Gwiazdki kawowe z dżemem i lukrem

Kruche ciasteczka, z owocowym nadzieniem, lukrowane i najsmaczniejsze. Takie są właśnie te gwiazdki, które widzicie na zdjęciu. Chcecie przepis?!

Ciasteczka kawowe zrobiłam z myślą o Świętach, ale coś mi się wydaje, że nie poleżą nawet przez kilka dni. Moje łakomczuszki zjedzą je na pewno tak szybko, że sama nie zauważę kiedy znikną. To nic, upiekę następne, a potem jeszcze kolejną porcję bo lubię robić dla nich takie łakocie. Ciasteczkowe potworki, uwaga! Kawowe gwiazdki gotowe!

Lubię piec ciasteczka, bo to odprężające zajęcie i cudownie pachnie w całym domu. Pewnie drażnię takimi zapachami sąsiadów, ale co zrobić, musieli się przyzwyczaić. Czasami poczęstuję ich jakimś smakołykiem więc wybaczają mi te aromatyczne tortury. Moje ciasteczka mają kawowy, delikatny aromat i smak, ale dzięki użyciu kawy Inki mogą je jeść wszyscy, nawet małe dzieci i dziewczyny w ciąży. 

kruche ciasteczka, gwiazdeczki, z lukrem, lukrowane ciastka, lukier, kawa, kawa zbozowa, ciasteczka z kawa, inka, boze narodzenie, swiateczny deser, swieta


ciasteczka kruche, gwiazdki kawowe, ciastka z kawa, lukier kawowy, ciasteczka nadziewane, kawa zbozowa, kruche ciasto, swieta, boze narodzenie, swiateczny deser

Ciasteczka kawowo-orzechowe, lukrowane, z nadzieniem

czas przygotowania: 1 godzina
składniki:
  • GWIAZDKI - 300 g mąki pszennej tortowej + trochę do podsypywania przy wałkowaniu
  • 5 łyżeczek kawy Inki klasycznej
  • 120 g masła extra
  • 100 g cukru trzcinowego muscovado
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/3 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z 1 laski wanilii 
  • 100 g masła orzechowego
  • 3 żółtka ze średnich jajek
  • ew. trochę bardzo zimnej wody
  •  
  • nadzienie - 1/2-3/4 szkl. bardzo gęstego, dobrego dżemu albo powideł 
  •  
  • LUKIER - 1 szkl. cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka kawy Inki klasycznej
  • kilka łyżeczek gorącego mleka

ciasteczka kawowe, ciastka z kawa, kawa zbozowa, gwiazdki lukrowane, gwiazdeczki o smaku kawowym, moje wypieki, deser swiateczny, swieta, boze narodzenie, kruche ciasto

Jak zrobić ciasteczka gwiazdki kawowe?  

Mąkę przesiałam do miski razem z solą i proszkiem do pieczenia. Dodałam pokrojone na małe kawałki zimne masło, kawę Inkę oraz cukier trzcinowy. Rozcierałam w dłoniach aż masa przypominała mokry piasek i nie było widać kawałków tłuszczu. Dodałam masło orzechowe, żółtka oraz pastę waniliową. Zagniotłam szybko zwarte ciasto. Gdyby ciasto się kruszyło i nie chciało zagnieść to można dolać troszeczkę bardzo zimnej wody, 1-3 łyżki.


Zagniecione ciasto uformowałam w dysk, zawinęłam w folię spożywczą, odłożyłam do lodówki na przynajmniej pół godziny. Schłodzone ciasto podzieliłam, dla wygody, na 4 części. Każdą rozwałkowałam na placek grubości 2-3mm, na stolnicy lekko oprószonej mąką. Foremką wycinałam gwiazdki, parzystą ilość. W połowie gwiazdek wycięłam otworek - może być okrągły albo też w formie małej gwiazdeczki jeśli macie taką małą foremkę.


Ciasteczka bez otworków ułożyłam w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde nałożyłam niewielką ilość bardzo gęstego dżemu, ok. pół małej łyżeczki. Przykryłam ciasteczkami z dziurką delikatnie dociskając zewnętrzne brzegi górnego ciasta do dolnego.

Tak przygotowane ciasteczka piekłam ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po upieczeniu pozwoliłam ciasteczkom ostygnąć na blasze - gorące są bardzo delikatne i podczas przekładania mogłyby się połamać..

Ostudzone ciasteczka posmarowałam przy pomocy pędzelka lukrem kawowym i ozdobiłam cukrowymi gwiazdkami. Zostawiłam na kratce żeby obeschły i lukier zastygł.

LUKIER - cukier puder utarłam w dużym kubku z kawą i mlekiem. Powinien być gładki i mieć konsystencję gęstej, ale lejącej się śmietany.

Takie kruche ciasteczka smakują jeszcze lepiej podane z filiżanką aromatycznej i delikatnej kawy Inki. 

gwiazdki z kawa, ciasteczka kruche, ciastka o smaku kawowym, lukier kawowy, swiateczne ciasteczka, swieta, boze narodzenie, inka, kawa zbozowa

12 komentarzy:

  1. Gdzie można kupić takie cukrowe gwiazdki? Bardzo mi się podobają - szukałam w marketach i innych sklepikach, ale bez skutku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam chyba w "Robalu", w takim okrągłym plastikowym słoiczku gdzie były 4 rodzaje posypek o różnych kolorach i kształtach. To produkt Doktora Etkera

      Usuń
  2. Super pomysł ..do wykorzystania ,dziękuję za przepis. Pozdrawiam Jadzia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Sprawdzę czy w " moim" "Robalu" są.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie stoją więc może i u Ciebie będą 😊

      Usuń
  4. Zrobiłam! Wyszły pyszne, megachrupiące. Na potwierdzenie wysyłam fotę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cudnie Ci wyszły i zdjęcie wstawiłam na profilu blogowym, na Facebooku :) dziękuję!

      Usuń
  5. Upiekłam, efekt super. Bardzo dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ,chrupiace ciastka,smakujace kawa i maslem orzechowym,pewnie u mnie mocniej niz u Ciebie Izo,bo nie zlepialam ich i nie dawalam dzemu,tylko pojedyncze,polukrowane z kawa,polecam bardzo i dziekuje za przepis
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo proszę i cieszę się, że smakowały

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger