na zbiory trzeba wybrać się daleko za miasto i problem w tym, że mało znam takich różanych miejscówek. Z pomocą przychodzą koleżanki i uporczywe wypatrywanie róży podczas wszelkich wycieczek i wojaży. Dzięki podarowanemu wiadru płatków zrobiłam konfiturę, ale te na syrop zrywałam już sama na Podlasiu. Nie było tego dużo bo róża już prawie przekwitła, ale na buteleczkę wystarczyło. Będzie taki luksusowy dodatek do jakiegoś świątecznego deseru.

Z róży dzikiej tzw. psiej, tej o małych, podłużnych owocach, można zrobić wspaniałą nalewkę różaną!

syrop rozany, roza pomarszczona, przetwory, syrop do napojow, syrop do rozcienczania, slodki syrop, platki roz, platki kwiatow, kwiaty jadalne


Syrop różany

czas przygotowania: 2 dni
składniki:
  • 50 g płatków róży pomarszczonej (ok. 1,5 szkl.)
  • 300 ml wody
  • 250 g cukru
  • sok z 1 cytryny 

syrop z platkow rozy, syrop rozany, platki rozy, kwiaty jadalne, przetwory z rozy, syrop do napojow, syrop do rozcienczania, przetwory
syrop rozany, platki roz, ogrod rozany, kwiaty jadalne, syrop z platkow rozy, przetwory

Jak zrobić syrop z płatków róży?

Płatki zbierałam z pogodny, suchy dzień. Najbardziej nadają się płatki róży pomarszczonej lub innych ładnie i mocno pachnących róż o intensywnym kolorze. Zbiera się płatki zdrowo wyglądające, nie zwiędnięte. Można też zbierać pąki kwiatowe tuż przed ich rozwinięciem.

Przebrałam płatki i nożyczkami odcięłam białe końcówki, które mogą być gorzkie. Ten zabieg nie jest konieczny, ale tak zawsze robię przerabiając różę. Może z przyzwyczajenia? Przebieranie dodatkowo pomaga wypłoszyć wszystkich nieproszonych gości jacy przyjechali na gapę.

syrop rozany, platki roz, rozany ogrod, roza pomarszczona, syrop z platkow rozy, przetwory, na zime

Płatki wsypałam do naczynia, konkretnie do zakręcanego, szklanego i wyparzonego słoika. Zalałam chłodną wodą z rozpuszczonym w niej cukrem. Naczynie przykryłam i odstawiłam w chłodne miejsce na noc. Następnego dnia przelałam całość do rondelka. Gotowałam na małym ogniu aż płatki zrobiły się szkliste i straciły większość koloru. Wtedy wlałam sok z cytryny i gotowałam jeszcze jakieś 10 minut.

Nie martwcie się jeśli podczas gotowania płatków płyn  robi się co prawda różowy, ale w takim przygaszonym i mało intensywnym kolorze. Po dodaniu soku cytrynowego kolor zdecydowanie się ożywi!

Syrop przecedziłam przez gęste sitko, płatki dokładnie odcisnęłam. Gorący przelałam do butelki z zakrętką twist, zamknęłam i odstawiłam do góry dnem żeby sam się zawekował. Można pasteryzować, ale ja tego nie robię bo tego rodzaju butelki zamykają się szczelnie same pod wpływem bardzo gorącego syropu.

syrop z platkow rozy, roza pomarszczona, platki roz, ogrod rozany, przetwory, syrop do rozcienczania, syrop do napojow, kwiaty jadalne


15 komentarzy:

  1. Pani Izo... widziałam Panią w programie "Pytanie na śniadanie"... Bardzo podobała mi się Pani opowieść o grzybach! Sama często chodzę do lasu, ale 100 gat. grzybów? Nie znam nawet 30, a co dopiero zbierać i przetwarzać aż tyle;-))) Dlatego zawsze chętnie czytam (chociaż nie komentuję) Pani wpisy o grzybkach, może się czegoś nauczę... Serdecznie dziękuję, że dzieli się Pani swoją wiedzą z nami, "grzybiarzami", Gabrysia Wysocka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem o grzybach bardzo dużo, ale ciągle uczę się czegoś nowego i swoją wiedzą chętnie się dzielę. Dziękuję za dobre słowo i zapraszam częściej!

      Usuń
  2. Bajeczny kolor :) ciekawa jestem smaku, bo nigdy nie probowalam takich rarytasow.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobny syrop i konfiturę z róży.Potwierdzam pyszna sprawa.
    Mam pytanie, czy robiła Pani coś z róży pomarszczonej, ale kwitnącej na biało?
    Mam taką koło domu, własnie zaczyna kwitnąć, pachnie obłędnie, może da się ją zamknąć w słoiku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z białej nic nie robiłam, bo zwyczajnie jej nie miałam, ale można robić wszystko tak jak z tej różowej - po prostu przetwory będą białe

      Usuń
  4. Dziękuję za odpowiedź. Ta róża cudownie pachnie. Nie wiedziałam , czy jest jadalna. Tak sobie wymyśliłam, że zrobię tak jak różową, a potem dodam do konfitury z truskawek. Bo same białe płatki, mogą mieć nie ciekawy kolor.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Abym dobrze zrozumiał. Z takiej róży, która w moim ogrodzie stoi i nawet nie wiem jak się nazywa :) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie wiem jaka róża rośnie w Twoim ogrodzie, ale jeśli ma intensywny kolor i ładny zapach to na syrop jak najbardziej się nadaje - płatki wszystkich róż są jadalne

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger